Πολυνομοσχέδιο: Τα νέα μέτρα που πλήττουν μισθούς, συντάξεις, εισοδήματα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Νέα μέτρα ύψους 4,6 δις ευρώ για την διετία 2019 -2020 ψηφίστηκαν χτες στη Βουλή  μέσω του Πολυνομοσχεδίου και η εφαρμογή τους, αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματικών. Επίσης μέτρα θα εφαρμοστούν και τη διετία 2017 – 2018. Πάντως τα νέα μέτρα λιτότητας ως το 2021, μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 5,396 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με το νέο νομοθέτημα τόσο ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων, όσο και η εφαρμογή των αντίμετρων εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας και τη ροή των εσόδων στα κρατικά ταμεία.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το καλοκαίρι του 2018, αν οι θεσμοί επιβεβαιώσουν την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019 τότε θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα.

Αν διαπιστωθεί ότι ειδικά για το 2019, ο στόχος δεν επιτυγχάνεται τότε τα δύο βασικά μέτρα, οι περικοπές συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου θα υλοποιηθούν ταυτόχρονα το 2019.

Ειδικότερα τα νέα μέτρα, έτσι όπως διαμορφώθηκαν στην τελική μορφή του νομοσχεδίου, για τη διετία 2017 – 2018 αφορούν:

1 Την κατάργηση της έκπτωσης κατά 10% επί τους φόρου στις ιατρικές δαπάνες (άρθρο 69 του νομοσχεδίου). Πλέον οι αποδείξεις από γιατρούς και φάρμακα δεν έχουν καμία φορολογική ωφέλεια για τους φορολογουμένους.

2 Την μείωση κατά 50% του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017-2018, που σημαίνει ότι το επίδομα του Ιανουαρίου ή  θα δοθεί σε πολύ λιγότερους ή θα κοπεί κατά 50% (από τα 25 λεπτά ανά λίτρο στα 12 λεπτά). Το πώς θα γίνει η μείωση θα προσδιοριστεί με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί στο τέλος του χρόνου.

3. Την κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Επιδόματος αλληλεγγύης .

4. Τις αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια με επανϋπολογισμό των βασικών μισθών , ενσωμάτωσης των επιδομάτων

5. Την έμμεση αύξηση της εισφοράς για τους ελεύθερους επαγγελματίες μέσω του υπολογισμού των εισφορών στις ακαθάριστες αποδοχές του προηγούμενου χρόνου με στόχο αύξηση εσόδων 53 εκ ευρώ για το 2018, 124 εκ ευρώ το 2019, 126 εκ. ευρώ το 2020 και 128 εκ. ευρώ το 2021. Οι επιβαρύνσεις, παρά την έκπτωση, είναι σημαντικές. Ωστόσο, επειδή δεν επέρχεται καμία μεταβολή σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως και 7.000 ευρώ τον χρόνο.

6. Από την 1.1.2018, στους μισθούς και τις συντάξεις καταργείται η έκπτωση 1,5% στην παρακράτηση φόρου για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων μισθωτών και συνταξιούχων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκ. ευρώ.

7. Την επέκταση για ένα χρόνο της εισφοράς στην ναυτιλία με στόχο πρόσθετα έσοδα 107 εκ. ευρώ

8. Την αυστηρή εφαρμογή των θεσμών του rebate για την δαπάνη φαρμάκου και του claw back για τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγωνιστικά κέντρα με στόχο την εξοικονόμηση δαπανών 122 εκ. ευρώ.

9. Την κατάργηση της έκπτωσης, που ισχύει για την βουλευτική αποζημίωση με αποτέλεσμα πρόσθετα έσοδα 44 εκ. ευρώ.

10. Την περικοπή του ΕΚΑΣ  το 2018 κατά 238 εκατ. ευρώ και την κατάργηση του, το 2019.

11. Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής επί του πολυνομοσχεδίου, «θολώνει» η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων από το 2018. Η αρχική διατύπωση ήταν πως αυτές αναστέλλονται ως την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά η νέα διατύπωση αναφέρει ότι επανέρχονται υπό την προϋπόθεση «επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος», αν και εφόσον δηλαδή συμφωνήσουν οι δανειστές.

12. Για τις ομαδικές απολύσεις, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση προσφυγής κατά του κύρους τους, «αρνητική απόφαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας μπορεί να ληφθεί υπόψη από το δικαστήριο». Δηλαδή η απόφαση του ΑΣΕ δεν είναι δεσμευτική, ενώ η αρχική διατύπωση που αντικαταστάθηκε όριζε πως «αρνητική απόφαση του ΑΣΕ, λόγω μη πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, συνιστά τεκμήριο ακυρότητας των απολύσεων».

Η διετία 2019 -2020

Προβλέπεται μείωση έως και 18% κύριων και επικουρικών συντάξεων με στόχο δημοσιονομική προσαρμογή 1% του ΑΕΠ. Η μεσοσταθμική μείωση του κονδυλίου των συντάξεων θα φτάσει το 9%

Προβλέπεται μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ στα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 για μισθωτούς συνταξιούχους και κατ επάγγελμα αγρότες. Θα εφαρμοστεί από 1.1.2020. Χάνουν έως και 650 ευρώ όλοι όσοι ζουν με 5.700 ως 21.500 ευρώ το χρόνο -ή από τις 6.250 ευρώ αν και εφόσον εφαρμοστούν αντίμετρα. Ωστόσο ωφελούνται όσοι έχουν υψηλότερα εισοδήματα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Πολυνομοσχέδιο: Αυτές είναι οι περικοπές στις συντάξεις από 1.1.2019

Πολυνομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές στη φορολογία φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων

Πολυνομοσχέδιο: Το Σεπτέμβριο η κινητικότητα -Παράταση και στις αποσπάσεις

Κόμματα -υποψήφιοι: Αλλαγές σε χρηματοδότηση, έλεγχο οικονομικών

Tι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο στις εισφορές μη μισθωτών (διάταξη)

Πολυνομοσχέδιο: Πλεονάσματα μαμούθ μέχρι το 2021 και βλέπουμε….

Με χωρικούς και χρονικούς περιορισμούς ανοικτά  τα καταστήματα και τις Κυριακές

Βουλευτές: Κατάργηση της έκπτωσης φόρου μέσω πολυνομοσχεδίου

Δημόσιο -Ειδικά μισθολόγια: Περικοπές 351,8 εκατ. ευρώ στην πενταετία

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις που μεταβιβάζονται στο υπερ-Ταμείο ιδιωτικοποίησεων (λίστα)

ΟΤΑ: Στα 3,4 εκατ. ευρώ οι ΚΑΠ για το 2018

Αυτοδιοικητικές εκλογές: “Mπλόκο” στη χρηματοδότηση υποψηφίων από ΝΠΙΔ

Τα τέσσερα επιδόματα που καταργούνται με τα νέα μέτρα (λίστα)

Πολυνομοσχέδιο: Τι προβλέπει διάταξη για τις αποδοχές αποσπασμένων, μετακινούμενων υπαλλήλων

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *