Θα πληρώνουμε και ΦΠΑ 24% για τις πλαστικές σακούλες

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 178

Επιπλέον 0,04 ευρώ θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την 1η Ιανουαρίου 2018 οι καταναλωτές για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα.

Αυτές θα παραλαμβάνονται από σούπερ μάρκετ, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα πώλησης φρούτων και λαχανικών, κρεοπωλεία, ψητοπωλεία, λιανοπωλητές λαϊκών αγορών και λοιπά καταστήματα λιανικής πώλησης, προκειμένου να μεταφέρουν τα προϊόντα ή τα αγαθά που θα έχουν αγοράσει οι καταναλωτές.

Ειδικότερα, από την 1η-1-2018 όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις υποχρεούνται να χρεώνουν στους καταναλωτές-πελάτες τους με ειδικό περιβαλλοντικό τέλος ύψους 3 λεπτών του ευρώ ανά τεμάχιο λεπτής πλαστικής σακούλας μεταφοράς, που θα τους διαθέτουν για τη μεταφορά των αγοραζόμενων προϊόντων και αγαθών. Επί του περιβαλλοντικού τέλους των 3 λεπτών ανά σακούλα θα πρέπει επιπλέον να χρεώνουν και ΦΠΑ 24%, δηλαδή επιπλέον 7/10 του λεπτού του ευρώ, τα οποία θα στρογγυλοποιούνται σε 1 λεπτό του ευρώ. Eτσι, η συνολική πρόσθετη επιβάρυνση κάθε καταναλωτή για κάθε λεπτή νάιλον σακούλα που θα παραλαμβάνει για να μεταφέρει τα προϊόντα ή τα αγαθά που θα αγοράζει από όλες τις προαναφερθείσες επιχειρήσεις θα φθάνει τα 4 λεπτά του ευρώ!

Τη χρέωση των καταναλωτών και με ΦΠΑ 24% επί του περιβαλλοντικού τέλους των 3 λεπτών του ευρώ που θα πληρώνουν για κάθε λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς που θα προμηθεύονται από εμπορικές επιχειρήσεις προβλέπει η διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 19 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, στη φορολογητέα αξία για την επιβολή του ΦΠΑ «περιλαμβάνονται οι κάθε είδους φόροι, τα δικαιώματα, οι εισφορές, τα τέλη υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων και τα τέλη χαρτοσήμου, με εξαίρεση τον φόρο του παρόντος νόμου».

Σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο για το θέμα αυτό εξέδωσε στις 20 Δεκεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι επιχειρήσεις που έχουν την υποχρέωση χρέωσης περιβαλλοντικού τέλους στις λεπτές πλαστικές σακούλες θα πρέπει μέχρι τις 31/12/2017 να έχουν προσαρμόσει τα υπολογιστικά συστήματα των ταμειακών μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών φορολογικών μηχανισμών έκδοσης παραστατικών πώλησης κατά τέτοιο τρόπο ώστε από την 1η Ιανουαρίου 2018 στα εκδιδόμενα παραστατικά τους να εμφανίζονται ξεχωριστά τα ποσά του περιβαλλοντικού τέλους με τα οποία θα χρεώνουν τους καταναλωτές-πελάτες τους, ώστε το περιβαλλοντικό τέλος να είναι ένα διακριτό είδος που θα υπόκειται σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.

Ποιες σακούλες αφορά

Το «ειδικό περιβαλλοντικό τέλος» θα αφορά μόνο στις «λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς», δηλαδή τις σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 50 μικρών (μm) και μεγαλύτερο των 15 μικρών (μm).

Oι πλαστικές σακούλες μεταφοράς εμπορευμάτων ή προϊόντων με πάχος τοιχώματος από 50 μέχρι 70 μικρά (μm), συμπεριλαμβανομένων των επαναχρησιμοποιήσιμων σακουλών ή τσαντών μεταφοράς με το ίδιο πάχος τοιχώματος, θα υπόκεινται σε τιμολόγηση χωρίς ειδικό περιβαλλοντικό τέλος. Επίσης δεν θα επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος στις πολύ λεπτές πλαστικές σακούλες με πάχος τοιχώματος μικρότερο των 15 μικρών.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Πρόταση της αγοράς για αύξηση στο όριο εισόδου για τις 120 δόσεις
Προηγούμενο άρθρο
Επιστροφή αναδρομικών και στα ειδικά μισθολόγια
Μενού