Γιατί όλα τα παιδιά στην Ελλάδα πρέπει να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα από μικρή ηλικία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 206

Κάποια παιδιά έχουν από τη φύση τους το μικρόβιο της επιχειρηματικότητας. Ένα από αυτά ήταν ο βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον  που ξεκίνησε την επιχειρηματική του δραστηριότητα σε ηλικία μόλις 15 ετών, χωρίς να ξέρει τίποτα από επιχειρήσεις αλλά έχοντας τρομερή θέληση να πετύχει. Όλα τα έμαθε στην πράξη, δουλεύοντας σκληρά, παίρνοντας ρίσκα, βιώνοντας μεγάλες επιτυχίες αλλά και παταγώδεις αποτυχίες από τις οποίες έμαθε πολλά. Σήμερα διοικεί πάνω από 400 εταιρείες.

Είναι αναφανδόν υπέρ της ενασχόλησης των παιδιών από μικρή ηλικία με την επιχειρηματικότητα καθώς όπως τονίζει «χτίζει χαρακτήρα και δίνει χαρά», τα βοηθά να αποκτήσουν πέρα από τις οικονομικές γνώσεις, τον απαραίτητο δυναμισμό για να βγουν με αυτοπεποίθηση στην αγορά εργασίας και να πετύχουν. «Όσο νωρίτερα αρχίζουν τα παιδιά να εργάζονται και να δημιουργούν, τόσο καλύτερα», επισημαίνει ο βρετανός μεγιστάνας.

Ο ίδιος εγκατέλειψε το σχολείο στα 15 για να ασχοληθεί αποκλειστικά με τις επιχειρήσεις αλλά φυσικά δεν συμβουλεύει τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Θεωρεί ιδανικό να παρακολουθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες βιωματικά προγράμματα επιχειρηματικότητας όπως αυτά που προσφέρει ο παγκόσμιος μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Junior Achievement Worldwide που δραστηριοποιείται σε 122  χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το Ελληνικό Παράρτημα του οργανισμού, το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, εδώ και 11 χρόνια έχει βοηθήσει πάνω από 15 χιλιάδες έλληνες μαθητές να στήσουν τη δική τους μαθητική επιχείρηση. Τα παιδιά που συμμετείχαν στο βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του οργανισμού είχαν καινοτόμες ιδέες, δημιούργησαν αληθινά προϊόντα, τα διαφήμισαν, τα προώθησαν, είχαν κέρδη, χορηγούς και πάνω από όλα προετοιμάστηκαν για τη ζωή μετά το σχολείο. Τα κέρδη τα προσέφεραν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα ή για αγορές εξοπλισμού του σχολείου. Το πρόγραμμα υλοποιείται δωρεάν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, που υποβάλλουν αίτηση στο ΣΕΝ/JA Greece. Οι αιτήσεις και οι εγγραφές ξεκινούν κάθε χρόνο από 1η Σεπτεμβρίου. Ο οργανισμός χρηματοδοτείται στην Ελλάδα από μεγάλες εταιρείες που στηρίζουν την νέα γενιά, όπως η MetLife, η Citi, η General Mills, η Accenture, η SAP και άλλες 60 επιχειρήσεις. 

Ο Σπύρος Λύτρας από την Αθήνα, ο Νικήτας Μαρίνος από την Κάλυμνο, η Μαρία Κοκάλα από την Πιερία και ο Πασχάλης Κυζάκης από τη Θεσσαλονίκη ήταν οι Γενικοί Διευθυντές των ελληνικών μαθητικών επιχειρήσεων που κέρδισαν Πανελλαδικά το πρώτο βραβείο τις χρονιές 2014-2015-2016-2017 και διαγωνίσθηκαν με μεγάλη επιτυχία στους Πανευρωπαϊκούς Διαγωνισμούς του Junior Achievement Europe.

Οι εμπειρίες που έζησαν ήταν τόσο σπουδαίες που -όπως λένε τα ίδια τα παιδιά- η ζωή τους άλλαξε εντελώς.

«Η αξία μιας εμπειρίας σαν αυτή της «Εικονικής Επιχείρησης» δεν περιγράφεται με λόγια, διαφαίνεται στις επιλογές του μέλλοντος. Αυτή είναι άλλωστε η σπουδαιότητα του προγράμματος. Διευρύνει τους ορίζοντες σου σε σημείο που δεν μπορείς να αντιληφθείς, σου δίνει ώθηση να συνεχίσεις να δημιουργείς. Σε μεταμορφώνει από απλό «λυκειόπαιδο» σε ώριμο άτομο, έτοιμο να αδράξει τις ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά του», τονίζει ο 18χρονος σήμερα Νικήτας Μαρίνος από την Κάλυμνο.  Το 2015 ήταν Γενικός Διευθυντής της μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» Kalymnos Climbing Escape που εντυπωσίασε και στην Ευρώπη με τις πρωτοποριακές υπηρεσίες που προσέφερε για την αναρρίχηση και τον τουρισμό στην Κάλυμνο. Ο Νικήτας μετά τη συμμετοχή του στην Εικονική Επιχείρηση αναζήτησε κι άλλες ευκαιρίες ανέλιξης και έζησε δύο μήνες στη Γαλλία, συμμετέχοντας σε πρόγραμμα ERASMUS. Η ανοδική του πορεία επισφραγίσθηκε με την επιτυχία του στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και την έναρξη των σπουδών του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η Μαρία Κοκάλα από την Πιερία θα πάει φέτος Β’ Λυκείου. Όταν πήγαινε Γ’ Γυμνασίου, μόλις στα 15 της χρόνια, με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» έγινε Γενική Διευθύντρια της μαθητικής επιχείρησης Smileybin, του έξυπνου κάδου που ζυγίζει το ανακυκλώσιμο υλικό και επιβραβεύει τους χρήστες με πόντους και εκπτώσεις στα δημοτικά τέλη και τα καταστήματα. Η Μαρία με τους συμμαθητές της κατέκτησαν στην Ευρώπη βραβείο καινοτομίας από το Junior Achievement Europe, ενώ η ίδια κατόρθωσε κάτι πολύ σπουδαίο, να κερδίσει Πανευρωπαϊκό βραβείο «Ηγετικής Προσωπικότητας» και συμμετοχή σε εργαστήριο καινοτομίας στην Ελβετία.  «Το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ήταν μια εμπειρία ζωής και προτείνω ανεπιφύλακτα σε όλα τα παιδιά να δηλώσουν συμμετοχή. Εμένα πραγματικά άλλαξε η ζωή μου, η καθημερινότητά μου, ο τρόπος που βλέπω τον κόσμο και το μέλλον μου. Αυτό που μου έμεινε και έχει πλέον γίνει στοιχείο του χαρακτήρα μου είναι να μη το βάζω κάτω. Στις καθημερινές μου αποφάσεις περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές έχω το θάρρος να ρισκάρω και να πειραματιστώ», τονίζει η Μαρία Κοκάλα που προσανατολίζεται και εκείνη να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές.

Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι τα παιδιά αυτά εκφράζουν την επιθυμία, παρά την οικονομική κρίση, να μείνουν στην Ελλάδα και να αγωνιστούν για να την αλλάξουν.

 «Πιστεύω ότι οι νέοι άνθρωποι, οι φρέσκιες ιδέες και η σκληρή δουλειά είναι τα στοιχεία στα οποία πρέπει να βασιστεί η χώρα μας για να βγει από τη δύσκολη θέση που βρίσκεται. Δεν μπορώ να ξέρω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι του ΣΕΝ/JA Greece δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά να ανακαλύψουν τον κόσμο του επιχειρείν και να αναπτύξουν ικανότητες που ίσως δεν ξέρουν ότι έχουν. Τα παιδιά κατακτούν αξίες όπως η συνεργασία, η πειθαρχία, η επιμονή και συνειδητοποιούν πως εάν εργαστούν σκληρά  όλα είναι εφικτά», καταλήγει η Μαρία.

Πως η Ελλάδα θα κρατήσει τα παιδιά αυτά κοντά της; Δίνοντάς τους όλο και περισσότερες ευκαιρίες.  Να ενθαρρύνει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της χώρας να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα από μικρή ηλικία. Είναι βέβαιο ότι τα παιδιά μας θα σκέφτονται και θα υλοποιούν όλο και πιο φρέσκες, καινοτόμες ιδέες κι από εκεί θα υπάρξει ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων για τα ίδια τα παιδιά και τη χώρα.

Όπως επισημαίνει  και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ένα σπουδαίο όφελος της ενασχόλησης των παιδιών με την επιχειρηματικότητα είναι ότι η δημιουργία και η αναγνώριση της δουλειάς τους, τα γεμίζει χαρά. Και η χαρά είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας. Όπως λέει συχνά ο ίδιος –που είναι μονίμως χαμογελαστός- «δεν είμαι χαρούμενος επειδή είμαι επιτυχημένος. Είμαι επιτυχημένος επειδή είμαι χαρούμενος».

 

 

 

Πηγή:epixeiro.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
ΕΝΦΙΑ 2018: Αλλάζουν οι αντικειμενικές αξίες – Κερδισμένοι και χαμένοι
Προηγούμενο άρθρο
Ψαλίδι 238 εκατ. στο ΕΚΑΣ, βάζει στο περιθώριο 140.000 συνταξιούχους
Μενού