Στην κόψη του ξυραφιού και οι κύριες συντάξεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

720_110340_a9b51fee47-ad629a0326c435bfΘέμα μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς θέτει το ΔΝΤ, όπως αποκάλυψε επισήμως, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Όπως δήλωσε στον Σκάι, το ΔΝΤ στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει, θέτει θέμα εξοικονόμησης από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019. «Το αίτημα αυτό δεν υπήρχε πριν, τέθηκε πριν από λίγες ημέρες» ανέφερε ο Τ.Πετρόπουλος. «Ωστόσο δεν το θέτουν για τώρα, αλλά για το 2019» συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι «δεν δεχόμαστε να το συζητάμε ούτε για το μέλλον».Ήδη οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων έχουν επισημάνει ότι ο επανυπολογισμός των 2,6 εκατ. κύριων συντάξεων που καταβάλλονται κρύβει ψαλίδι, πέρα από τις 11 περικοπές που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων παρατηρεί ότι «η προσωπική διαφορά» θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί, αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που ήδη έχει θεσμοθετηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα.

Στα τρία οι συντάξεις

Οι καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις σπάνε στα τρία στο πλαίσιο του νέου ασφαλιστικού νόμου, που επιβάλλει ενιαίο τρόπο υπολογισμού (και επανυπολογισμού) των συντάξεων με βάση τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης, την προσθήκη της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ (ή αναλογικά μειωμένης για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με λιγότερα από 20 έτη, με αναπηρική ή πρόωρα) και την απεικόνιση, σε χωριστή στήλη, της «προσωπικής διαφοράς» μεταξύ του «παλαιού» και του «νέου» ποσού της σύνταξης.

Οι συντάξεις θα αποτελούνται από τρία τμήματα:

1. Η ανταποδοτική σύνταξη που θα προκύπτει μετά τον επανυπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών με τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

2. Η εθνική σύνταξη 384 ευρώ (αν ο συνταξιούχος έχει συνταξιοδοτηθεί με τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης) και αναλογικά μικρότερη, αν υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αναπηρία ή χηρεία.

3. Η «προσωπική διαφορά» θα καταγράφεται ως το ποσό μεταξύ της αρχικής καταβαλλόμενης και της νέας σύνταξης.

Ο επανυπολογισμός

Επισημαίνεται ότι ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων, οι οποίες χορηγούνται με προγενέστερες του Ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) διατάξεις, θα διενεργηθεί σταδιακά, με ολοκλήρωση έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017 ως εξής:

* Έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016, καταχωρίστηκε το 10% και αυτό πρέπει να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Δεκεμβρίου 2016.
* Έως την 31η Δεκεμβρίου 2016, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 31η Μαρτίου 2017.
* Έως την 31η Μαρτίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Ιουνίου 2017.
* Έως την 30ή Ιουνίου 2017, πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα έως την 30ή Σεπτεμβρίου 2017.

Η κυβέρνηση

Ο Τάσος Πετρόπουλος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις συντάξεις» και τόνισε πως το Ασφαλιστικό έχει κλείσει από πέρυσι με τη συμφωνία που υπήρξε. Τάχθηκε εναντίον της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων επικαλούμενος και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ είπε ότι το βασικό ζήτημα στη διαπραγμάτευση είναι ο τρόπος με τον οποίο εγκρίνονται και ελέγχονται οι προϋποθέσεις από τον υπουργό για τις ομαδικές απολύσεις. Υπογράμμισε ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση επιδιώκει επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.

Τόνισε πως το ΕΚΑΣ θα διατηρηθεί για τα ΑμΕΑ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω. Όσον αφορά τον ΕΦΚΑ είπε πως θα προχωρήσει και σύντομα θα εκδοθούν οι σχετικές εγκύκλιοι που εκκρεμούν. Αναγνώρισε ότι υπάρχουν τεχνικές δυσχέρειες για τις εγκυκλίους που αφορούν τα μπλοκάκια, αλλά σημείωσε ότι όσοι είναι ασφαλισμένοι και στο ΙΚΑ δεν έχουν λόγο να διακόψουν τη λειτουργία τους αφού θα πληρώνουν μόλις το 20% σε εισφορές επί των καθαρών εσόδων τους.

Πηγή:tovima.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *