Πόσα χάνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι με τη νέα μηνιαία παρακράτηση φόρου

Κοινοποιήστε το άρθρο

Με το «καλημέρα» του νέου έτους μισθωτοί και συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μείωση στις καθαρές αποδοχές τους, ενώ χωρίς έκπτωση φόρου 10% θα μείνουν φέτος όσοι το 2017 είχαν ιατρικά έξοδα.

Στο τέλος του μήνα περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι με ετήσιες αποδοχές από μισθό ή σύνταξη άνω των 8.636 ευρώ θα διαπιστώσουν μια μείωση στις μηνιαίες αποδοχές τους. Η μείωση, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, θα προκύψει από την κατάργηση της έκπτωσης του 1,5% που γίνεται στη μηνιαία παρακράτηση φόρου.

Πόσα θα χάσουν οι συνταξιούχοι
Οι συνταξιούχοι με χαμηλά εισοδήματα ένιωσαν ήδη το μαχαίρι που μπήκε στο ποσό του ΕΚΑΣ που λαμβάνουν. Για φέτος το ΕΚΑΣ περιορίστηκε στα 35 ευρώ για όσους λαμβάνουν εισοδήματα από συντάξεις (κύριες και επικουρικές), λοιπά επιδόματα ή βοηθήματα μέχρι τα 7.720 ευρώ τον χρόνο. Το 2019 το ΕΚΑΣ καταργείται. Οι επιβαρύνσεις δεν σταματάνε εδώ για τους συνταξιούχους καθώς:

– Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 6 μήνες έως και 6 έτη για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης το 2018 με βάση τη μεταβατική περίοδο που εκπνέει το 2022. Ετσι, οι μητέρες ανηλίκων που κλείνουν τα 55 το 2018 θα δικαιούνται να πάρουν σύνταξη σε ηλικία 61 ετών. Οι ασφαλισμένοι με 35ετία που κλείνουν τα 59½ έτη το 2018 θα συνταξιοδοτηθούν στην ηλικία των 60 ετών.

– Ακριβαίνει η εξαγορά πλασματικών ετών το 2018 για τους δημοσίους υπαλλήλους κατά 40%. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να καταβάλουν το 13,34% επί του μισθού για κάθε μήνα εξαγοράς αντί 10% το 2017.
n Περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να περιμένουν όσοι κάνουν αίτηση το 2018 καθώς προστίθεται ένα ακόμα έτος με χαμηλές αποδοχές στη βάση υπολογισμού, που είναι ο μέσος όρος των μηνιαίων μεικτών αποδοχών από το 2002 και μετά. Οι νέες συντάξεις (αιτήσεις μετά τον Μάιο του 2016) εμφανίζονται μειωμένες έως και 30% (νόμος Κατρούγκαλου).

– Μειωμένες από 10% έως 20% θα είναι οι πρώτες 2.500 επικουρικές που πρόκειται να εκδοθούν με τρία χρόνια καθυστέρηση το 2018 με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο. Το ύψος των επικουρικών θα συμπιεστεί ακόμη περισσότερο, καθώς θα ισχύουν ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και μείωσης των ελλειμμάτων του ενιαίου Ταμείου. Ο νέος μαθηματικός τύπος βγάζει επικουρικές ακόμη και 30 ευρώ για χήρες, μηχανικούς και άλλες κατηγορίες ενώ η μέση επικουρική κυμαίνεται στα 157 ευρώ.

Πόσα θα χάσουν οι μισθωτοί από την παρακράτηση
Στα χαμηλά εισοδήματα, δηλαδή σε όσους βρίσκονται στο ύψος του αφορολογήτου (8.636 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά, 8.863 για έγγαμους με ένα παιδί και 9.090 ευρώ για έγγαμους με δύο παιδιά), η επιβάρυνση θα είναι ελάχιστη καθώς δεν προκύπτει σημαντικός φόρος για να υπολογιστεί και έκπτωση 1,5%. Οσο ανεβαίνουν όμως τα εισοδήματα, οι επιβαρύνσεις γίνονται όλο και πιο αισθητές.

Παραδείγματα:
Οι μισθωτοί με μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ θα έχουν μικρή επιβάρυνση καθώς σε αυτή την περίπτωση ο συνολικός πρόσθετος φόρος δεν ξεπερνά τα 18 ευρώ. Για τους έχοντες μισθό που προσεγγίζει τα επίπεδα των 1.500 ευρώ, η ετήσια επιβάρυνση ανεβαίνει αγγίζοντας τα 50 ευρώ.

Έστω ένας μισθωτός που έχει τον μήνα εισόδημα 1.643 ευρώ, δηλαδή σε ετήσια βάση το ποσό που λαμβάνει ανέρχεται σε 23.000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος μισθωτός θα διαπιστώσει απώλειες της τάξης των 51 ευρώ τον χρόνο. Αν ο ίδιος φορολογούμενος είχε μισθό της τάξης των 2.000 ευρώ, τότε η ετήσια πρόσθετη επιβάρυνση θα ανέλθει στα 74 ευρώ. Αισθητές διαφορές και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις προκύπτουν για μηνιαίους μισθούς άνω των 2.500 – 3.000 ευρώ λόγω του ότι σε αυτές τις περιπτώσεις αυξάνονται σημαντικά και οι φορολογικοί συντελεστές.

«Παρελθόν» η φοροαπαλλαγή για τα ιατρικά έξοδα
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι χάνουν φέτος την έκπτωση φόρου 10% για δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017.

Ηταν η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογουμένους και καταργήθηκε. Μάλιστα η κατάργηση της συγκεκριμένης απαλλαγής αύξησε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Χωρίς φοροαπαλλαγή
Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι χάνουν φέτος την έκπτωση φόρου 10% για δαπάνες που αφορούν ιατρικά έξοδα και νοσήλια. Για να εξοικονομηθεί ποσό της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, η Εφορία στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος δεν θα αναγνωρίσει για έκπτωση καμία από τις αποδείξεις για τις δαπάνες σε γιατρούς, φάρμακα, νοσήλια κ.λπ. που εκδόθηκαν μέσα στο 2017. Ηταν η τελευταία φοροαπαλλαγή που υπήρχε για τους φορολογουμένους και καταργήθηκε.

Μάλιστα η κατάργηση της συγκεκριμένης απαλλαγής αύξησε τα φαινόμενα φοροδιαφυγής μέσω της μη έκδοσης αποδείξεων. Οι ιατρικές αποδείξεις ισχύουν μόνο για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *