Πότε επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση άρσης ακινησίας αυτοκινήτου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 185
Διευκρινίσεις για το πότε επιβάλλεται ή όχι πρόστιμο για τα τέλη κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης ακινησίας αυτοκινήτου έδωσε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, απαντώντας σε ερωτήματα εφοριών.

Ο κ. Πιτσιλής αρχικά διευκρινίζει πως η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην αρμόδια εφορία από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος, πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα της περιόδου κυκλοφορίας του οχήματος για την οποία έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου βεβαίως να τεθεί εκ νέου το όχημα σε ακινησία.

Περαιτέρω, ξεκαθαρίζει πως  η Διοίκηση δέχτηκε ότι δεν απαιτείται η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην εφορία όταν η άρση περιλαμβάνει και τον μήνα Δεκέμβριο, τελευταίο μήνα, του έτους, εφόσον ο κάτοχος του οχήματος καταβάλει εμπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας του επόμενου έτους.

Κατά την εγκύκλιο Πιτσιλή, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών είναι δυνατό να παρατείνεται η εν λόγω προβλεπόμενη προθεσμία καταβολής των τελών κυκλοφορίας. Αλλά εάν η απόφαση παρατείνει μόνο την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας, τότε δεν δίνει τη δυνατότητα και για αντίστοιχη παράταση στην εμπρόθεσμη επιστροφή στη ΔΟΥ των στοιχείων κυκλοφορίας των οχημάτων που ήραν την ακινησία.

Εφόσον όμως, η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την παράταση της προθεσμίας καταβολής τελών κυκλοφορίας, προβλέπει «ρητώς» και την παράταση για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία, η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας στην εφορία, προκειμένου για την εκ νέου θέση τους σε ακινησία και για το επόμενο έτος εντός του χρόνου παράτασης είναι εμπρόθεσμη.

 

Πηγή:e-dimosio.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιπλέον φόρους 951 εκατ. ευρώ θα πληρώσουμε το 2018
Προηγούμενο άρθρο
Ποιοι θα χρεώνουν από σήμερα τις πλαστικές σακούλες
Μενού