Ποιοι χάνουν και ποιοι κερδίζουν από τις αλλαγές στα οικογενειακά επιδόματα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Το σχέδιο νόμου με τις παραμέτρους της συμφωνίας με τους θεσμούς, περιλαμβάνει και τις αλλαγές στη χορήγηση του οικογενειακού επιδόματος.

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που τίθενται διαφέρουν με τα ισχύοντα σε όλους τους τομείς. Ειδικότερα για ένα παιδί, το σημερινό ετήσιο εισοδηματικό κριτήριο είναι 9.000 ευρώ και εφεξής θα υποχωρήσει στις 6.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει πιο δύσκολη η χορήγηση επιδόματος για οικογένειες με ένα παιδί. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για οικογένειες με δύο και περισσότερα παιδιά. Ειδικότερα το όριο εισοδήματος για δύο παιδιά φτάνει στα 12.000 ευρώ, από 10.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Αντίστοιχα για τρία παιδιά το όριο εισοδήματος βάσει του οποίου προσδιορίζεται η χορήγηση οικογενειακού επιδόματος θα αυξηθεί στα 18.000 ευρώ από 11.000 ευρώ που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, οι αλλαγές αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του εξορθολογισμού χορήγησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Ουσιαστικά αποτελούν μέρος των αλλαγών που έχουν ζητηθεί ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο και που η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει σταδιακά έως τον Σεπτέμβριο της τρέχουσας χρονιάς. Στο πλαίσιο αυτό, μοιάζει δύσκολο να διατηρηθεί το επίδομα πολυτέκνων που χορηγείται έως σήμερα (500 ευρώ το έτος).

Μόνο έτσι μπορεί να ερμηνευθεί και σχετική χθεσινή δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού, κ. Θεανώς Φωτίου, η οποία υπογράμμισε ότι η κυβέρνησησκοπεύει το 2019 να ομογενοποιήσει τα επιδόματα…

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και με κόστος που θα ανέλθει στα 260 εκατ. ευρώ, το πρώτο παιδί από 40 ευρώ το μήνα (480 ευρώ τον χρόνο) θα λάβει οικογενειακό επίδομα που θα ανέλθει στα 60 ευρώ το μήνα ή αύξηση 50% (720 ευρώ τον χρόνο).

Για το δεύτερο παιδί το οικογενειακό επίδομα από τα 54 ευρώ το μήνα (648 ευρώ τον χρόνο) αυξάνεται κατά 85% και φτάνει στα 100 ευρώ το μήνα (1.200 ευρώ τον χρόνο).

Για το τρίτο παιδί από τα 26 ευρώ το μήνα (312 ευρώ τον χρόνο) αυξάνεται κατά 188% στα 75 ευρώ το μήνα (900 ευρώ τον χρόνο).

 

 

Πηγή:enikonomia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *