Ο ELA αυξήθηκε κατά 400 εκ. ευρώ για τις τράπεζες

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Ελλάδας ζήτησε και πήρε νέα αύξηση του ανώτατου ορίου της παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 400 εκατ. ευρώ.

Είναι η δεύτερη αύξηση του ELA τις τελευταίες ημέρες, καθώς μόλις τη Δευτέρα 13 Μαρτίου η ΤτΕ είχε ζητήσει αύξηση του ορίου κατά 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι πλέον το ανώτατο όριο έφτασε στα 46,6 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 5 Απριλίου.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιστοποιήσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες από την αβεβαιότητα που προκαλείται καθώς δεν κλείνει η αξιολόγηση και ως συνέπεια αυτής τη μείωση των καταθέσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η αύξηση του ανώτατου ορίου κατά 0,4 δισεκ. ευρώ αντανακλά εξελίξεις στη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα».

Πριν από λίγες ημέρες εξάλλου σε ρεπορτάζ της Καθημερινής γινόταν λόγο για διαρροή καταθέσεων ύψους 4 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Υπενθυμίζεται ότι η Moody’s σε ανάλυσή της είχε σημειώσει ότι ενδεχόμενη αύξηση του ELA για να αντισταθμιστεί η εκροή καταθέσεων θα αυξήσει τα κόστη χρηματοδότησης των τραπεζών και θα μειώσει την κερδοφορία, ενώ θα είναι καταστροφική σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταθετών και την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *