Ας επισημάνουμε το αυτονόητο: Το σημαντικότερο εφόδιο των επιχειρήσεων είναι οι άνθρωποι

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 205

Διαχείριση ή ανάπτυξη ανθρωπίνου δυναμικού, ανθρώπινο κεφάλαιο, ανθρώπινοι πόροι… και η ορολογία δεν έχει τελειωμό. Διαφωνώ με τον όρο ανθρώπινο κεφάλαιο και τη θεωρία που κρύβεται πίσω από αυτό, αλλά δεν είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Όροι, κανόνες, συνθήκες και μία τεράστια βιβλιογραφία σχετική με το συγκεκριμένο θέμα. Και τελικά; Μάθαμε να διαχειριζόμαστε το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων που διοικούμε; Ιδιοκτήτες μικρών ή μεσαίων επιχειρήσεων εφαρμόζουν στην πράξη όλα αυτά που μαθαίνουν είτε σε σεμινάρια είτε σε σπουδές σχετικές με την διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού;

Η θεωρία από την πράξη πάντα θα έχει απόσταση και διαφορά μέχρι την στιγμή που θα αποφασίσει κανείς να αρχίζει να εφαρμόζει σταδιακά αυτά που μαθαίνει. Ο γκουρού του management στην Ελλάδα, κ. Δημήτρης Μπουραντάς επισημαίνει ότι κάποιες φορές είναι αρκετό να σκεφτόμαστε ορθολογικά για να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις και όχι μόνο. Ήταν η πρώτη φράση που μου ήρθε στο μυαλό ξεκινώντας να γράφω το παρόν άρθρο.

 

Οι άνθρωποι που εργάζονται στις επιχειρήσεις είναι το σημαντικότερο εφόδιο αυτών και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται!

 

Πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πάντα τη δυνατότητα να προσλαμβάνουν στελέχη, τα οποία διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να διαχειρίζονται το ανθρώπινο δυναμικό των επιχειρήσεων τους, καλούνται οι ίδιοι να το κάνουν.

Ως επαγγελματίας της εκπαίδευσης ενηλίκων και υπέρμαχος της δια βίου εκπαίδευσης θεωρώ ότι η συμμετοχή σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, οριζόντιων δεξιοτήτων και σεμινάρια μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Είναι όμως γεγονός ότι αρκετές φορές δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις για να διαχειρίζεσαι αποτελεσματικά το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησής σου. Φτάνει μόνο να σκεφτεί ο καθένας που βρίσκεται στην συγκεκριμένη θέση τι θα απαιτούσε αν βρισκόταν στη θέση των ανθρώπων που διοικεί. Ιδιαίτερα η οικονομική κρίση και τα υψηλά ποσοστά ανεργίας οδήγησαν σταδιακά στην απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Υπάλληλοι και στελέχη που έγιναν αναλώσιμοι και τις περισσότερες φορές από φόβο μήπως βρεθούν στις ουρές του ΟΑΕΔ για το επίδομα ανεργίας «ανέχονται» συμπεριφορές που δεν αξίζουν σε κανέναν.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στις επιχειρήσεις είναι το σημαντικότερο εφόδιοαυτών και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται. Η ευγένεια, ο σεβασμός της προσωπικότητας, η καλή συμπεριφορά και οι πραγματικά ανθρώπινες συνθήκες στον εργασιακό χώρο θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα και όχι εν έτη 2017 να μαθαίνουμε καθημερινά περιστατικά που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Αφού εξασφαλιστούν τα αυτονόητα, έχουμε το χρόνο να σκεφτούμε, να οργανώσουμε και να εφαρμόσουμε στην πράξη αποτελεσματικές διαδικασίες διαχείρισης ανθρωπίνου δυναμικού. Θα βρούμε τον τρόπο να αυξήσουμε την παραγωγικότητα, να τοποθετήσουμε τον κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση, να επιλέξουμε με σωστά κριτήρια το προσωπικό μας και να ορίσουμε κατάλληλους δείκτες για να το αξιολογούμε.

«Δεν μπορείς να έχεις ευτυχισμένους πελάτες, αν δεν έχεις ευτυχισμένο προσωπικό» είναι ένα από τα βασικά αξιώματα του Μάρκετινγκ. Με ακόμα πιο απλά λόγια, η λανθασμένη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού κοστίζει πολλά στην κάθε επιχείρηση. Αν αυτό σκέφτονταν καθημερινά οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ίσως φρόντιζαν να δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για το προσωπικό τους.

Ο Tom Peters αναφέρει ότι «Η μαγική συνταγή που έχουν ανακαλύψει οι πετυχημένες επιχειρήσεις είναι να αντιμετωπίζουν τους πελάτες σαν καλεσμένους και τους υπαλλήλους σαν ανθρώπους…»  Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από εκεί και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε… 

 

Μαρία Γιαμπουλάκη
Managing Director, European Progress

Πηγή:epixeiro.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Χαρίτσης: Έμφαση στις βιώσιμες επενδύσεις και τις σταθερές θέσεις εργασίας
Προηγούμενο άρθρο
Πώς πρέπει να σκεφτόμαστε για να αναπτύξουμε την επιχείρησή μας
Μενού