Από τον Μάιο ο νέος κύκλος του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Κοινοποιήστε το άρθρο

Το αργότερο το δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου αναμένεται να εκδοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης η προκήρυξη του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», το οποίο είχε ολοκληρωθεί σε πρώτη φάση το 2013 και μέσω του οποίου διατέθηκαν κοινοτικά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον 40.000 κατοικιών στη χώρα μας.

Το τότε πρόγραμμα, όπως και το νέο που αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχειά του, στόχευε και στοχεύει στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κατοικιών μέσω της αντικατάστασης κουφωμάτων και σκίασης, της θερμομόνωσης του κτιριακού φλοιού, της αντικατάστασης του λέβητα, της τοποθέτησης ηλιακού θερμοσίφωνα κλπ.

Στους δικαιούχους του προγράμματος θα καταβληθεί επιδότηση στις δαπάνες εργασίας από 25%-70% ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματός τους.

Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου με κοινοτικά κονδύλια ύψους 400 εκατ. ευρώ και θα εισάγει σε σχέση με το προηγούμενο, σημαντικές αλλαγές  στις προυποθέσεις και τους όρους συμμετοχής για  τους υποψήφιους δικαιούχους καθώς θα μοριοδοτούνται με βάση  συγκεκριμμένα εισοδηματικά, κοινωνικά, αλλά  και οικογενειακά κριτήρια.

Υψηλή μοριοδότηση για την κατά προτεραιότητα υπαγωγή στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν οι έχοντες πολύ χαμηλά εισοδήματα, με πολλά προστατευόμενα μέλη, οι πολύτεκνοι, οι άνεργοι κλπ.

Το κόστος των εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση μιας κατοικίας θα μπορεί να φτάσει έως  τα 25.000 ευρώ εκ των οποίων  μέσω επιδότησης θα καλύπτεται το 25%-70% των δαπανών.

Οι περίπου 40-45.000 δικαιούχοι που αναμένεται να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» θα μπορούν να αποπληρώσουν τη συμμετοχή τους με τραπεζικό άτοκο δάνειο ή με δικά τους χρήματα.

Τέλος, αρκετές πιθανότητες να υπαχθούν στο νέο πρόγραμμα θα έχουν και αρκετοί από τους περίπου 25.000 αιτούντες, που είχαν υποβάλλει αιτήσεις συμμετοχής για το προηγούμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά έμειναν εκτός λόγω της ολοκλήρωσής του το 2013.

 

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *