Ένας στους τρεις Έλληνες εργάζεται στον τουρισμό

Κοινοποιήστε το άρθρο

Έως και 39% φθάνει η συνολική συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, ενώ η άμεση συμβολή (ξενοδοχεία, εστίαση, κλπ.) εκτιμάται σε ποσοστό 15,5%.

Στη μελέτη του Ινστιτούτου διατυπώνεται, πάντως, προβληματισμός για την αδυναμία του τουριστικού κλάδου, να κρατήσει την ανεργία στις τουριστικές περιοχές κάτω από τον εθνικό μέσο όρο αλλά και να την περιορίσει αισθητά ακόμη και την περίοδο της τουριστικής αιχμής.

Επίσης, ανησυχητικά για την πορεία των τουριστικών εσόδων είναι τα στοιχεία για τη διάρκεια παραμονής των ξένων επισκεπτών, η οποία μειώνεται διαρκώς από τις 10,7 ημέρες το 2005 σε 6,9 ημέρες το 2016. Αντίστοιχα, η μέση δαπάνη μειώθηκε από τα 745,7 ευρώ το 2005 στα 470,5 ευρώ το 2016.

Οι επισκέπτες από Γερμανία και Βρετανία αποφέρουν σταθερά τοπ μεγαλύτερο μέρος των εισπράξεων, καθώς διατηρούνται στην 1η και 2η θέση, αντίστοιχα, παρά τη μικρή ποσοστιαία υποχώρηση επί του συνόλου. Ανοδικά κινήθηκε η συμμετοχή Γάλλων και Ρώσων, ενώ υποχώρησε των Ιταλών και Ολλανδών.

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *