Αύξηση του κατώτατου μισθού – Στόχος να ξεπεράσει τα 700 ευρώ καθαρά

Κατηγορία: ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 712

Πάγια ρύθμιση που θα προβλέπει την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού την 1η Απριλίου του εκάστοτε έτους σκοπεύει να προωθήσει το υπουργείο Εργασίας ώστε να μην καταθέτει κάθε χρόνο διάταξη με την οποία θα επισπεύδονται οι διαδικασίες για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Πάντως, σήμερα εκτός απροόπτου, θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή για τη σύντμηση της διαδικασίας των διαβουλεύσεων για το νέο κατώτατο μισθό 2024, οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα, εντός της εβδομάδας, για να ολοκληρωθούν στα τέλη Μαρτίου, ώστε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου να εισηγηθεί το ποσοστό αύξησης στο υπουργικό συμβούλιο και ο νέος κατώτατος μισθός να ισχύσει από 1η Απριλίου.


Οι λόγοι της επίσπευσης είναι:

όσο το δυνατόν νωρίτερα το καθαρό ποσό του κατώτατου μισθού να ξεπεράσει τα 700 ευρώ προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι οικογένειες στο κύμα ακρίβειας και
να αυξηθούν οι μισθοί πριν ξεκινήσει επισήμως η τουριστική περίοδος, καθώς πρέπει να έχουν ένα δίχτυ ασφαλείας οι εποχικοί υπάλληλοι που δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.


Πού θα φθάσει φέτος
Βάσει των εκτιμήσεων, ο κατώτατος μισθός θα κινηθεί πέριξ του +5%, καθώς στο ποσοστό της αύξησης θα πρέπει να ενσωματωθεί ο τρέχον πληθωρισμός, αλλά και ένα μέρος της αύξησης της παραγωγικότητας. Στην πράξη, αυτό εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κατώτατο μισθό ίσο με 820 ευρώ (706 καθαρά) από 780 ευρώ (667καθαρά) σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι απομένουν 120 με 130 ευρώ έως το 2027, για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι κατά μέσο όρο 5% από το 2024 ως και το 2027. Για παράδειγμα, αν υποθέσουμε ότι ο μισθός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5.2% από 780 θα ανέλθει στα 821 το 2024, στα 863 ευρώ το 2025, στα 908 ευρώ το 2026 για να καταλήξει στα 955 ευρώ το 2027.

Πηγή: www.imerisia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Καταλήψεις στα ΑΕΙ
Προηγούμενο άρθρο
Κινητοποιήσεις Αγροτών
Μενού