Πώς θα γίνουν 2.450 μόνιμες προσλήψεις στην Υγεία

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 152

Ένα βήμα πριν τη δημοσίευση είναι η εγκριτική απόφαση για 2.450 µόνιµες προσλήψεις σε νοσοκοµεία, υπουργείο Υγείας, ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ. Με αυτόν τον τρόπο ξεκινά η υλοποίηση των εντός τετραετίας 10.000 διορισµών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Στην Πράξη Υπουργικού Συµβουλίου, που αφορά τις πρώτες 2.450 προσλήψεις τακτικού προσωπικού και συνυπογράφουν τα υπουργεία ΥγείαςΔιοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονοµικών, θα περιλαµβάνεται αναλυτική κατανοµή των θέσεων που διαµορφώνεται ως εξής:

  • 950 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι θα καλύψουν κενά που δηµιουργούνται στο ΕΣΥ από τη συνταξιοδότηση όσων προσλήφθηκαν στη δεκαετία του ’80.
  • 1.300 εργαζόµενοι διαφόρων ειδικοτήτων για τις ανάγκες κυρίως των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας
  • 200 ειδικότητες θεραπευτικού προσωπικού σε δοµές πρόληψης και προστασίας ουσιοεξαρτηµένων ατόµων, οι οποίες λειτουργούν υπό την ευθύνη του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ.

Υπενθυµίζεται ότι τον περασµένο µήνα ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσουν άµεσα περίπου 2.500 προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, γεγονός που θα ανακουφίσει σηµαντικά τη λειτουργία του Εθνικού Συστήµατος Υγείας (ΕΣΥ) και ειδικότερα των περιφερειακών νοσοκοµείων της χώρας. Ο υπουργός Υγείας εξήγησε τότε ότι από το 2019 και µετά θα υπάρχει µεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασης προσωπικού όταν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε θέση του ΕΣΥ, σε σχέση αποχώρησης – πρόσληψης «1:1».

Σύµφωνα µε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, από το 2019 και µετά θα υπάρχει µεγαλύτερη δυνατότητα αντικατάστασης προσωπικού όταν συνταξιοδοτείται από οποιαδήποτε θέση του ΕΣΥ, σε σχέση αποχώρησης-πρόσληψης «1:1». Ο αρµόδιος υπουργός χαρακτήρισε «ως πραγµατική απειλή για την οµαλή λειτουργία του ΕΣΥ την έλλειψη ειδικευοµένων γιατρών», ενώ εξήγγειλε την υλοποίηση ενός κεντρικού σχεδιασµού για την αναστροφή του «brain drain», ο οποίος θα βασίζεται σε µισθολογικά κίνητρα. Τον Μάρτιο, σε συνάντηση της υπουργού ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, µε τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη αποφασίστηκε ότι εντός της επόµενης τετραετίας θα διενεργηθούν 10.000 µόνιµες προσλήψεις στην Υγεία.

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, η γενική κατανοµή στην τετραετία έχει ως εξής:

  • -6.000 νοσηλευτές, παραϊατρικό και επικουρικό προσωπικό,
  • -4.000 ιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

Από τις υπουργικές ανακοινώσεις προέκυπτε ότι:

  1. Οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνουν µέσω των Συµβουλίων Κρίσης και Επιλογής Γιατρών.
  2. Το υπόλοιπο προσωπικό θα επιλεγεί µε κριτήρια ΑΣΕΠ.
  3. Οι συµβασιούχοι γιατροί θα έχουν αυξηµένη µοριοδότηση προϋπηρεσίας.

To διευρυµένο πλάνο προσλήψεων στο χώρο της Υγείας -και όχι µόνο- προκύπτει, όπως είχε πει η υπουργός ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης, από την επαναφορά του κανόνα µίας πρόσληψης για κάθε µία αποχώρηση.

 

Πηγή: e-dimosio.gr

Μενού