ΕΣΠΑ: επιδοτήσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις νέα αποτελέσματα

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 248

espa2Νέα αποτελέσματα εξέδωσε το το υπουργείο Ανάπτυξης για τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις μετά την αναγγελία που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης σχετικά με το πρόγραμμα όπου ανακοίνωσε ότι όποιο επενδυτικό σχέδιο είχε μοριοδότηση πάνω από την βάση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα τη δυνατότητα να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τα τελικά αποτελέσματα της δράσης του ΕΣΠΑ.
Πρόκειται για το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου- Υπηρεσιών» που προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο και οι προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών υποβλήθηκαν έως τις 24 Μαΐου.
Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι στο πρόγραμμα θα ενταχθούν τελικά 17 χιλιάδες επιχειρηματικά σχέδια, 7.500 περίπου που πέρασαν στην πρώτη κατηγορία και άλλα 9.500 χιλιάδες τα οποία ξεπέρασαν τη βάση κι έτσι συνολικά θα έχουμε 17.000 επιχειρήσεις, 17.000 επιχειρηματικά σχέδια. Δημόσια δαπάνη που ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, 1 δισεκατομμύριο 80 εκατομμύρια ευρώ. Μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή ανεβαίνουμε στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν: – Υποβλήθηκαν συνολικά 22.991 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.569.925.851 ευρώ (έναντι 456 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός).
– Από τις προτάσεις αυτές οι 4.222 απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολογήθηκαν οι υπόλοιπες 18.769 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.164.006.435 ευρώ.
– Οι 7.505 προτάσεις (συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 928.986.704,13 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.629.197,08 ευρώ) εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα. – Άλλες 9.406 προϋπολογισμού επενδύσεων 1.246.234.097,17 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 624.509.843,79 ευρώ που συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από τη βάση (50) αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν και αυτές στο πρόγραμμα, υπό δύο προϋποθέσεις:
Α. Η υποβολή έως την 28.02.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστο για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.
Β. Η επαλήθευση των ανωτέρω από τον ΕΦΕΠΑΕ. Δηλαδή το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα είναι 16.911, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 2.175.220.801,30 ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.081.139.040,87 ευρώ. «Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Με την απόφαση αυτή θέλαμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν».
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ, (δηλαδή το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, και τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να συμπληρώσουν την ιδιωτική συμμετοχή.
Ο περιφερειάρχης Αττικής Ίω Σγουρός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του αρχικού προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος πανελλαδικά, ενώ σημείωσε την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός κάλεσε εξάλλου τις τράπεζες και τους συμβούλους των επιχειρήσεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να πάμε γρήγορα. «Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι. Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα», ανέφερε.
Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες, υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου- Υπηρεσιών.
Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού-μηχανημάτων- συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας-συστημάτων αυτοματοποίησης, δαπάνες πιστοποίησης εφαρμογής συστημάτων ποιότητας διασφάλισης ποιότητας, δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δαπάνες προβολής προώθησης, δαπάνες λογισμικού, λειτουργικές δαπάνες κλπ.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, η απόφαση να επιτραπεί η ένταξη περισσότερων προτάσεων στο πρόγραμμα ελήφθη προκειμένου «να διοχετευθεί στην αγορά το μέγιστο δυνατό ποσό από τα Κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης ορισμένες ενδέχεται να μην υλοποιήσουν τις επενδύσεις».
Επισυνάπτεται η κατανομή των προτάσεων ανά περιφέρεια σε πίνακες, ενημερωτικό σημείωμα για τους επενδυτές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων με δάνεια χαμηλού επιτοκίου μέσω ΕΤΕΑΝ.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

Δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού με ευνοϊκούς όρους, για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου που είναι ενταγμένο στη Δράση «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών».

Οι επενδυτές που εντάσσονται στη δράση «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών», προκειμένου να καλύψουν το ποσό της ιδιωτικής συμμετοχής, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ιδίους πόρους (ίδια συμμετοχή) ή/και δάνειο.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και λοιπά εργαλεία που υποστηρίζονται από εθνικούς πόρους διαθέτονται για την διευκόλυνση των επενδυτών

Στη συνέχεια περιγράφονται τα εργαλεία αυτά, οι συνεργαζόμενες Τράπεζες καθώς και σημαντικές επισημάνσεις για τα επιδοτούμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία

Επισημαίνεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ένα εργαλείο / δάνειο για τις ίδιες επιλέξιμες δαπάνες.

Η επιλογή είναι στην κρίση της επιχείρησης.

Ενότητα Ι: διαθέσιμα για την υποστήριξη του σχεδίου σας χρηματοδοτικά εργαλεία.

Α. Τραπεζικά δάνεια με την υποστήριξη του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) που διαχειρίζεται η ΕΤΕΑΝ ΑΕ

Α.1 Παρέχονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου μέσω των δράσεων:

ΤΕΠΙΧ – Επιχειρηματική Επανεκκίνηση, ή

ΤΕΠΙΧ – Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα

που μπορούν να καλύψουν μέρος ή το σύνολο του δανειακού κεφαλαίου των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

Α.2 Παρέχεται στην επιχείρηση από το ΤΕΠΙΧ – Ταμείο Εγγυοδοσίας, η εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με επιδοτούμενη προμήθεια εγγυοδοσίας, για επενδυτικό δάνειο που θα χρησιμοποιηθεί στην υλοποίηση του εγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου.
Α.3 Μέσω του ΤΕΠΙΧ – Ταμείου Εγγυοδοσίας, δύνανται επίσης να λάβουν την εγγύηση της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, με επιδοτούμενη προμήθεια εγγυοδοσίας, για βραχυπρόθεσμο δάνειο κατ’ ανώτατο ισόποσο της επιχορήγησης (βλ. κεφάλαιο 8 του Οδηγού Εφαρμογής της Δράσης ΠΕΠ ΜΜΕ).

Β. Τραπεζικά δάνεια με την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας JEREMIE

Παρέχονται από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες δάνεια επιδοτούμενου επιτοκίου μέσω των προϊόντων της Πρωτοβουλίας JEREMIE που μπορούν να καλύψουν μέρος ή το σύνολο του δανειακού κεφαλαίου των εγκεκριμένων επιχειρηματικών σχεδίων.

Γ. Τραπεζικά δάνεια με πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

Παρέχονται από τις συνεργαζόμενες Τράπεζες δάνεια με ευνοϊκούς όρους που χρηματοδοτούνται από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ προς τις Τράπεζες δίδεται υπό ευνοϊκούς, για τις σημερινές συνθήκες όρους, με Κρατική Εγγύηση ή με την εγγυοδοτική κάλυψη του Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΛΤΕπ ΜΜΕ του ΕΣΠΑ. Οι Τράπεζες μεταφέρουν αυτό το όφελος της «φθηνότερης» ρευστότητας στα δάνεια των ΜΜΕ.

Δ. Πρόγραμμα εγγύησης της ΕΤΕΑΝ ΑΕ για την έκδοση εγγυητικών επιστολών

Παροχή εγγύησης σε χαρτοφυλάκιο εγγυητικών επιστολών για την έκδοση εγγυητικών επιστολών από τράπεζες υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ορισμένου ποσού και χρόνου. Εντάσσονται εγγυητικές επιστολές λήψης προκαταβολών κρατικών ενισχύσεων


Ενότητα ΙΙ, Συνεργαζόμενες Τράπεζες που συμμετέχουν σε κάθε εργαλείο την τρέχουσα περίοδο σήμερα καθώς μελλοντικά αναμένεται να προσχωρήσουν σε συνεργασία και άλλες Τράπεζες

Α.1. ΤΕΠΙΧ Επιχειρηματική Επανεκκίνηση

Α.1. ΤΕΠΙΧ Νησιωτική Τουριστική Επιχειρηματικότητα

Α.2. ΤΕΠΙΧ Ταμείο Εγγυοδοσίας

Β. JEREMIE

Γ. Δάνεια με πόρους ΕΤΕπ

Alpha Τράπεζα

X

X

Χ

Εθνική Τράπεζα Ελλάδος

X

X

Χ

Χ

Eurobank

X

X

Χ

Χ

Νέα Proton Τράπεζα

X

Τράπεζα Πειραιώς

X

X

Χ

Τράπεζα Αττικής

X

Probank

X

Παγκρήτια Συνεταιριστική

X

X

X

Χ

Συνεταιριστική Τράπεζα Δυτικής Μακεδονίας

X

X

Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου

X

Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας

X

Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

X

X

Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας

X

X

Συνεταιριστική Τράπεζα Ευβοίας

X

Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Χ

Ενότητα ΙΙΙ, Σημαντικές επισημάνσεις για τα επιδοτούμενα χρηματοοικονομικά εργαλεία

Για τη λήψη του δανείου η επιχείρηση απευθύνεται στην Τράπεζα που θα επιλέξει μεταξύ των τραπεζών που συνεργάζονται για το συγκεκριμένο εργαλείο (βλ. Πίνακα Ενότητας ΙΙ)

  • Η Τράπεζα εξετάζει με πιστοληπτικά κριτήρια την αίτηση της επιχείρησης και, εφ’ όσον πληρούνται αυτά, εξετάζει επίσης τις βασικές προϋποθέσεις του εκάστοτε χρησιμοποιούμενου χρηματοοικονομικού εργαλείου.
  • Επί των ιδίων δαπανών, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν δύο χρηματοοικονομικά εργαλεία (δάνεια ή εγγυήσεις).
  • Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος για χρηματοδότηση, πλην ειδικών περιπτώσεων.
  • Η εκταμίευση του δανείου από την τράπεζα προς την επιχείρηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το εγκεκριμένο επιχειρηματικό σχέδιο.
  • Στις περιπτώσεις που η επένδυση υπάγεται στο ΕΚ 800/2008, η οικονομική συμμετοχή της επιχείρησης θα πρέπει να ανέρχεται σε τουλάχιστον 25% των επιλέξιμων δαπανών του σχεδίου, είτε μέσω ιδίων πόρων είτε εξωτερικής χρηματοδότησης, και με μορφή που δεν περιέχει στοιχεία κρατικής ενίσχυσης. Δηλαδή, οι επιχορηγήσεις και οι επιδοτήσεις που θα λάβει η επιχείρηση για το εγκεκριμένο σχέδιο, αθροιζόμενες, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τελικού κόστους του έργου. (βλ. τροποποίηση Οδηγού Εφαρμογής Οκτ’ 2013).
  • Βασική προϋπόθεση, κατά τον συνδυασμό κλασσικής επιχορήγησης και δανείου επί του ιδίου επιχειρηματικού σχεδίου, είναι το άθροισμα των πόρων της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ να μην υπερβαίνει το κόστος του έργου.

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Ερεύνα: Οι επιχειρηματικές και επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα
Προηγούμενο άρθρο
ΕΒΕΘ: Σεμινάρια επιμόρφωσης στελεχών επιχειρήσεων
Μενού