«Μαχαίρι» 3,37 δισ. ευρώ στις συντάξεις και με την βούλα εγκυκλίου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Ψυχρολουσία για περικοπές στις συντάξεις από 1/1/2019 στο ποσό των 3,37 δισ. ευρώ αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο κατάρτισης του Προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς που έστειλε χθες το υπουργείο Οικονομικών σε όλο το Δημόσιο και στον ΕΦΚΑ.

Την ώρα που η κυβέρνηση επιδίδεται σε «προεκλογικά ταξίματα», η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπ. Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη λέει τα ακριβώς αντίθετα, καθώς συστήνει να καταρτιστούν οι προϋπολογισμοί των κρατικών φορέων για το 2019 με τις προβλέψεις που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στους δανειστές από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα λιτότητας 2019-2022.

Ψαλίδι…

Στο επίμαχο ζήτημα των συντάξεων η εντολή προς τον ΕΦΚΑ και το υπουργείο Εργασίας είναι να καταρτίσουν τον προϋπολογισμό «συντάξεων» τηρώντας την πρόβλεψη για μείωση της δαπάνης το 2019 στα 25,48 δισ. ευρώ, από 28,85 δισ. ευρώ που είναι για το 2018.

Προβλέπεται δηλαδή για μια μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,37 δισ. ευρώ, η οποία στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναλύεται σε εξοικονόμηση ποσού 2,2 δισ. ευρώ από τον επανυπολογισμό και τις μειώσεις ως 18% στις συντάξεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και άλλων Ταμείων του ιδιωτικού τομέα και το άλλο 1,1 δισ. ευρώ θα προέλθει από περικοπές ως 18% στις συντάξεις του Δημοσίου.

Το γεγονός ότι το προσχέδιο καταρτίζεται με την πρόβλεψη των μειώσεων στις συντάξεις ως 18% δείχνει ότι πολύ δύσκολα πλέον θα αποφευχθούν οι περικοπές, εκτός και αν υπάρξει μονομερής ενέργεια που τότε θα τινάξει τα πάντα στον αέρα και θα καταστήσει την έξοδο από τα Μνημόνια ανέφικτη.

Ακόμα και αν τυχόν ανασταλεί η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, οι μειώσεις από 1/1/2019 θα είναι τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ (αντί 3,37 δις) και θα τις υποστούν κυρίως οι νέοι συνταξιούχοι με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, για τους οποίους οι προσωπικές διαφορές που έχουν σήμερα καταργούνται από 1/1/2019 οριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *