Εισφορές: Τι αλλάζει με το ασφαλιστικό – Μέχρι πότε θα πληρωθούν του Ιανουαρίου

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 139

Έως τις 12 Μαρτίου 2020 θα πρέπει οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι αυτοαπασχολούμενοι να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2020, όπως αναφέρεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι εισφορές αυτές θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα.

Τα ποσά

Tα ποσά των εισφορών κυμαίνονται από 220 έως 576 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ενώ για τους αγρότες κυμαίνονται από 121 έως 324 ευρώ. Επίσης προβλέπεται ειδική υποκατώτατη κατηγορία μειωμένων εισφορών ύψους 136 ευρώ μόνο για νέους επαγγελματίες με δραστηριότητα έως 5 έτη.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο ασφαλισμένος μπορεί με αίτησή του να επιλέξει ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία από αυτή που υπάγεται ή, εφόσον βρίσκεται σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, να επιλέξει κατώτερη αυτής ασφαλιστική κατηγορία. Η αίτηση επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας δύναται να υποβάλλεται και ηλεκτρονικά.

Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι δύνανται μετά από αίτησή τους (που υποβάλλεται οποτεδήποτε) να ζητήσουν τη μεταβολή της ασφαλιστικής κατηγορίας, σε κάθε περίπτωση όμως η μετάταξη από κατηγορία σε κατηγορία θα γίνεται από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από την υποβολή της αίτησης και θα ισχύει υποχρεωτικά για όλο το επόμενο έτος από την υποβολή της αίτησης.

 

Πηγή: enikonomia.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Aσφαλιστικό: Δείτε πόση σύνταξη δικαιούστε – ηλεκτρονικός οδηγός
Προηγούμενο άρθρο
Απελευθερώνονται οι προσφορές στα εμπορικά καταστήματα
Μενού