Ελληνικό ρεκόρ στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 149

Aerial shot of a group of coworkers discussing notes at a meeting

Η Ελλάδα απορρόφησε πλήρως τους διαθέσιμους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 και πέτυχε το υψηλότερο ποσοστό απορρόφησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στις 31 Μαρτίου απεστάλη από το υπουργείο Οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική έκθεση ολοκλήρωσης του συνόλου των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με την οποία κλείνει και τυπικά η προγραμματική περίοδος 2007-2013 και επιβεβαιώνει το παραπάνω συμπέρασμα, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

«Καταφέραμε, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να ολοκληρώσουμε επιτυχώς το ΕΣΠΑ 2007 – 2013 και να απορροφήσουμε όλους τους πόρους, διασφαλίζοντας ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από την οικονομία. Δεν πρόκειται για αφηρημένα νούμερα, αλλά για πολύτιμα κεφάλαια που κράτησαν την οικονομία όρθια τα δύο προηγούμενα χρόνια και χρηματοδότησαν ένα πλήθος από κρίσιμα έργα σε όλη τη χώρα. Έργα υποδομών που χρόνιζαν εδώ και δεκαετίες, στα οδικά δίκτυα, στο περιβάλλον, στην ενέργεια.

»Η επιτυχία αυτή έρχεται σε πείσμα της τραγικής κατάστασης που παραλάβαμε από τους προκατόχους μας στα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η χαμηλή απορρόφηση, η απουσία σχεδιασμού, η προχειρότητα και η κακοδιαχείριση ήταν ο κανόνας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κινδυνεύει να χάσει σημαντικούς πόρους, σε μία συγκυρία μάλιστα που τους είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ» δήλωσε ο κ. Χαρίτσης.

«Με τον ίδιο τρόπο», συμπλήρωσε, «οι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων υπονόμευσαν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας εντάσσοντας σωρηδόν, μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, έργα στα προγράμματα, που υπερέβαιναν κατά 6 δισ. ευρώ τα διαθέσιμα κονδύλια.

»Εμείς αντίθετα, εξυγιάναμε τα προγράμματα και επιταχύναμε δραστικά την απορρόφηση των πόρων και την υλοποίηση των έργων, τερματίζοντας πρώτοι στην Ευρώπη και αποσπώντας τα εύσημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια αποτελεσματικότητα επιδεικνύουμε και στο νέο ΕΣΠΑ. Ενεργοποιήσαμε ήδη, πάνω από το 56% των προγραμμάτων και το 2016 πετύχαμε υψηλή απορρόφηση, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο που είχαμε θέσει από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δημόσιο: Όλες οι προσλήψεις που «τρέχουν» την τελευταία εβδομάδα
Προηγούμενο άρθρο
Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να βάλουν POS τις επόμενες ημέρες
Μενού