Πέντε μυστικά για να κατοχυρώσετε το αφορολόγητο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 207

Απαντήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που σχετίζονται με την υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος και τη συμπλήρωση των κωδικών για το αφορολόγητο δίνει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ).

1. Απέστειλε η τράπεζά μου στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εξόδων (ΑΑΔΕ) τις δαπάνες που έχω εξοφλήσει από 1.1 έως 31.12 2017 με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής;

Ναι. Ειδικότερα, οι τράπεζες απέστειλαν:

* Ολες τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, με εξαίρεση τις προπληρωμένες κάρτες, στις οποίες πιστώνεται το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν προς επαγγελματικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και την Ε.Ε. Στις περιπτώσεις των πιστωτικών καρτών, εάν η συναλλαγή έχει γίνει σε δόσεις λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία εκκαθάρισης του ποσού της κάθε δόσης.

* Ολες τις συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού τους λογαριασμού και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία, εφόσον ο συγκεκριμένος λογαριασμός έχει δηλωθεί στην ΑΑΔΕ.

Ειδικά για τις πληρωμές μέσω τραπεζικού λογαριασμού, τα στοιχεία, που έχουν αποσταλεί υπολογίσθηκαν με βάση τους επαγγελματικούς λογαριασμούς που έχουν καταχωρισθεί στη σχετική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και αφορούν αναδρομικά σε όλες τις συναλλαγές του 2017, εφόσον ο δικαιούχος έχει δηλώσει ότι ο επίμαχος λογαριασμός ισχύει για όλη την οικονομική χρήση (2017).

Σημειώνεται ότι η μείωση του φόρου (γνωστή και ως «χτίσιμο αφορολογήτου») επιτυγχάνεται με συναλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά σε επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες, που έχουν δηλώσει τον/τους επαγγελματικό/ους λογαριασμό/ους του στην ΑΑΔΕ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Εάν δεν το έχει πράξει, όλες οι συναλλαγές δεν θα περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που αποστέλλουν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ. Ωστόσο, μπορούν να προσμετρηθούν για τη μείωση του φόρου, εφόσον δηλωθούν στα σχετικά πεδία της φορολογικής δήλωσης.

2. Θα μπορώ να δηλώσω στην ΑΑΔΕ επιπλέον δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, οι οποίες έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής;

Ναι, τα σχετικά πεδία στη δήλωση Ε1 (049 και 050) θα είναι «ανοικτά», προκειμένου ο φορολογούμενος να μπορεί να δηλώσει επιπλέον δαπάνες. Για παράδειγμα, συναλλαγές για αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού του φορολογουμένου και πίστωση του επαγγελματικού λογαριασμού επιχείρησης ή ελεύθερου επαγγελματία, ο οποίος, όμως, δεν έχει δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή της ΑΑΔΕ. Επίσης, για συναλλαγές, που πραγματοποιήθηκαν σε επιχειρήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση (π.χ. πληρωμή διδάκτρων σε πανεπιστήμιο).

3. Εάν τρίτος πραγματοποιεί πληρωμές για δικές μου δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών, είναι δυνατό να το εντοπίσει η τράπεζα;

Οχι. Τα στοιχεία που θα στείλει στην ΑΑΔΕ θα εμφανίζουν ως δικαιούχο της μείωσης του φόρου εισοδήματος το φυσικό πρόσωπο που συνδέεται με το ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής, δηλαδή το δικαιούχο και χρήστη του ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής. Σε κάθε περίπτωση, ο φορολογούμενος μπορεί να επικαλεσθεί, για σκοπούς μείωσης του φόρου του, τις δαπάνες αυτές, εφόσον αποδείξει την εξόφληση με ηλεκτρονικό μέσο πληρωμής.

4. Πού πρέπει να απευθυνθώ σε περίπτωση που εκτιμώ ότι τα στοιχεία που έχουν υπολογιστεί και αποσταλεί στην ΑΑΔΕ δεν είναι σωστά ή λείπουν κινήσεις;

Είναι πιθανό να λείπει μία ή περισσότερες κινήσεις, ειδικά εάν πρόκειται για πληρωμές που έχουν γίνει προς λογαριασμούς που δεν έχουν δηλωθεί από το δικαιούχο ως επαγγελματικοί στην ΑΑΔΕ.

Προτείνεται να απευθυνθείτε στο λογιστή σας, για να επιβεβαιώσετε ότι η κίνηση που λείπει όντως έχει γίνει προς δικαιούχο πληρωμής, που θα έπρεπε να έχει δηλώσει το σχετικό λογαριασμό στην εφαρμογή.

Στη συνέχεια, μπορείτε να προβείτε σε αντίστοιχη διόρθωση του πεδίου που θα έχει διαμορφωθεί από τα στοιχεία των τραπεζών.

5. Τι παραστατικά χρειάζεται να έχω ή να προσκομίσω ως δικαιολογητικά για το ποσό που έχει διαμορφωθεί με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμών;

Για τα ποσά που έχουν προωθηθεί από την τράπεζά σας στην ΑΑΔΕ δεν χρειάζεται να κρατήσετε παραστατικά ή δικαιολογητικά των συναλλαγών σας.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Aνοίγει τον Μάιο η πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τους αγρότες
Προηγούμενο άρθρο
Οδηγός για τις οφειλές προς την εφορία και το δημόσιο, από την ΑΑΔΕ
Μενού