Εργαζόμενοι δημοτικών ΚΔΑΠ: Voucher για δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους και για τα ΚΔΑΠ

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 311

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) & παιδιών/ατόμων με αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) των Δήμων, που αποτελεί πανελλαδικά το μοναδικό πρωτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο εκπροσωπώντας περίπου 2.200 συμβασιούχους εργαζόμενους στα 422 ΚΔΑΠ & 75 ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, με ανακοίνωση του, σημειώνει:

Σε συνέχεια της με αριθμό 379/22.06.2020 επιστολής μας και εν αναμονή της υπογραφής και δημοσίευσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την περίοδο 2020-2021 της συγχρηματοδοτούμενης δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής», στην οποία εντάσσεται και η χρηματοδότηση των δημοτικών Δομών ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τις οποίες παρακαλούμε να εξετάσετε με τη δέουσα προσοχή.

Α. Διαβάσαμε την αρθρογραφία της Υφυπουργού Εργασίας κας Μιχαηλίδου («Πρώτο Θέμα», 29.06.2020), όπου περιγράφεται το νέο «Παράλληλο Πρόγραμμα» το οποίο θα αφορά στη δυνατότητα χορήγησης «voucher» ΜΟΝΟ για βρεφικούς/παιδικούς σταθμούς σε μητέρες εργαζόμενες του Δημοσίου τομέα. Τα εισοδηματικά όρια στο «Παράλληλο πρόγραμμα» θα είναι 30.000€ για οικογένεια με μέχρι 2 παιδιά και θα αυξάνεται κατά 3.000€ για κάθε επιπλέον τέκνο. Παράλληλα, τα εισοδηματικά όρια στο πρόγραμμα της «Εναρμόνισης», που αφορά σε άνεργες μητέρες και εργαζόμενες στο ιδιωτικό τομέα, θα παραμείνουν ως είχαν, ήτοι στα 27.000€ για οικογένεια με μέχρι 2 παιδιά κ.ο.κ.. Σύμφωνα με την Υπουργό, όσες αιτούσες μητέρες για θέσεις παιδικών/βρεφικών της «Εναρμόνισης» (δηλαδή του ιδιωτικού τομέα) ξεπερνούν τα 27.000€ οικογενειακό εισόδημα, θα μπορούν να ενταχθούν στο «Παράλληλο πρόγραμμα», εφόσον επαρκούν οι διατιθέμενοι πόροι. Με λίγα λόγια, πρακτικά επιχειρείται μία απολύτως άδικη διάκριση μεταξύ των υποψήφιων μητέρων, καθώς τα εισοδηματικά όρια για υποψήφιες που αιτούνται voucher για παιδικούς/βρεφικούς (εργαζόμενες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) θα είναι στα 30.000€ για οικογένεια με μέχρι 2 παιδιά, ενώ για τις υποψήφιες μητέρες για voucher για ΚΔΑΠ, το ανώτατο όριο θα είναι στα 27.000€ για οικογένεια με μέχρι 2 παιδιά και μάλιστα χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι εργαζόμενες του Δημοσίου τομέα.

Ως εκ τούτων:
1. Προτείνουμε, λοιπόν, για λόγους δικαιοσύνης, ίσης μεταχείρισης και αποφυγής οποιασδήποτε μορφής διάκρισης ως προς τα κριτήρια που θα τεθούν για τις μητέρες, το όριο των 30.000€ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για οικογένεια με μέχρι 2 παιδιά να ισχύσει κατά τον ίδιο τρόπο ΚΑΙ για τις μητέρες που θα καταθέσουν αιτήσεις για χορήγηση voucher κατηγορίας Γ1, δηλαδή για ΚΔΑΠ.

2. Όπως αναφέραμε και στην προηγούμενη επιστολή μας (379/22.06.2020) προτείνουμε επίσης, να δικαιούνται να λάβουν voucher μητέρες δημόσιοι και δημοτικοί υπάλληλοι ΚΑΙ για τα ΚΔΑΠ. Ο αποκλεισμός των μητέρων της κατηγορίας αυτής από το δικαίωμα να λάβουν voucher θα αποτελεί μεγάλη αδικία, από τη στιγμή που βρέθηκε εν τέλει ο τρόπος να λαμβάνουν επιδότηση ΚΑΙ οι μητέρες του δημοσίου για τους βρεφικούς/παιδικούς. Ως εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ των Δήμων, γινόμαστε εδώ και χρόνια αποδέκτες έντονων παραπόνων και αγανάκτησης αυτών των μητέρων που αποκλείονταν τόσα χρόνια από το επιδοτούμενο πρόγραμμα. Η Κυβέρνηση δείχνει πως έχει την πολιτική βούληση να αποκαταστήσει αυτόν τον άδικο αποκλεισμό, τουλάχιστον για τους παιδικούς, για αυτό και οφείλει για λόγους ίσων δικαιωμάτων και ίσων ευκαιριών να πράξει το ίδιο και για τις μητέρες που έχουν την ίδια ανάγκη να εγγράψουν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ.

Β. Προτείνουμε, τέλος, στους Δήμους που θα εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση στα νήπια (4χρονα και 5χρονα), να δοθεί η δυνατότητα να λαμβάνουν voucher για ΚΔΑΠ (κατηγορία θέσης Γ1) ΚΑΙ τα προνήπια (4 ετών), καθώς πλέον δεν θα δικαιούνται voucher για παιδικούς σταθμούς. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία και στα παιδιά αυτά να απασχολούνται δημιουργικά μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου τα απογεύματα, προσφέροντας παράλληλα στους γονείς τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο για να εναρμονίζουν καθημερινά τον επαγγελματικό με τον οικογενειακό τους βίο, ενώ τα παιδιά τους βρίσκονται στο ασφαλές και παιδαγωγικό περιβάλλον των ΚΔΑΠ.

Οι παραπάνω προτάσεις αποτελούν εύλογα και δίκαια αιτήματα, απόλυτα ρεαλιστικά και εύκολα υλοποιήσιμα, αν αναλογιστεί κανείς τους πόρους που θα εξοικονομηθούν από τα παιδιά ηλικίας 4 ετών που πλέον ΔΕΝ θα λαμβάνουν voucher για παιδικούς σταθμούς, λόγω της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως και οι δύο παραπάνω προτάσεις δεν σχετίζονται άμεσα με τη βελτίωση των εργασιακών μας, που είναι ο ρόλος μας ως συνδικαλιστικό όργανο και έχουμε χρέος να προασπίζουμε, αλλά αποτελούν αιτήματα των γονέων, τα οποία εμείς ως εργαζόμενοι που ερχόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία μαζί τους και έχουμε αναπτύξει τόσα χρόνια ισχυρούς δεσμούς εμπιστοσύνης και εκτίμησης, αναλαμβάνουμε την παρούσα πρωτοβουλία να σας μεταφέρουμε.
Παρακαλούμε πολύ να εξετάσετε με ευαισθησία και επί της ουσίας τις παραπάνω προτάσεις, ώστε αν τις κρίνετε θετικά, να ενταχθούν στην Κ.Υ.Α. για την επόμενη σχολική χρονιά 2020-2021, που διαμορφώνεται αυτές τις μέρες.

Καλούμε την ΚΕΔΕ, την ΕΕΤΑΑ, την ΠΟΕ-ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ να κινητοποιηθούν εγκαίρως ως άμεσα ενδιαφερόμενοι Φορείς, προς υποστήριξη και κοινή διεκδίκηση όσων αναφέρουμε και ζητάμε μέσω της παρούσης.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Διαδικασία και προϋποθέσεις χορήγησης – Μέχρι πότε η κατάθεση αιτήσεων
Προηγούμενο άρθρο
ΑΣΕΠ: 244 προσλήψεις ΔΕ, ΥΕ σε 17 Δήμους και Περιφέρειες (προκηρύξη)
Μενού