Προπληρωμένες κάρτες σε 89.764 συνταξιούχους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 161
assets_LARGE_t_185761_54944825Προπληρωμένες κάρτες αξίας ίσης με το 30% του ποσού του ΕΚΑΣ που έχασαν, για ποσά άνω των 115 ευρώ (δηλαδή 34,50 ευρώ τον μήνα κατ’ ελάχιστο έναντι της απώλειας των 115 ευρώ και 69 ευρώ κατ’ ανώτατο όριο για τα 230 ευρώ) θα λάβουν, αναδρομικά από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο, συνολικά 89.764 χαμηλοσυνταξιούχοι.

Την καθυστερημένη πίστωση των «αντισταθμιστικών» καθώς και τον αριθμό των δικαιούχων, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Θ. Φωτίου.

Το κονδύλι που θα πιστωθεί εντός της ερχόμενης εβδομάδας, φτάνει τα 20,9 εκατ. ευρώ και αφορά τις ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο (δεν περιλαμβάνεται η τελευταία πληρωμή του Δεκεμβρίου).

Στις 27 Νοεμβρίου το υπουργείο θα καταβάλει το ΕΚΑΣ και σε συνταξιούχους συζύγους που έχασαν πλήρως και οι δύο το ΕΚΑΣ (θα δοθεί η παροχή του ΕΚΑΣ στο σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα) ολοκληρώνοντας την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων για φέτος.

Ηδη έχουν εφαρμοστεί τα άλλα μέτρα, δηλαδή η απαλλαγή όσων έχασαν το ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή (10%) στην φαρμακευτική δαπάνη καθώς και η καταβολή του ΕΚΑΣ σε δικαιούχους με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

ΠΕΡΙΚΟΠΗ

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η νέα περικοπή τουλάχιστον 394 εκατ. ευρώ από τη δαπάνη του ΕΚΑΣ το 2017 στο πλαίσιο της συμφωνημένης με τους δανειστές σταδιακής κατάργησης της παροχής έως τα τέλη του 2019. Το 2016 η δαπάνη, μετά την κατάργηση της παροχής για 160.000 χαμηλοσυνταξιούχους, περιορίστηκε κοντά στα 700 ? 730 εκατ. ευρώ (μαζί με τα αντισταθμιστικά) ενώ το 2017 θα πρέπει να μειωθεί στα 338 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ.

Το σχέδιο του υπουργείου είναι να περιορίσει τα ποσά του ΕΚΑΣ και όχι τον αριθμό των δικαιούχων. Τη δυνατότητα επανακαθορισμού των ποσών του ΕΚΑΣ (και όχι υποχρεωτικά των εισοδηματικών κριτηρίων) για την περιστολή της δαπάνης, έως την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ στα τέλη του 2019 δίνει ο νέος ασφαλιστικός νόμος στο άρθρο 92.

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας από τη Lidl Ελλάς
Προηγούμενο άρθρο
Υπ. Παιδείας: Προσλήψεις αναπληρωτών για την εκπαίδευση προσφύγων (πίνακας)
Μενού