20.000 ευρώ σε 6.000 νέους αγρότες- Το Δεκέμβριο οι αιτήσεις

Κατηγορία: ΠΑΙΔΕΙΑ
Views: 36

agrotes_1Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να «τρέξει» το πρόγραμμα ενίσχυσης έως 20.000 ευρώ σε 6.000 αγρότες κάτω των 40 ετών. Η Κομισιόν άναψε τελικά το «πράσινο φως» ύστερα από πιέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά όσους είναι στην ύπαιθρο ή θέλουν να γυρίσουν και επιθυμούν να ξεκινήσουν την εκμετάλλευσή της. Οι δικαιούχοι, από εκεί και πέρα, δεσμεύονται ότι θα είναι αγρότες για 10 χρόνια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος αναμένεται να είναι 100 εκατ. ευρώ και θα δοθεί σε όσους θέλουν να είναι αγρότες, ηλικίας έως 40 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατοικούν ή να μετακομίσουν στην ύπαιθρο.

Τα πριμ πρώτης εγκατάστασης κλιμακώνονται ανάλογα με το είδος της περιοχής διαμονής αν δηλαδή είναι ορεινή, μειονεκτική ή πεδινή, το είδος της παραγωγής και με το επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υπολογίσουν τα χρήματα που θα πάρουν με βάση τα παρακάτω στοιχεία:

Περιοχή μόνιμης κατοικίας:

  • Ορεινή- 7.500 ευρώ
  • Μειονεκτική- 5.000 ευρώ
  • Λοιπές περιοχές- 2.500 ευρώ
  • Είδος εκμετάλλευσης στη μελλοντική μορφή:
  • Κτηνοτροφική- 7.500 ευρώ
  • Φυτική- 7.500 ευρώ
  • Μεικτή- Μελισσοκομία- 5.000 ευρώ

Επίπεδο εισοδήματος της εκμετάλλευσης:

  • Πάνω από το 120% του εισοδήματος αναφοράς- 5.000 ευρώ
  • 80%- 120% του εισοδήματος αναφοράς- 2.500 ευρώ

Προϋποθέσεις υπαγωγής των δικαιούχων

Δικαίωμα υποβολής αίτησης ενίσχυσης στο μέτρο έχουν φυσικά πρόσωπα, μόνιμοι κάτοικοι της ελληνικής επικράτειας που εγκαταστάθηκαν για πρώτη φορά ως αρχηγοί γεωργικής εκμετάλλευσης κατά το 14μηνο που προηγείται της ημερομηνίας υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, εφόσον στο πρόσωπό τους, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης, πληρούνται αθροιστικά και οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

– Να είναι ηλικίας 18 έως 40 ετών

– Να είναι μόνιμοι κάτοικοι μειονεκτικής, ορεινής ή κανονικής περιοχής με πραγματικό πληθυσμό έως και 100.000 κατοίκους

– Να διαθέτουν επαρκή επαγγελματική ικανότητα ή να αναλάβουν την δέσμευση να την αποκτήσουν μέσα σε 36 μήνες από την ημερομηνία λήψης της ατομικής απόφασης έγκρισης

– Να υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο μέγιστης χρονικής διάρκειας πέντε ετών με δεσμευτικούς στόχους και ενδιάμεσες χρονικές προθεσμίες για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους.

Πηγή : e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
1 θέση Καλλιτεχνικού Διευθυντή στο Δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη
Προηγούμενο άρθρο
Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Μενού