ΥΠΕΣ: Νέες μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ -Πότε τα αποτελέσματα της 13Κ/2021

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ
Views: 947

ΥΠΕΣ: Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση μέχρι τα τέλη του χρόνου, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σημειώνοντας μάλιστα θα εγκριθούν άμεσα το επόμενο διάστημα με νέες υπουργικές αποφάσεις. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών οι συγκεκριμένες μόνιμες προσλήψεις είναι πέρα εκείνων που αφορούν την προκήρυξη 13Κ/2021 του ΑΣΕΠ για  1.468 μόνιμες θέσεις σε δήμους και περιφέρειες.

Η δέσμευση του κ. Βορίδη έγινε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψη εργασίας της ΕΝΠΕ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συναρμόδιων υπουργών. Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης υπήρξε εισήγησή από τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες για σχετικά με τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν στις Περιφέρειες της χώρας.

Παράλληλα ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε πως μέχρι το Μάιο του 2022 θα εκδοθούν τα σχετικά αποτελέσματα της προκήρυξης 13Κ/2021 και θα γίνουν οι μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ. 

Μόλις στο 53.7% το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στην Περιφέρεια Αττικής

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο Γ. Πατούλης παρουσίασε την εικόνα των ελλείψεων όπως διαμορφώνεται σε κάθε Περιφέρεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής στην οποία το ποσοστό κάλυψης φτάνει μόλις στο 53,7%. Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες των  Περιφερειών οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως:

  • Της μη διενέργειας προσλήψεων
  • Των αποχωρήσεων προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης,
  • Της κινητικότητας προσωπικού  
  • Των μισθολογικών διαφορών στις απολαβές του προσωπικού που απασχολείται στις Περιφέρειες και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε, την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 56%. Το αντίστοιχο ποσοστό των πραγματικά υπηρετούντων (λόγω αποσπάσεων και μακροχρόνια απόντων) ανέρχεται σε 53,74%.

 Από το 2011 πάνω από 1282 υπάλληλοι έχουν φύγει από την Περιφέρεια

Στη συνέχεια ο  Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της μετακίνησης προσωπικού από τις Περιφέρειες σε άλλες υπηρεσίες, γεγονός το οποίο οφείλεται στη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο καταρτίστηκε μετά από την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης περί υποχρεωτικής λήψης σύμφωνης γνώμης Περιφερειαρχών για τις αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Ωστόσο όπως ανέφερε το πρόβλημα των αποχωρήσεων και των μετακινήσεων είναι υπαρκτό. Ενδεικτικά υπογράμμισε και επικαλούμενος τα ποσοστά εισροών και εκροών ανθρωπίνου δυναμικού σε όλες τις Περιφέρειες, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, οπότε και ανέλαβαν οι νέες διοικήσεις, στην Περιφέρεια Αττικής έφυγαν 307 υπάλληλοι, ενώ προσχώρησαν μόλις 54. Παράλληλα το ποσοστό κάλυψης θέσεων στο β΄κύκλο κινητικότητας 2021, ήταν μόλις στο 3.97%.  Ενδεικτικό της «αιμορραγίας» του προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, είναι, όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης και το γεγονός, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ο αριθμός των αποχωρήσεων των υπαλλήλων αγγίζει τους 1282.

Οι Προτάσεις για την άμεση κάλυψη των κενών στις Περιφέρειες  

Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος της υποστελέχωσης στις Περιφέρειες, πρότεινε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Την επιπλέον τροποποίηση των προϋποθέσεων του ενιαίου συστήματος κινητικότητας για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλου Περιφερειών σε άλλους φορείς.
  • Τη χορήγηση της δυνατότητας έκδοσης προκήρυξης πλήρωσης θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ιδιαίτερα για κρίσιμες υπηρεσίες των Περιφερειών, όπως οι οικονομικές, τεχνικές, ελεγκτικές, δημόσιας υγείας και άλλες υπηρεσίες.
  • Την άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 13Κ/2021, καθώς και την προκήρυξη των λοιπών θέσεων που έχουν εγκριθεί.
  • Την εξαίρεση των Περιφερειών από το πεδίο εφαρμογής των προκηρύξεων άλλων φορέων για μετατάξεις ή αποσπάσεις προσωπικού κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα έως ότου καλυφθούν σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80% οι κενές οργανικές θέσεις.
  • Την εξασφάλιση οικονομικών κινήτρων αντίστοιχων των χορηγούμενων από άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

Δέσμευση Μ. Βορίδη για δίμηνη παράταση των συμβάσεων των ΙΔΟΧ Αυτοδιοίκησης

Στην συγκεκριμένη τηλεδιάσκεψη τέλος, υπήρξε δέσμευση από τον Μ. Βορίδη για δίμηνη παράταση, έως και τις 31 Μαΐου του 2022, όλων των συμβάσεων Covid εργαζομένων στους ΟΤΑ.

Η συγκεκριμένη παράταση είναι και απόρροια των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού από νευραλγικές υπηρεσίες των Περιφερειών αλλά και των δήμων,  σε υπηρεσίες που προσφέρουν όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που προσελήφθησαν στις περιφέρειες και στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας.

πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εθνικός διαγωνισμός νέων επιστημόνων 2022 για την ελληνική συμμετοχή στον 33ο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (EUCYS 2022)
Προηγούμενο άρθρο
Κτηματολόγιο: Ξεκινά η διόρθωση λαθών
Μενού