Μονιμοποίηση των συμβασιούχων των παιδικών σταθμών

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 365
Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων των παιδικών σταθμών, ζητά με ανακοίνωση της η Ενωτική Αγωνιστική Συσπείρωση και ειδικότερα σημειώνει:

Με αφορμή την αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής των εργαζομένων του Δήμου Καισαριανής στο πρόγραμμα «Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ, για την μετατροπή των συμβάσεών τους από Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) σε Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) και τις προσπάθειες που γίνονται από διάφορες πλευρές, είτε για να παρατείνεται η ομηρία και η ανασφάλειά τους, είτε για να εμφανίζονται κάποιοι ως δήθεν υπερασπιστές και σωτήρες τους, είναι απαραίτητο να επισημάνουμε τα εξής:

1.Οι εργαζόμενοι αυτοί είναι που ουσιαστικά στηρίζουν τη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών, είτε μέσα στις τάξεις, είτε στην καθαριότητα και τα μαγειρεία και ότι χωρίς αυτούς, οι Παιδικοί Σταθμοί, θα κατέρρεαν και δεν θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες των δημοτών.

2.Μέσω των επιχορηγήσεων του ΕΣΠΑ καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος των αναγκών λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών, είτε όσον αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού, είτε όσον αφορά τις λειτουργικές τους ανάγκες. Είναι χαρακτηριστικό για το έτος 2019 η επιχορήγηση κυμάνθηκε στο ύψος των 372.410,91€, ενώ μέχρι στιγμής για το τρέχον έτος στο ύψος των 291.821,13€.

Η ΕΑΣ με την ευκαιρία θέλει να επαναλάβει τη θέση της ότι η κοινωνική πολιτική του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης πρέπει να καλύπτεται από τον τακτικό τους προϋπολογισμό και από μόνιμο προσωπικό και όχι από τις επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ και συμβασιούχους εργαζόμενους.

3.Οι εργαζόμενοι αυτοί, όπως και όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει οι συμβάσεις τους, στη σημερινή περίοδο της υγειονομικής κρίσης, να μετατραπούν σε ΙΔΑΧ, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, για να σταματήσει η ομηρία και η μικροπολιτική εκμετάλλευση της αγωνίας τους, η δικαστική τους ταλαιπωρία και η οικονομική τους αφαίμαξη.

Μετά από τόσα χρόνια συνεχούς εργασίας αυτών των εργαζομένων είναι δικαίωμά τους η διεκδίκηση της μόνιμης και σταθερής εργασίας και δεν νομιμοποιείται κανένας να παίζει με την αγωνία τους.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν καμιά υποχρέωση ούτε στον πρώην ούτε στο νυν Δήμαρχο. Απαιτούν και δεν επαιτούν, δεν χρωστάνε σε κανέναν, έχουν δικαιώματα και ζητούν τον σεβασμό και την ικανοποίησή τους.

Θέλουμε όμως να τονίσουμε και στους ίδιους τους εργαζόμενους, ότι ακόμα και οι δικαστικές τους διεκδικήσεις, αν δεν συνοδεύονται με τις συνδικαλιστικές και αγωνιστικές παρεμβάσεις, δεν έχουν μεγάλες πιθανότητες θετικής έκβασής τους.

Θεωρούμε ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που απασχολούνται στους Παιδικούς Σταθμούς, στις Κοινωνικές Υπηρεσίες και στις Δομές Φτώχειας των ΟΤΑ, αν συντονιστούν σε πανελλαδικό επίπεδο και αν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, έχουν μεγάλη δύναμη να επιβάλλουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα.

Τα σωματεία πρέπει να στηρίξουν αυτούς τους εργαζόμενους και όχι να λειτουργούν σαν οι δήθεν διαμεσολαβητές τους, για να λένε σαν άλλοι πολιτικάντηδες, ότι «…κατόπιν ενεργειών μου…επιλύθηκαν τα θέματά σας» ή να ψηφοθηρούν λέγοντας, όπως πχ η ΔΑΣ στο σωματείο μας, ότι αν ήταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή έδειξε τις πραγματικές της προθέσεις και κρίθηκε γι’ αυτό, όταν, αντί να αξιοποιήσει τη μοναδική δυνατότητα που δόθηκε, μετά τον δεκαήμερο απεργιακό αγώνα, το 2017, για τη στελέχωση των υπηρεσιών της καθαριότητας, του πρασίνου και των συνεργείων με μόνιμο προσωπικό, προχώρησε στον ελάχιστο αριθμό προσλήψεων, διατηρώντας και αναπαράγοντας το καθεστώς των συμβασιούχων και της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Τότε η ΔΑΣ και η πλειοψηφία του σωματείου, επικροτούσαν αυτές τις επιλογές, παίζοντας ανοιχτό εργοδοτικό ρόλο, γεγονός που το πληρώνουμε σήμερα, αφού έχουμε ένα σωματείο που έχασε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη των εργαζομένων και μια Δημοτική Αρχή, η οποία συνεχίζει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και εργάζεται για την το βόλεμα των φίλων και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Και επειδή η ΔΑΣ είχε μάθει να συζητά με την απελθούσα Δημοτική Αρχή, στα κομματικά γραφεία και ερήμην των εργαζομένων, μπερδεύεται και το συνεχίζει και σήμερα, και συζητά με τη παρούσα Δημοτική Αρχή και τους δικηγόρους για τα θέματα της δικαστικής τακτικής, αποκλείοντας τους άμεσα ενδιαφερομένους!

Ως ΕΑΣ καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό αυτών των εργαζομένων και θεωρούμε ότι είναι συνυπεύθυνος και ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του σωματείου που συμμετέχει σ’ αυτές τις συζητήσεις χωρίς την παρουσία των εργαζομένων, οι οποίοι στο κάτω-κάτω είναι και οι εντολείς του δικηγόρου και αυτοί που πληρώνουν τα δικαστικά έξοδα και τις δικηγορικές αμοιβές.

Καλούμε τέλος την Δημοτική Αρχή και το σύνολο της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, βεβαιώνοντας ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ότι είναι απαραίτητοι και ότι χωρίς αυτούς οι Παιδικοί Σταθμοί είναι αδύνατον να λειτουργήσουν.

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Συν-εργασία: Έως 31/12 η επιδότηση 100% των ασφαλιστικών εισφορών
Προηγούμενο άρθρο
Προσλήψεις 113 συμβασιούχων ΥΕ, ΔΕ σε δήμους (προκηρύξεις)
Μενού