Οι οριστικές συντάξεις που θα πάρουν 100.000 συνταξιούχοι

Κοινοποιήστε το άρθρο

Οριστικά-τελικά ποσά σύνταξης με μειώσεις-σοκ έρχονται σταδιακά για 100.000 και πλέον αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 13/5/2016 και μετά στα πρώην Ταμεία ΙΚΑ, Δημόσιο, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, τραπεζών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ.

Τα νέα ποσά έχουν μειώσεις έως και 40% (για όσους βγαίνουν από το πρώην ΤΕΒΕ), ενώ στο Δημόσιο οι πρώτες αποφάσεις με τις συντάξεις βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου» δείχνουν μειώσεις έως και 25%.

Το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» αποκαλύπτει σήμερα με έγγραφα αρκετές από τις οριστικές αποφάσεις για νέες συντάξεις ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ, ενώ δίνει με πίνακες και παραδείγματα πώς βγαίνουν τα ποσά ανάλογα με έτη ασφάλισης και αποδοχές.

Στο ΙΚΑ οι νέες συντάξεις έχουν μειώσεις έως και 33,8%, με ποσά από 407 ευρώ για 19 χρόνια ασφάλισης έως 862 ευρώ με 32 χρόνια ασφάλισης.

Στις συντάξεις χηρείας του Δημοσίου, μάλιστα, αποκαλύπτονται περικοπές-σοκ, με καθαρές απώλειες που ξεπερνούν και τα 500 ευρώ το μήνα! Για παράδειγμα, σύμφωνα με μία από τις νεοεκδοθείσες αποφάσεις του Δημοσίου, (3/11/2017) χήρα αστυνομικού θα έπαιρνε με το παλιό καθεστώς 1.115 ευρώ μικτά (το 70% της σύνταξη του θανόντος) και τώρα, με το νόμο Κατρούγκαλου, της βγήκε απόφαση με σύνταξη 529 ευρώ! Σε άλλη απόφαση η σύνταξη χηρείας βγαίνει στα 300 ευρώ μικτά, αλλά θα αναπροσαρμοστεί στα 360 ευρώ.

Είναι «μύθος» ότι οι μειώσεις στις νέες συντάξεις κυμαίνονται στο 8% με 10%, γιατί οι αποφάσεις δείχνουν ότι οι περικοπές είναι κατά πολύ μεγαλύτερες.

Μόνο σε επίπεδο μέσου όρου, μπορεί να υποστηριχθεί η άποψη ότι οι μειώσεις των νέων συντάξεων μετριάζονται σε χαμηλότερα ποσοστά.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *