Τουρισμός: Η «μαύρη λίστα» των αεροδρομίων και το «προβάδισμα» της Ελλάδας

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 184

Ανησυχία επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού, όπου οι επιχειρηματίες περιμένουν να αρχίσουν οι αφίξεις στις 15 Ιουνίου με περιορισμένες όμως προσδοκίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, τα διθυραμβικά σχόλια του ξένου Τύπου για την Ελλάδα, μέχρι στιγμής δεν μεταφράζονται σε κρατήσεις, ενώ πιο αισιόδοξοι είναι οι επιχειρηματίες του κλάδου για τους Βαλκάνιους τουρίστες, που θα έρθουν όπως φαίνεται, όμως τα χρήματα που αφήνουν αντιστοιχούν σε ένα μικρό ποσοστό του συνολικού τζίρου.

Πάντως, ένα ακόμη συγκριτικό προβάδισμα στην χώρα μας απέναντι στους μεγάλους ανταγωνιστές της στην διεκδίκηση της τουριστικής πίτας στην Μεσόγειο, έρχεται να δώσει η νέα «μαύρη» λίστα αεροδρομίων που εξέδωσε ο ευρωπαϊκός οργανισμός αερομεταφορών. H λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, αλλά και την Τουρκία και μάλιστα με όλα της τα αεροδρόμια. Αυτή η θετική εικόνα όμως δεν αποτυπώνεται σε κρατήσεις. Ο Μάριος Γαλανός, επιχειρηματίας στον κλάδο του τουρισμού λέει στην κάμερα του Open TV ότι τα μηνύματα δεν είναι πλέον τόσο αισιόδοξα.

Την ίδια στιγμή, οι tour operators που χειρίζονται τα μεγάλα τουριστικά πακέτα τηρούν στάση αναμονής. Ο Μηνάς Λιαπάκης, σύμβουλος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, κάνει λόγο για κρατήσεις που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Την αβεβαιότητα που επικρατεί στη βιομηχανία του τουρισμού επιβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής της Ryanair, ο οποίος αναφέρει ότι «αυτοί που θα έπρεπε να είναι βασικοί παίκτες στην ελληνική πλευρά συμπεριφέρονται ως παρατηρητές».

Ο φόβος «κρατάει» τους τουρίστες

Ζήτημα ψυχολογίας λένε οι άνθρωποι του τουρισμού. Οι μεγάλοι πελάτες αν και θεωρούν την Έλλαδα τον πιο ελκυστικό προορισμό της Μεσογείου παραμένουν διστακτικοί Σε έρευνα που παραγγέλθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό μόνο το 37,9% δήλωσαν ότι είναι διατιθέμενοι να ταξιδέψουν ξανά μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Το 66% των ερωτώμενων κράτα τις επιφυλάξεις του περιμένοντας το εμβόλιο κατά τις πανδημίας του κορονοϊού και θέτοντας ως προϋπόθεση τα σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα και την πραγματοποίηση τεστ ανίχνευσης Covid-19 πριν από την πτήση.

Πρόθεση διακοπών

  • το 37,9% αναφέρουν ότι θα ταξιδέψουν
  • το 66% ότι περιμένουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό,

Η «λευκή» λίστα και τα Βαλκάνια

Περίπου 20 χώρες με κοινά επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένεται ότι θα μπορέσουν να στείλουν τουρίστες στην Ελλάδα από τις 15 Ιουνίου. Επιβεβαιωμένες κρατήσεις κάνουν ωστόσο μόνο Σέρβοι, Ρουμάνοι και Βούλγαροι που θα ταξιδέψουν οδικώς αμέσως μόλις ανοίξουν τα σύνορα. Και από τις τρεις βαλκανικές χώρες αναμένονται περίπου 2,8 εκατομμύρια επισκέπτες κατά 1 εκατομμύριο λιγότεροι από το 2019. Μικρό το όφελος, καθώς τα χρήματα που ξοδεύουν οι Βαλκάνιοι για τις διακοπές τους κινούνται σε χαμηλά επίπεδα.

  • Ρουμάνοι: δαπάνη 53 ευρώ ημερησίως – 6 ημέρες μέση διάρκεια παραμονής
  • Σέρβοι: δαπάνη 43 ευρώ ημερησίως – 8 ημέρες μέση διάρκεια παραμονής
  • Βούλγαροι: δαπάνη 38 ευρώ η ημερησίως – 3 ημέρες μέση διάρκεια παραμονής

(Στοιχεία ΙΝΣΕΤΕ 2019)

Οι επιχειρηματίες του τουρισμού ξεκινούν από το μηδέν και θα προσπαθήσουν όσο μπορούν να μειώσουν τις μεγάλες ζημιές που τους προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού.

 

Πηγή: ethnos.gr

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Μείωση ΦΠΑ 13%: Ποια προϊόντα θα πωλούνται φθηνότερα από τη Δευτέρα
Προηγούμενο άρθρο
Ιδιοκτήτες ακινήτων: Θα αποζημιωθούν για το 30% των ενοικίων που δεν εισέπραξαν
Μενού