Προκηρύξεις για 2.760 μόνιμες θέσεις γιατρών

Κοινοποιήστε το άρθρο

Σε 2.760 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων για γιατρούς του ΕΣΥ, έχει προχωρήσει ή πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο έως το τέλος του 2018.

Τη Δευτέρα, 7/5/2018, η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ συναντήθηκε με τον Υπ. Υγείας κ. Α. Ξανθό. Παρευρέθηκε και ο Γ.Γ του Υπ. Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος. Όπως υποστηρίζει η ΟΕΝΓΕ η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μετά από επιμονή της Ομοσπονδίας αφού το Υπουργείο είχε αγνοήσει επί δύο μήνες το αρχικό σχετικό αίτημα, που είχε υποβληθεί εγγράφως στις 12/3/2018.

Στη συνάντηση η ΟΕΝΓΕ έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν, που αποτελούν και το διεκδικητικό πλαίσιο της , χωρίς ωστόσο να πάρει, όπως υποστηρίζει, καμία ουσιαστική δέσμευση.

Πιο συγκεκριμένα από την πλευρά της ΟΕΝΓΕ τέθηκαν στον κ. Υπουργό τα παρακάτω ζητήματα:

-Για την κλαδική συμφωνία. Επαναλάβε το αίτημα για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την υπογραφή νέας κλαδικής συμφωνίας.

-Για το ιατρικό μισθολόγιο. Για μία ακόμη φορά ξεκαθάρισε ε ότι απαιτεί την άμεση ανάκτηση των μισθολογικών απωλειών μας και την αναπροσαρμογή του ιατρικού μισθολογίου μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ.

-Για τις προσλήψεις μόνιμων γιατρών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν και εξέφρασε άλλη μια φορά την απαίτηση να μπει τέλος στην εργασιακή ομηρία και την ανασφάλεια των συναδέλφων επικουρικών. Ζήτησε να εξασφαλίσει η κυβέρνηση, ότι δε θα απολυθούν μετά τη λήξη της θητείας τους και ότι θα έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά, από τη στιγμή που αδιαμφισβήτητα καλύπτουν ζωτικές ανάγκες. Πιο συγκεκριμένα ζήτησε να προκηρυχθούν άμεσα ισάριθμες θέσεις με τον αριθμό των υπηρετούντων σήμερα επικουρικών γιατρών στα αντίστοιχα Νοσοκομεία – Κ.Υ και στις αντίστοιχες ειδικότητες.

Επίσης ζήτησε από την κυβέρνηση να την ενημερώσει για την πρόταση του ΚΕΣΥ για σχέδιο νόμου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην ιατρική εκπαίδευση και τις επιστημονικές εταιρίες.

Ο Υπουργός Υγείας απάντησε σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ για το Μισθολόγιο και την απόφαση του ΣτΕ ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι νομικά δεσμευτική για την κυβέρνηση όσον αφορά την αναπροσαρμογή (από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης και μετά) των μισθών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012. Ωστόσο ομολόγησε ότι καμία ενέργεια δεν έχει γίνει ως τώρα από την πλευρά της ηγεσίας του Υπ. Υγείας και καμία συνεννόηση δεν υπάρχει με το Υπ. Οικονομικών που να επιτρέπει την «ανακοίνωση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος για τη σταδιακή υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ». Ο κ. Ξανθός είπε χαρακτηριστικά ότι το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να έχει πιο σαφή εικόνα για την πραγματική δυνατότητα ανάκτησης των μισθολογικών απωλειών. Από τη μία δηλαδή επιχείρησε για μία ακόμη φορά να καλλιεργήσει στάση αναμονής και από την άλλη παρέπεμψε στις καλένδες την ικανοποίηση του αιτήματος μας για άμεση και πλήρη επαναφορά των μισθών μας.

Για τις μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών είπε πως ολοκληρώνεται η διαδικασία προκήρυξης των διαθέσιμων θέσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως την ΠΦΥ και λίγες «στοχευμένες» θέσεις σε συγκεκριμένα τμήματα και κλινικές νοσοκομείων. Συνολικά, θα έχουν προκηρυχθεί, κατά τη διετία 2017-2018, 2760 θέσεις. Επίσης, από τις παλιές προκηρύξεις, επανέλαβε ακριβώς όπως και κατά την προηγούμενη συνάντηση, πως «ξεπάγωσαν και προχωρούν περίπου οι 600, εκ των οποίων έχουν διοριστεί οι μισοί». Αυτές είναι οι πολυδιαφημιζόμενες προσλήψεις τη στιγμή που χρειάζονται πολλαπλάσιες για να καλυφθούν τα κενά με βάση τους υπάρχοντες οργανισμούς που και αυτοί είναι σε διάσταση και αναντιστοιχία με τις ανάγκες που υπάρχουν…

Για τους επικουρικούς πάντα συμφωνα με την ΟΕΝΓΕ δεν υπήρξε καμία δέσμευση ότι δε θα απολυθούν μετά τη λήξη της θητείας τους. «Αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι οι προκηρύξεις νέων μόνιμων θέσεων δεν ταυτίζονται με τις θέσεις των υπηρετούντων επικουρικών στο ΕΣΥ, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς τους συναδέλφους να μην μπορούν να διεκδικήσουν κάποια μόνιμη θέση. Και αυτό όταν η επανειλημμένη προκήρυξη από ένα νοσοκομείο της ίδιας θέσης επικουρικού γιατρού αποτελεί, από μόνη της, κριτήριο για την αναγκαιότητα προκήρυξης της ίδιας θέσης ως μόνιμης.» τόνίζει η ΟΕΝΓΕ. Τέλος είπε πως προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα για την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ όσον αφορά την βαθμολογική εξέλιξη στο ΕΣΥ και για την απαλλαγή των νοσοκομειακών γιατρών από το ελεγκτικό έργο του ΕΟΠΥΥ.

 

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *