«Βρέχει» φόρους σε καύσιμα, τσιγάρα, καφέ και τηλεφωνία από την νέα χρονιά

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 132

Περαιτέρω αύξηση των φόρων στα εισοδήματα και τις συναλλαγές εκατομμυρίων ελληνικών νοικοκυριών και εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων κατά 2,4 δισ. ευρώ αναμένεται το 2017, σύμφωνα με τον νέο Κρατικό Προϋπολογισμό και το Μνημόνιο ΙΙΙ που συμφώνησε η κυβέρνησης της… Αριστεράς με τους δανειστές.

Η μεγαλύτερη φορο-αφαίμαξη προβλέπεται να λάβει χώρα εις βάρος των μισθωτών, των συνταξιούχων, των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των αυτοαπασχολουμένων με μεσαία και υψηλά εισοδήματα που θα δουν τους φόρους επί των εισοδημάτων τους να αυξάνονται συνολικά κατά 1,384 δισ. ευρώ, λόγω των μειώσεων στα αφορολόγητα όρια και των αλλαγών στις κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Eπιπλέον, 1,1 δισ. ευρώ φόροι θα εισπραχθούν εξάλλου μέσω αυξήσεων στις επιβαρύνσεις επί των συναλλαγών.

Κατά ριπάς

Αναλυτικά, το 2017 το υπουργείο Οικονομικών θα εισπράξει πρόσθετα έσοδα ύψους 2,447 δισ. ευρώ από την άμεση και την έμμεση φορολογία με την εφαρμογή των ακόλουθων μέτρων:

1 Υπολογισμός του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των μισθωτών και των συνταξιούχων με τις νέες επαχθέστερες κλίμακες του ν. 4387/2016 και στους 12 μήνες του 2017, ενώ το 2016 οι κλίμακες αυτές εφαρμόστηκαν μόνο για 7 μήνες (στο διάστημα από 1 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου).

Ειδικότερα, στη νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου επί των μισθών και των συντάξεων το αφορολόγητο όριο έχει μειωθεί από τα 9.545 ευρώ στα 8.636 ευρώ για τους μισθωτούς χωρίς παιδιά και τους συνταξιούχους, στα 8.863 ευρώ για τους μισθωτούς με ένα προστατευόμενο τέκνο και στα 9.090 ευρώ για τους μισθωτούς με δύο προστατευόμενα τέκνα. Ταυτόχρονα, οι συντελεστές φόρου είναι αυξημένοι σημαντικά. Αυξημένους συντελεστές για τους περισσότερους μισθωτούς και συνταξιούχους περιλαμβάνει και η κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

Με βάση λοιπόν τα μειωμένα αφορολόγητα όρια και τις νέες επαχθέστερες κλίμακες, η μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος επί των μισθών και των συντάξεων θα υπολογιστεί και τους 12 μήνες του 2017. Επιπλέον, με βάση τις επαχθέστερες αυτές κλίμακες θα γίνει το 2017 η τελική εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος. Ως συνέπεια, οι περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι θα κληθούν να καταβάλουν πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Οι 31 ανατροπές του ασφαλιστικού για το 2017 για για 3,5 εκατ. εργαζομένους και 2,7 εκατ. συνταξιούχους
Προηγούμενο άρθρο
Τέλος τα μετρητά – Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε στο εξής τις αγορές σας
Μενού