Παιδί και…. χαράτσι για τους πολύτεκνους

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 223

Απίστευτη αναλγησία και αδιαφορία για τις πολύτεκνες οικογένειες επιδεικνύει η κυβέρνηση καθώς αντί να μεριμνήσει να τις ελαφρύνει φορολογικά ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δυσβάστακτα οικονομικά βάρη που έχουν επωμιστεί, διατήρησε σε ισχύ και τροποποίησε επί το δυσμενέστερον τις μνημονιακές φορολογικές διατάξεις της περιόδου 2010-2014, με τις οποίες οι πολύτεκνες οικογένειες υπερφορολογούνται και οδηγούνται με γοργούς ρυθμούς στην απόλυτη φτώχεια.

Η κυβέρνηση της… Αριστεράς έστρεψε την πλάτη της στους πολύτεκνους. Εφάρμοσε γι’ αυτούς ένα επαχθέστατο φορολογικό σύστημα, το οποίο δεν αναγνωρίζει την προσφορά τους στην πατρίδα μας. Αντί να φροντίσει ώστε να τους απαλλάξει από τα υπέρογκα φορολογικά βάρη στα εισοδήματα και την περιουσία τους, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να μεγαλώσουν τα πολλά παιδιά που έχουν αποκτήσει, χωρίς οικονομικά προβλήματα, διατήρησε ισχύ ή έκανε ακόμη πιο επαχθείς τις διατάξεις του φορολογικού συστήματος, με τις οποίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη οι φορολογικές επιβαρύνσεις των πολυτέκνων.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των αδικιών που προκαλεί εις βάρος των πολύτεκνων οικογενειών το ισχύον φορολογικό σύστημα, το οποίο εφάρμοσε η κυβέρνηση, είναι τα ακόλουθα:

1) Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων.Οι πολύτεκνοι που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται για τα ετήσια εισοδήματά τους με την ίδια ακριβώς κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που φορολογούνται οι άτεκνοι! Στην κλίμακα αυτή ισχύει συντελεστής 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ, 37% για τα επόμενα 10.000 ευρώ, δηλαδή για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από τα 30.001 έως τα 40.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του ετήσιου εισοδήματος πάνω από τα 40.000 ευρώ. Ετσι, είτε ένας φορολογούμενος είναι άγαμος και δεν έχει καθόλου παιδιά είτε είναι έγγαμος και έχει 4 ή περισσότερα παιδιά επιβαρύνεται για ίδιου ύψους ετήσιο εισόδημα, με ίδιο ποσό φόρου εισοδήματος. Για παράδειγμα, ένας άγαμος αυτοαπασχολούμενος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει φόρο εισοδήματος 3.300 ευρώ (15.000 ευρώx22%=3.300 ευρώ).

Τον ίδιο φόρο ακριβώς, δηλαδή 3.300 ευρώ, πληρώνει κι ένας αυτοαπασχολούμενος έγγαμος με 7 παιδιά και σύζυγο μη εργαζόμενη, ο οποίος δηλώνει επίσης ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ! Στην πρώτη περίπτωση όμως τα 15.000 ευρώ διατίθενται για την επιβίωση ενός ατόμου, ενώ στη δεύτερη τα 15.000 ευρώ διατίθενται για την επιβίωση 9 ατόμων συνολικά! Δεν είναι δηλαδή το ίδιο οι δύο αυτές περιπτώσεις, όμως, φορολογούνται το ίδιο. Επίσης, για τους πολύτεκνους που είναι μισθωτοί εργαζόμενοι ισχύει η ίδια κλίμακα φορολόγησης με τους τρίτεκνους. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, η ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος των 1.900 ευρώ, που ισχύει για τον άγαμο χωρίς παιδιά μισθωτό, προσαυξάνεται κατά 200 ευρώ και ανέρχεται στα 2.100 ευρώ για τους μισθωτούς με 3 ή περισσότερα παιδιά! Δηλαδή ένας μισθωτός είτε έχει 3 παιδιά είτε 10 δικαιούται την ίδια ακριβώς ετήσια έκπτωση φόρου εισοδήματος!

2) Ειδική εισφορά αλληλεγγύης.Ισχύει το ίδιο αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, τόσο για τον άγαμο όσο και για τον πολύτεκνο με 4, 5, 6, 7 ή και 10 παιδιά! Ουσιαστικά μιλάμε για αφορολόγητο 12.000 ευρώ κατά κεφαλήν στον άγαμο χωρίς παιδιά και 1.000 ευρώ κατά κεφαλήν στον έγγαμο πολύτεκνο με τα 10 παιδιά! Ετσι, για παράδειγμα, ένας οικογενειάρχης με 10 παιδιά και εισόδημα 25.000 ευρώ πληρώνει 426 ευρώ, όσο ακριβώς και ένας άγαμος χωρίς παιδιά και με το ίδιο εισόδημα.

3) Ενιαίος Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).
Το εισοδηματικό όριο απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 12.000 ευρώ για τον πολύτεκνο πατέρα και προσαυξάνεται μόνο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγό του, πολύτεκνη μητέρα, καθώς και για κάθε εξαρτώμενο τέκνο τους. Επίσης, ορίζεται σωρευτικά ως προϋπόθεση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ η επιφάνεια των κτισμάτων που κατέχει η οικογένεια του φορολογούμενου να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ., ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών της. Ετσι, λοιπόν, ένας έγγαμος με 2 παιδιά, ετήσιο εισόδημα 11.500 ευρώ και ένα σπίτι 149 τ.μ., μπορεί να απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ, ενώ ένας πολύτεκνος έγγαμος με 10 παιδιά, εισόδημα φτώχειας 7.000 ευρώ και 3 σπίτια (1 του συζύγου και 2 της συζύγου) συνολικού εμβαδού 155 τ.μ. θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ!

4) Τέλη κυκλοφορίας και φόρος πολυτελούς διαβίωσης των Ι.Χ. αυτοκινήτων.Ενα πολυμορφικό Ι.Χ. αυτοκίνητο 7 θέσεων και 1.975 κυβικών εκατοστών, μεταχειρισμένο, ηλικίας άνω των 10 ετών, το οποίο χρησιμοποιείται από πολύτεκνο οικογενειάρχη-πατέρα 5 ή 6 παιδιών, ως είδος πρώτης ανάγκης (για τη μεταφορά της οικογενείας του) επιβαρύνεται σήμερα με τέλη κυκλοφορίας 630 ευρώ και με φόρο πολυτελούς διαβίωσης άλλων 287 ευρώ, μόνο και μόνο επειδή υπερβαίνει τα 1.929 κ.εκ. που είναι το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο συγκεκριμένος φόρος. Ο πολύτεκνος κάτοχος ενός τέτοιου Ι.Χ. οφείλει, δηλαδή, να πληρώνει κάθε χρόνο στο κράτος 917 ευρώ και μάλιστα ανεξαρτήτως του ύψους του ετήσιου εισοδήματός του, δηλαδή ακόμη κι αν είναι άνεργος! Αντιθέτως, ένα υπερπολυτελές Ι.Χ. αυτοκίνητο διθέσιο, σπορ, 1.800 κ.εκ., 8ετίας, που κατέχει ένας νεαρός άγαμος -γόνος πλούσιας οικογένειας- ακόμη κι αν η αξία του είναι πολλαπλάσια της αξίας του πολυμορφικού αυτοκινήτου του πολυτέκνου, επιβαρύνεται με τέλη κυκλοφορίας μόλις 320 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσεται από το φόρο πολυτελούς διαβίωσης διότι είναι κάτω των 1928 κ.εκ.!

Δεν φτάνουν τα επιδόματα του ΟΓΑΟι υπέρογκες επιβαρύνσεις που υφίστανται κάθε χρόνο οι πολύτεκνες οικογένειες από όλο αυτόν το συνδυασμό επαχθών φορολογικών ρυθμίσεων δεν καλύπτονται με την καταβολή από τον ΟΓΑ των επιδομάτων στήριξης τέκνων και των πολυτεκνικών επιδομάτων. Για του λόγου το αληθές, αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο από τα παραπάνω χαρακτηριστικά παραδείγματα που προαναφέραμε προκύπτει ότι μια οικογένεια με 5 παιδιά, ετήσιο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα 20.000 ευρώ, τρία σπίτια συνολικού εμβαδού 155 τ.μ. παλαιότητας 25-30 ετών στη Νίκαια και με ένα πολυμορφικό Ι.Χ. αυτοκίνητο 1.975 κυβικών εκατοστών 12ετίας επιβαρύνεται κάθε χρόνο με φόρους στα εισοδήματα και την περιουσία της, συνολικού ύψους 6.066 ευρώ! Την ίδια ώρα τα επιδόματα που λαμβάνει από τον ΟΓΑ ανέρχονται συνολικά σε 4.100 ευρώ, δηλαδή είναι 1.966 ευρώ χαμηλότερα από τις συνολικές φορολογικές της επιβαρύνσεις!

 

Πηγή:enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Θέσεις εργασίας στο Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Περιφερειακής Ενότητας Νήσων Αττικής
Προηγούμενο άρθρο
Αυξήσεις-σοκ έως και 130% στις ασφαλιστικές εισφορές επαγγελματιών από το 2018
Μενού