«Καπέλο» έως 200 ευρώ στον ΕΝΦΙΑ για 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 168

Αυξήσεις έως και πάνω από 200 ευρώ στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για 946.671 φορολογούμενους, που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, θα αποτυπώνουν τα εκκαθαριστικά του φόρου που θα σταλούν στους υπόχρεους τον προσεχή Αύγουστο ή Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα αυτό θα προκύψει από τις αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και τις παρεμβάσεις σε παραμέτρους υπολογισμού του κύριου και του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών. Από τους υπόλοιπους υπόχρεους ιδιοκτήτες, 3.995.181 (το 62% του συνόλου θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ίδιο με πέρυσι, ενώ άλλοι 1.470.962 (το 23% των υπόχρεων) θα πληρώσουν ΕΝΦΙΑ μειωμένο σε σύγκριση με πέρυσι.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευτεί ήδη από το 2017 στους εκπροσώπους των δανειστών ότι ο φόρος αυτός θα υπολογιζόταν από το 2018 με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες. Oμως στην πορεία διαπιστώθηκε ότι η υλοποίηση και της δέσμευσης αυτής θα οδηγούσε σε σημαντική αύξηση του κύριου ΕΝΦΙΑ σε παρά πολλές «λαϊκές» περιοχές, όπου κατοικούν εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και όπου σήμερα οι αντικειμενικές τιμές ζώνης κυμαίνονται στα χαμηλά επίπεδα των 500 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ.

Στις περιοχές αυτές διαπιστώθηκε, συγκεκριμένα, ότι η εξομοίωση των αντικειμενικών με τις πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς οδηγούσαν σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών κατά 10% έως και 40%, οπότε η εκπλήρωση και της υπόσχεσης για εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές θα είχε ως συνέπεια οι φορολογούμενοι όλων αυτών των περιοχών να πληρώσουν σημαντικά αυξημένο κύριο ΕΝΦΙΑ.

Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι οι σημαντικές αυξήσεις στον κύριο ΕΝΦΙΑ προέκυπταν επειδή οι αποφασισθείσες αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης προκαλούσαν τη μετάβαση πολλών φορολογουμένων:

α) από το 1ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο καλύπτει τιμές ζώνης έως 500 ευρώ ανά τ.μ. και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τ.μ., στο 2ο κλιμάκιο, το οποίο καλύπτει εύρος τιμών ζώνης από 501 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 2,8 ευρώ ανά τ.μ.

β) από 3ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ, το οποίο καλύπτει ένα εύρος τιμών ζώνης από 751 έως 1.000 ευρώ ανά τ.μ. και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 2,9 ευρώ ανά τ.μ., στο 4ο κλιμάκιο, το οποίο καλύπτει τιμές ζώνης από 1.001-1.500 ευρώ ανά τ.μ., και στο οποίο αντιστοιχεί βασικός συντελεστής ΕΝΦΙΑ 3,7 ευρώ ανά τ.μ.

Προκειμένου να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο ή ακόμη και να εκμηδενιστούν οι αυξήσεις αυτές, αποφασίστηκε να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις στα παραπάνω κλιμάκια υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ.

Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα αποτυπώνονται σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, προβλέπουν ότι:

α) Το ανώτατο όριο του 1ου κλιμακίου, στο οποίο αντιστοιχεί συντελεστής κύριου ΕΝΦΙΑ 2 ευρώ ανά τ.μ. αυξάνεται από 500 σε 550 ευρώ ανά τ.μ. και έτσι περιορίζεται στα 551 έως 750 ευρώ ανά τ.μ. το εύρος των τιμών ζώνης που καλύπτει το 2ο κλιμάκιο, στο οποίο ισχύει συντελεστής 2,8 ευρώ ανά τ.μ. Ετσι όσοι φορολογούμενοι κατοικούν σε «λαϊκές» περιοχές, στις οποίες οι τιμές ζώνης των ακινήτων τους ανέρχονται σήμερα σε 500 ευρώ ανά τ.μ. και μετά την αύξηση φθάνουν τα 550 ευρώ ανά τ.μ. παραμένουν στο 1ο κλιμάκιο υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ με αποτέλεσμα ο βασικός συντελεστής του φόρου αυτού να μην αυξηθεί από τα 2 στα 2,8 ευρώ ανά τ.μ. αλλά να παραμείνει στα 2 ευρώ ανά τ.μ.

 

 

Πηγή:eleftherostypos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις έως τις 30 Ιουλίου ζητούν οι φοροτεχνικοί
Προηγούμενο άρθρο
Σε τουριστικά επαγγέλματα επτά στις δέκα προσλήψεις τον Μάιο
Μενού