Στο επίκεντρο το άνοιγμα κλειστών κλινών ΜΕΘ – Προγραμματίζονται 3.500 προσλήψεις

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 218

Άνοιγμα 14 επιπλέον κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από την έξαρση της γρίπης τους χειμερινούς μήνες του έτους, ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον υπουργό Βασίλη Κικίλια.

Η στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και η ανάπτυξη κλινών που σήμερα παραμένουν κλειστές λόγω ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μπαίνει στο προσκήνιο από το υπουργείο Υγείας, μεταξύ άλλων και για τη διαχείριση των αυξημένων περιστατικών από το ιό της γρίπης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, σε όλη τη χώρα είναι διαθέσιμες 557 κλίνες ΜΕΘ, ενώ 80 αναπτυγμένες κλίνες δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι λίστες αναμονής μόνο για την Αττική κυμαίνονται από 40- 80 περιστατικά ανάλογα την περίοδο, εκ των οποίων εξυπηρετούνται κατά μέσο όρο 5-8 περιστατικά. Οι ανάγκες όμως είναι μεγαλύτερες για την έξαρση της γρίπης, που διαρκεί από το Δεκέμβριο μέχρι το Μάρτιο.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ δείχνουν ότι στην Αττική λειτουργούν 224 κλίνες ΜΕΘ. Τις εν λόγω κλίνες διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ και οι λίστες αναμονής το χειμώνα φθάνουν τους 80 ασθενείς. Στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχουν 123 κλίνες, που διαχειρίζεται το ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ με λίστες αναμονής το χειμώνα να φτάνουν τους 25 ασθενείς. Η Θεσσαλία διαθέτει 42 ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα οκτώ κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Λαμίας, ενώ η Κρήτη διαθέτει 42 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ.

Στα νησιά των Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη και στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο νοσοκομείο της Ρόδου, 6 κλινών. Στα Επτάνησα τέλος λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του νοσοκομείου Κέρκυρας με 5 κλίνες. 16 κλίνες εξοπλισμένες είναι κλειστές (6 στο νοσοκομείο της Λευκάδας, 5 στην Κεφαλλονιά και 5 στην Ζάκυνθο.

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία, τον περασμένο μήνα έληξαν οι διετείς συμβάσεις και απολύθηκαν 177 νοσηλευτές και 41 γιατροί, που υπηρετούσαν στις ΜΕΘ μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Ως εκ τούτου κλείνουν άμεσα τουλάχιστον 30 κλίνες ΜΕΘ εάν δεν αναπληρωθούν.

Ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων

Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επιχειρείται να ανοίξουν 14 επιπλέον κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην Αττική, ώστε σε συνεργασία με τις ιδιωτικές κλινικές να αντιμετωπιστούν καλύτερα οι αυξημένες ανάγκες των χειμερινών μηνών με την έξαρση της γρίπης.

Την ίδια ώρα, στον άμεσο προγραμματισμό του υπουργείου Υγείας είναι 3.500 προσλήψεις, εκ των οποίων 1.300 είναι θέσεις νοσηλευτών, τραυματιοφορέων και λοιπού προσωπικού, 1.500 θέσεις γιατρών. Ταυτόχρονα επιταχύνονται οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 700 αγροτικών γιατρών.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό

Σε μια ΜΕΘ έξι κλινών, όπως εξηγεί η ΠΟΕΔΗΝ, θα πρέπει να υπάρχουν ένας γιατρός ανά κλίνη συν τον διευθυντή γιατρό, 4-6 νοσηλευτές ανά κλίνη, ένας τραυματιοφορέας, ένας βοηθός θαλάμου, ένας φυσικοθεραπευτής και επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Εντούτοις υπάρχουν μονάδες που λειτουργούν με ένα νοσηλευτή ανά βάρδια και ΜΕΘ 6-12 κλινών διαθέτουν 2-4 γιατρούς.

Σημειώνεται, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, πως από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τα μέσα Μαΐου καταγράφηκαν 154 θάνατοι από τις επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Κατά το ίδιο διάστημα, αναφέρθηκαν 388 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 374 χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Την περίοδο 2017-18 είχαν αναφερθεί 107 σοβαρά κρούσματα γρίπης, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, εκ των τα 42 ήταν θανατηφόρα.

Πηγή: capital.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Σε ισχύ 700 φοροαπαλλαγές 8,96 δισ. ευρώ για το 2020
Προηγούμενο άρθρο
Διαγραφή χρεών για 500.000 οφειλέτες του Δημοσίου – Ποιους αφορά η ρύθμιση
Μενού