Βεβαίωσαν προκαταβολή φόρου σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους

Κοινοποιήστε το άρθρο

Προκαταβολή φόρου για ανύπαρκτο εισόδημα καλούνται να πληρώσουν στην εφορία χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οποίοι το 2016 αποφάσισαν να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν από την υψηλή φορολογία και τις εισφορές του ΕΦΚΑ.

Για να μην πληρώσουν την προκαταβολή φόρου που τους χρεώθηκε θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή να επισκεφθούν τη Δ.Ο.Υ. τους να υποβάλουν αίτηση προσκομίζοντας το εκκαθαριστικό της φετινής φορολογικής δήλωσης, το έντυπο Ε1 και τη βεβαίωση διακοπής εργασιών.
Για το θέμα αυτό, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλής εξέδωσε εγκύκλιο ξεκαθαρίζοντας ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών κατά το φορολογικό έτος που υποβάλλεται η δήλωση δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου για το έτος υποβολής της δήλωσης.
Δηλαδή, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου για το 2017 για όσους διέκοψαν την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2016.
Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής: η βεβαίωση της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα που αποκτούν φυσικά πρόσωπα, γίνεται, κατά ρητή διατύπωση του νόμου, έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα του διανυόμενου φορολογικού έτους, σε περίπτωση διακοπής εργασιών ατομικής επιχείρησης κατά το φορολογικό έτος που αφορά η δήλωση και δεν έχει υποβληθεί εκ νέου έναρξη εργασιών μέχρι την υποβολή της δήλωσης, δεν βεβαιώνεται προκαταβολή φόρου καθόσον δεν υφίσταται εισόδημα στο διανυόμενο αυτό έτος (έτος υποβολής της δήλωσης).
Πηγή:enikonomia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *