Πάνω από 35.000 νέες θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο – Υστέρηση 133.000 στο 9μηνο

Κοινοποιήστε το άρθρο

Πάνω από 35.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς το σύστημα «Εργάνη» κατέγραψε θετικό και μάλιστα σημαντικά υψηλό ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση μηνός Σεπτεμβρίου, από το 2001 μέχρι σήμερα.

Οι προσλήψεις τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου ξεπέρασαν κατά 35.878 τις απολύσεις, τις παραιτήσεις και τις λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου, κυρίως λόγω της επανεκκίνησης της εκπαίδευσης και των 71.830 προσλήψεων που αναγγέλθηκαν στον κλάδο αυτό. Οι απολύσεις και οι λήξεις συμβάσεων από την άλλη δεν ήταν αρκετές ώστε να ξεπεράσουν το κύμα προσλήψεων στην εκπαίδευση, λόγω της δραματικής υστέρησης των εποχικών προσλήψεων φέτος στον κλάδο του τουρισμού λόγω της πανδημίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι απολύσεις, παραιτήσεις και λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου ήταν φέτος τον Σεπτέμβριο 84.578 λιγότερες από πέρσι, σε ένα μήνα που παραδοσιακά καταγράφεται το τέλος της θερινής σεζόν. Αντίστοιχα οι προσλήψεις ήταν επίσης λιγότερες από πέρσι, αλλά μόνο κατά 48.700.

Όπως αναγράφεται και στην έκθεση της «Εργάνης», παρά την θετική επίδοση των ισοζυγίων, των έξι τελευταίων μηνών (Απριλίου – Σεπτεμβρίου), ο μειωμένος αριθμός εποχικών προσλήψεων, κατά το χρονικό διάστημα Μαρτίου – Μαΐου, σε κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τον τουρισμό, εξαιτίας της έλευσης της πανδημίας του COVID-19, επηρέασαν δυσμενώς την επίδοση του ισοζυγίου Α’ εννεάμηνου 2020, με αποτέλεσμα να εμφανίζει χαμηλότερη επίδοση, σε σχέση με τα αντίστοιχα ισοζύγια Α’ εννεάμηνων των τελευταίων ετών.

Χαρακτηριστικό είναι πως φέτος έχουν δημιουργηθεί 133.361 λιγότερες θέσεις εργασίας από το 2019 το 9μηνο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος. Ελάχιστη είναι επίσης η κινητικότητα στην αγορά εργασίας, λόγω και των μέτρων που έχουν ληφθεί με τις αναστολές συμβάσεων εργασίας κ.α. Οι προσλήψεις στο 9μηνο είναι 596.254 λιγότερες από πέρσι και οι απολύσεις, παραιτήσεις και λήξεις συμβάσεων 462.893 λιγότερες από πέρσι.

ergani9-1.jpg

Η επίδοση του φετινού 9μήνου, που μετρά 154.176 νέες θέσεις εργασίαςεπιστρέφει την αγορά στο 2013, όταν στο 9μηνο είχαν δημιουργηθεί 165.702 νέες θέσεις εργασίας. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία, ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως από το 2001 μέχρι και το 2012, η επίδοση του 9μήνου δεν είχε ξεπεράσει ποτέ τις 150.000 νέες θέσεις εργασίας.

ergani9-2.jpg

«Το θετικό ισοζύγιο του μηνός Σεπτεμβρίου 2020 με συν 38.529 θέσεις εργασίας και το ποσοστό ανεργίας το μήνα Ιούλιο επιβεβαιώνουν ότι οι δέσμες μέτρων που υλοποιήσαμε αποδίδουν καθώς περιόρισαν τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας, συγκρατώντας την αυξητική τάση της ανεργίας μέχρι σήμερα. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και παρεμβαίνουμε αποφασιστικά για να αναχαιτίσουμε τις δυσμενείς επιπτώσεις της ύφεσης και των συνεπειών της. Επιδίωξή μας παραμένει να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο στην οικονομική κρίση που επέφερε η πανδημία και, παράλληλα, να επεκτείνουμε το μεγάλο δίχτυ προστασίας για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους και τους ανέργους για όσο χρειαστεί», σχολίασε ο υπουργός Εργασίαςκαι Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης. Υπενθυμίζεται πως η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε πριν λίγα 24ωρα μείωση της ανεργίας κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο έναντι του Ιουνίου, με αποτέλεσμα να φτάσει στο 16,8% έναντι 18% τον Ιούνιο και 17,1% τον Ιούλιο του 2019.

Στο 9μηνο, λόγω και της περιορισμένης κινητικότητας φέτος στον τουρισμό, την πρωτοκαθεδρία έχει η πλήρης απασχόληση. Το 50,49% των θέσεων που δημιουργήθηκαν το 2020 είναι πλήρους απασχόλησης, το 8,99% εκ περιτροπής και το 40,53% μερικής απασχόλησης. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τον Σεπτέμβριο.

ergani9-3.jpg
ergani9-4.jpg

Αρκετές είναι και οι μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική ή εκ περιτροπής απασχόλησης, εντός των πλαισίων όμως που είχαν κινηθεί και τον Σεπτέμβριο του 2019 καθώς και τον Σεπτέμβριο του 2018.

ergani9-5.jpg
ergani9-6.jpg
ergani9-7.jpg

Το άρμα των προσλήψεων οδηγεί η εκπαίδευση, ενώ τα χειρότερα ισοζύγια έχουν τα καταλύματα και η εστίαση.

ergani9-8.jpg

Στα 15 μέτρα που έχει λάβει από την αρχή της πανδημίας η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας αποδίδει ο κ. Βρούτσης την συγκράτηση της αύξησης της ανεργίας:

 1. Αναστολή των συμβάσεων εργασίαςμε παράλληλη αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους.
 2. Ειδικήρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας.
 3. Άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.
 4. Τηλεργασία όπου μπορεί να εφαρμοστεί.
 5. Παράταση της τακτικής επιδότησης προς τους ανέργους.
 6. Διεύρυνση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε όλους τους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία.
 7. Θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των εργαζομένων (συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών) «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και επέκτασής του μέχρι τέλους του χρόνου.
 8. Νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για 36.500 ανέργους.
 9. Θεσμοθέτηση της  οικονομικής στήριξης των καλλιτεχνών, δημιουργών και επαγγελματιών της τέχνης και του πολιτισμού, καθώς και των ξεναγών με τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
 10. Διευκόλυνση χορήγησης των επιδομάτων ανεργίας στους εποχιακά εργαζόμενους σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα με τη μείωση του απαιτούμενου αριθμού ημερών ασφάλισης από 100 σε 50.
 11. Μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις κατά 0.90 ποσοστιαίες μονάδες.
 12. Κάλυψη από το Κράτος του δώρου Πάσχα, του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας και του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που ανεστάλη η σύμβαση εργασίας τους.
 13. Προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης με στοχευμένα επιδοτούμενα προγράμματα χιλιάδων θέσεων του ΟΑΕΔ.
 14. Έναρξη υλοποίησης του μεγάλου προγράμματος των 100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας από τον Οκτώβριο.
 15. Νέα μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις από το 2021 μέσω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Από την πλευρά της η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε πως “Προκαλεί απορία για ποιο λόγο πανηγυρίζει ο υπουργός Εργασίας. Μήπως για το χειρότερο εννεάμηνο που καταγράφεται από το 2012 στην απασχόληση; Μήπως για τις λιγότερες κατά 133.361 θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν φέτος; Μήπως για το γεγονός ότι το φετινό εννεάμηνο είναι χειρότερο από αυτό του 2013, χρονιά που η ανεργία έφτασε στο ρεκόρ 27,9%; Μήπως επειδή  οι κυβερνητικές πολιτικές ευθύνονται για το βάθεμα της ύφεσης, τη μείωση των μισθών, την αύξηση των ανέργων και την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων”;

 

Πηγή: Έθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *