Τρία μέτρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εξετάζουν οι ευρωπαίοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 86
200416151115_5822Την εφαρμογή – εντός του 2016 – μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προανήγγειλε, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos».

«Εργαζόμαστε πάνω σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, τα οποία οπωσδήποτε, θα εφαρμοστούν πριν το τέλος του έτους» δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Ο κ. Ρέγκλινγκ στη συνέχεια, διαβεβαίωσε ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν από τα νέα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

«Δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόσθετες επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς των χωρών» υποστήριξε με νόημα. Ο ίδιος ωστόσο, παραδέχθηκε ότι θα υπάρξει μία «έμμεση επιβάρυνση», καθώς η επιμήκυνση των ωριμάνσεων, ουσιαστικά, μεταθέτει στο μέλλον, τους κινδύνους μη αποπληρωμής των ομολόγων. «Από αυτή την άποψη, πράγματι, πρόκειται για ένα έμμεσο κόστος» σημείωσε, ενδεικτικά.

Τα μέτρα που εξετάζονται είναι:

  • Η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αύξησης του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του χρέους μέσα στα επόμενα χρόνια.
  • Η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα του επιτοκίου των δανείων στήριξης σε βάθος χρόνου, με τον κ. Ρέγκλινγκ ωστόσο να αποφεύγει να αναφερθεί στην πρόταση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για «κλείδωμα» των επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
  • Η κατάργηση των αυξημένων επιτοκίων που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα το 2017, σε ένα μικρό μέρος του χρέους της.

Πάντως, ο επικεφαλής του ESM κατέστησε σαφές πως οι ευρωπαίοι εταίροι δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν το κάλεσμα του ΔΝΤ για τη λήψη άμεσων μέτρων μακροπρόθεσμης και βαθιάς ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, καθιστώντας σαφές πως οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, το 2018.

«Το ΔΝΤ θα ήθελε να έχουμε απόφαση νωρίτερα. Όμως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δεν συμφωνούν με αυτό», είπε.

Όπως εξήγησε, ο ESM και οι ευρωπαίοι εταίροι λειτουργούν με βάση ένα διαφορετικό πλαίσιο σε σχέση με το Ταμείο, προσθέτοντας μάλιστα με νόημα ότι η ευρωπαϊκή πλευρά έχει συνεισφέρει πολύ περισσότερα και φθηνότερα χρήματα στη διάσωση της Ελλάδας.

«Σήμερα δίνουμε το 90% των χρημάτων, το ΔΝΤ μόνο το 10%. Δίνουμε πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι μπορεί να δώσει το ΔΝΤ και με πολύ χαμηλότερα επιτόκια. Το ΔΝΤ είναι περίπου τέσσερις φορές ακριβότερο από εμάς», ανέφερε.

Πηγή: aftodioikisi.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οικογενειακά επιδόματα: Πότε αναμένεται να πληρωθούν
Προηγούμενο άρθρο
Καταιγίδα 60.000 κατασχετηρίων για χρέη στο δημόσιο
Μενού