Στα 1.211 ευρώ ο μέσος φόρος για 4 στους 10 στους φορολογουμένους

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αυξημένοι συγκριτικά με το προηγούμενος έτος είναι οι φορολογούμενοι που καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για 2.169.654 φορολογουμένους έχει εκδοθεί χρεωστικό σημείωμα και θα πληρώσουν κατά μέσον όρο 1.211 ευρώ ο καθένας.

Οι ανωτέρω φορολογούμενοι αποτελούν το 40,73% του συνόλου, όταν το περυσινό έτος αποτελούσαν το 37,95%.

Μάλιστα δεδομένου ότι η εκκαθάριση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, καθώς υπολείπονται περίπου 800.000 δηλώσεις, τα ποσοστά των φορολογουμένων που θα πληρώσει επιπλέον φόρο και κατ’ επέκταση υψηλότερο ενδέχεται να αυξηθεί.

Σύμφωνα με λογιστικά γραφεία, ο επιπλέον φόρος που προκύπτει για τους περισσότερους φορολογουμένους είναι αυξημένος έως και 40-50% σε σχέση με το προηγούμενος έτος, εξαιτίας της αυξημένης εισφοράς αλληλεγγύης και της νέας φορολογικής κλίμακας.

Πάντως το γεγονός ότι 6 ημέρες πριν τη λήξη της διαδικασίας δεν έχουν υποβληθεί 800.000 δηλώσεις θα αναγκάσει την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ να δώσει νέα ολιγοήμερη παράταση.

Σε κάθε περίπτωση η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης δεν πρόκειται να αλλάξει όπερ σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα θα πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις τον φόρο που τους αναλογεί αρχής γενομένης από την 31η Ιουλίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ πάνω από 850.000 δηλώσεις είναι πιστωτικές και αποτελούν το 15,88% των δηλώσεων που έχουν εκκαθαριστεί. Κατά μέσον όρο ο κάθε ένας από αυτούς θα λάβει 356 ευρώ.

Επίσης πάνω από 2,3 εκατ. δηλώσεις είναι μηδενικές.

Σημειώνεται ότι μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των δηλώσεων του ΕΝΦΙΑ. Τα εκκαθαριστικά σημειώματα αναμένεται να αναρτηθούν στο Διαδίκτυο στα τέλη Αυγούστου με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ταυτόχρονα με την δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος.

 

Πηγή:enikonomia.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *