Αυξήσεις στο ρεύμα και αλλαγές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Κοινοποιήστε το άρθρο

«Κλείδωσε» την περασμένη Παρασκευή το ποσό που θα επιστραφεί στη ΔΕΗ, για τις χρεώσεις ΥΚΩ των ετών 2012 – 2014, όμως σύμφωνα με την εισήγηση του Ρυθμιστή, η επιστροφή αυτή στη ΔΕΗ προτείνεται να γίνει με επιστροφή του ΕΦΚ για το πετρέλαιο που καταναλώνεται στα νησιά και όχι με αύξηση των χρεώσεων προς τους καταναλωτές.

Η πρόταση θεωρείται συμβατή με το πνεύμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής, σύμφωνα με την οποία, η κοινωνική πολιτική που ασκεί το κράτος, όπως για παράδειγμα η επιδότηση των τιμολογίων των νησιών, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγια, τα πολυτεκνικά, κτλ., θα πρέπει να πληρώνονται από το κράτος και όχι από τους καταναλωτές, μέσω ΥΚΩ.

Με δεδομένες τις δεσμεύσεις της χώρας, ωστόσο, στα πλαίσια του μνημονίου, να μην υπάρξουν αυξήσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, θα πρέπει να δοθεί το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών, να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός και τελικά, να συμφωνήσουν και οι δανειστές.

Ακόμα μία άλλη παραδοχή που κάνει η ΡΑΕ, ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση για τους καταναλωτές, είναι ο επιμερισμός της επιστροφής των παλιών ΥΚΩ στη ΔΕΗ, σε βάθος πενταετίας, ώστε μετά το 2020 να υπάρξει αντιστάθμιση του ποσού από τη λειτουργία των διασυνδέσεων των νησιών (Κρήτη και Κυκλάδες).

Να σημειωθεί ότι, οι υπηρεσίες κοινής ωφελείας είναι μία χρέωση που πληρώνουν οι καταναλωτές στο λογαριασμό ρεύματος, η οποία «χρηματοδοτεί» το τιμολόγιο των νησιών αλλά και το κόστος του κοινωνικού τιμολογίου ΚΟΤ.

Όταν λοιπόν θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι νέες διασυνδέσεις αρχικά των Κυκλάδων και μετά της Κρήτης το κόστος των ΥΚΩ θα είναι μικρότερο, οπότε η μείωση αυτή θα μπορεί να ισοσκελίσει τα ποσά που έχει λαμβάνειν η ΔΕΗ από το παρελθόν όταν δεν αποζημιώθηκε επαρκώς για το κόστος των τιμολογίων των νησιωτών.

Εφόσον οι προτάσεις της ΡΑΕ γίνουν αποδεκτές, τότε δε θα υπάρξει αύξηση των ΥΚΩ και άρα των λογαριασμών ρεύματος.

Οι αλλαγές στις κλίμακες

Πέραν των αλλαγών στα παλιά ΥΚΩ, η ΡΑΕ εισηγείται και την αλλαγή των κλιμάκων για τις χρεώσεις.

Τα κλιμάκια και οι χρεώσεις είναι 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο, 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000 kWh, 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh, και 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω. Σημειώνεται ότι όταν κάποιος καταναλωτής υπερβαίνει το ένα κλιμάκιο χρεώνεται με τη νέα κλίμακα για όλη την κατανάλωση.

Με την πρόταση της ΡΑΕ αυτό θα αλλάξει και οι καταναλωτές θα πληρώνουν τη μεγαλύτερη κλίμακα μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.

Ανάλογα θα προσαρμοστούν οι χρεώσεις για τις κλίμακες: για τη χαμηλή κλίμακα αναμένεται να υπάρξει μια επιβάρυνση της τάξης του 1 ευρώ ανά τετράμηνο, ενώ για τις κλίμακες 1600-2000 kWh και 2.001-3.000 kWh αναμένεται να υπάρξουν μειώσεις της τάξης των 50- 60 ευρώ ετησίως. Αντίθετα για τις καταναλώσεις άνω των 3000 kWh θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις.

Αλλαγές στο ΚΟΤ

Τέλος η ΡΑΕ εισηγείται σημαντικές αλλαγές στο ΚΟΤ με τη δημιουργία 4ων κατηγοριών με διαφορετικές εκπτώσεις από 20 έως 80%.

Η μεγαλύτερη έκπτωση 80% θα χορηγείται στους δικαιούχους του εισοδήματος αλληλεγγύης με τα κριτήρια που ισχύουν για τους ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ενώ για τις άλλες τρεις κατηγορίες προβλέπονται εκπτώσεις 20%, 40% και 60% ανάλογα με τα κριτήρια (εισόδημα, περιουσία, καταθέσεις κλπ).

ΔΕΗ: αυτονόητο ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος

Η ΔΕΗ θεωρεί αυτονόητο ότι η κοινωνική και οικονομική πολιτική πρέπει να ασκείται από το κράτος. Δεν είναι νοητό ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού και με μνημονιακή υποχρέωση τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά σε επίπεδα κάτω του 50%, να επωμίζεται η επιχείρηση ευθύνες που ανήκουν στην Πολιτεία.

-Αναφορικά με τον ειδικό φόρο καυσίμου τον οποίο πληρώνει η ΔΕΗ για το Diesel και το Μαζούτ των μονάδων παραγωγής των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών η Επιχείρηση, προκειμένου να μην επιβαρύνεται η ίδια αλλά και να μειωθούν τα ποσά των ΥΚΩ έχει ζητήσει την απαλλαγή της από το 2005 (!).

Αίτημα απολύτως εύλογο καθώς η ίδια η Πολιτεία της έχει αναθέσει την τροφοδοσία των νησιών με τις ίδιες τιμές με αυτές της ηπειρωτικής χώρας. Το αίτημα αυτό της ΔΕΗ δεν έγινε δεκτό από την τότε κυβέρνηση με το αιτιολογικό της αποφυγής… λαθρεμπορίου καυσίμων!!!

-Σε ότι αφορά στο κοινωνικό τιμολόγιο η ΔΕΗ φρονεί ότι οι δικαιούχοι καταναλωτές θα πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος, π.χ. με ειδικά κουπόνια, και να επιλέγουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς οι εν λόγω καταναλωτές, όντας μη ελκυστικοί για τους άλλους προμηθευτές, παραμένουν αποκλειστικά (100%) στη ΔΕΗ. Έτσι αφενός η ΔΕΗ επιβαρύνεται με ποσά της τάξης των 80 εκ. ευρώ το χρόνο, συνεπεία της υποανάκτησης των ΥΚΩ και της ασυνέπειας μεγάλου μέρους των καταναλωτών αυτών, και αφετέρου υφίσταται ένα ακόμη εμπόδιο στο άνοιγμα της αγοράς, καθώς η ενέργεια που καταναλώνεται για ΚΟΤ είναι της τάξης του 5 – 6% της συνολικής.

-Τέλος σε ότι αφορά στα ποσά που δημοσιεύονται για την ανάκτηση από τη ΔΕΗ των ΥΚΩ από το 2012 και εντεύθεν, η Επιχείρηση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί και να αξιολογήσει τις επίσημες αποφάσεις της ΡΑΕ.

Τονίζει ωστόσο ότι δημόσιες προσωπικές τοποθετήσεις και διαρροές απάδουν προς το επιβαλλόμενο κύρος και εγκυρότητα μιας Ανεξάρτητης Αρχής.

 

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *