Μεγάλες αλλαγές ετοιμάζει φέτος το υπουργείο Παιδείας στο σύστημα εξετάσεων για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Σχολεία.
Οι υποψήφιοι θα συνεχίζουν να εξετάζονται σε Γλώσσα και Μαθηματικά, αλλά όπως παρουσιάζει η Καθημερινή, προωθούνται οι εξής βασικές αλλαγές που προσιδιάζουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις:
- Θα υπάρχει μία Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) που θα εποπτεύει τη συνολική διαδικασία. Τα μέλη της θα συγκεντρώνονται σε συνθήκες μυστικότητας σε χώρο του υπουργείου Παιδείας για την επιλογή θεμάτων.
- Θα συγκροτείται επιτροπή θεματοδοτών με ανοιχτή πρόσκληση προς εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου και του Δημοτικού, οι οποίοι διδάσκουν τα δύο μαθήματα.
- Θα υπάρχει «λύτης». Πρόκειται για εκπαιδευτικό που διδάσκει το εξεταζόμενο μάθημα και θα λύνει τα προτεινόμενα θέματα, δηλαδή θα τα «τεστάρει», μπαίνοντας στη θέση των 12χρονων και των 15χρονων υποψηφίων λίγες ώρες πριν φθάσουν τα θέματα στα χέρια τους. Ο «λύτης» καθιερώθηκε από το 1994 στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα ΑΕΙ, μετά την παταγώδη αποτυχία στη Φυσική λόγω της τεράστιας δυσκολίας των θεμάτων το 1993.
- Τα θέματα θα συνεχίσουν να είναι πολλαπλής επιλογής (multiple choice), αλλά το νέο στοιχείο είναι ότι θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Ως τώρα οι υποψήφιοι έπαιρναν σε κάθε μάθημα 50 ερωτήσεις που βαθμολογούνται με 2 μονάδες. Ωστόσο, αυτό το σύστημα κρίνεται ότι δεν διευκολύνει τη διάκριση των αρίστων από τους καλούς υποψηφίους, καθώς επιτρέπει να παρεισφρήσει ο παράγοντας τύχη. Έτσι, με το νέο σύστημα οι ερωτήσεις θα βαθμολογούνται ανάλογα με τον βαθμό δυσκολίας τους (όπως στις Πανελλαδικές Εξετάσεις).
- Θα υπάρχει κεντρική επιτροπή που θα εποπτεύει τη διαδικασία, ενώ «λύτης» θα καλείται να απαντήσει στα θέματα τα οποία θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. παίρνει κάθε σωστή απάντηση.
- Το «άριστα» για κάθε μάθημα θα συνεχίσει να είναι το 100. Αλλά καθώς οι μονάδες για κάθε θέμα θα είναι με βάση τον βαθμό δυσκολίας, ο αριθμός των θεμάτων θα είναι μικρότερος.
aftodioikisi.gr