Κόντρα Γραφείου Προϋπολογισμού -ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 180

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή και του e-ΕΦΚΑ για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού καταγγέλλει τον ΕΦΚΑ για μη παροχή στοιχείων του δεύτερου τριμήνου για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, υπήρξε εδώ και καιρό επικοινωνία μεταξύ στελεχών του γραφείου και του ΕΦΚΑ, με τελευταία προσπάθεια να καταβάλλεται μέσω επιστολής.

«Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τριμηνιαίες εκθέσεις, η Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν περιέχει στοιχεία εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και την εκτιμώμενη δαπάνη τους. Δυστυχώς, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και στην συνέχεια τον Διοικητή του ΕΦΚΑ δεν λάβαμε τα συγκεκριμένα στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος Ιουνίου 2020, ούτε και καμία εξήγηση για αυτό» σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, σε ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνεται, το Γραφείο αδυνατεί να κατανοήσει την άρνηση της διοίκησης του ΕΦΚΑ να συνεχίσει να παρέχει τα στοιχεία που παρείχε μέχρι πρότινος και συνδέονται άμεσα με την παρακολούθηση των δημοσιονομικών μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης.

«Ουδέποτε στο παρελθόν είχαμε συναντήσει παρόμοιο πρόβλημα από τις δημόσιες υπηρεσίες και φορείς που συνεργαζόμαστε και μας παρέχουν ανελλιπώς τα στοιχεία που χρειαζόμαστε».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε νόμιμο μέσο τη διασφάλιση του θεσμικού του ρόλου και την απαρέγκλιτη τήρηση του άρθρου 28 του Ν. 4270/2014 που ορίζει ρητά ότι:

«Όλοι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεούνται να παρέχουν στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή κάθε πληροφορία που εκείνο κρίνει αναγκαία για την επιτέλεση του έργου του».

Από την πλευρά του ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη στον φορέα δράση, ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η παραπάνω διαδικασία οποία έχει καταστεί αναγκαία λόγω των ακόλουθων παραγόντων:

  1. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 λόγω του κορωνοϊού, υπήρξε περιορισμός της λειτουργίας των καταστημάτων, με αποτέλεσμα ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων να έχει αποστείλει τα αιτήματα συνταξιοδότησης ταχυδρομικά αντί να τα υποβάλλει ο ίδιος στα υποκαταστήματα του φορέα και να γίνει ταυτόχρονα η καταχώρηση της αίτησης του στο ηλεκτρονικό πρωτόκολλο.
  2. Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ» και η ταυτόχρονη αποκλειστική ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ωστόσο, κατά την πρώτη περίοδο εφαρμογής, πολλοί συνταξιούχοι απέστειλαν και ταχυδρομικά για δεύτερη φορά την αίτηση τους, παρόλο που ρητά αναφερόταν ότι κάτι τέτοιο δεν ζητείτο.
  3. Έχοντας ολοκληρώσει την καταχώρηση του ασυνήθιστα μεγάλου όγκου των ταχυδρομικά απεσταλμένων αιτήσεων, είναι σε εξέλιξη η διασταύρωση για τον εντοπισμό των διπλά (ταχυδρομικά και ηλεκτρονικά) υποβληθέντων αιτήσεων.

Βάσει των παραπάνω, όπως αναφέρει ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ τα ανωτέρω καθιστούν δυνατή σήμερα μόνο την προσωρινή εκτίμηση του ορθού πλήθους των εκκρεμοτήτων στις 30/6/2020. Η οριστικοποίηση του πλήθους αναμένεται στο τέλος του μήνα, οπότε και θα ανακοινωθεί.

Επιπλέον στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι επειδή αφενός εντοπίστηκαν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις που στα τέλη του 2018 και στις αρχές του 2019 έκλεισαν στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης συντάξεων μαζικά και εσφαλμένα με το χαρακτηρισμό «χωρίς απόφαση», με αποτέλεσμα τεχνικά να μειωθεί το πλήθος των εκκρεμοτήτων και αφετέρου περί τις 17.000 εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 να παραμένουν ακαταχώρητες σε σάκους, ο φορέας μας θα προχωρήσει σε ανακοίνωση του πραγματικού πλήθους των εκκρεμοτήτων αναδρομικά, τουλάχιστον από 1/12/2018 με κριτήριο καταμέτρησης τους την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, ώστε να υπάρχουν ορθά και συγκρίσιμα δεδομένα.

«Τα δεδομένα αυτά θα σας διαβιβασθούν επίσης με την οριστικοποίησή τους», επισημαίνεται.

Σημειώνεται ότι χθες, Δευτέρα, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποίησε για τη «δημοσιονομική βόμβα» των συντάξεων που τελούν σε εκκρεμότητα και δεν έχουν ακόμη καταβληθεί από τον ΕΦΚΑ.

«Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη σταθερή αύξηση των εκκρεμών συντάξεων. Εάν συνεχιστεί η τάση, η δέσμευση για πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων που τελούν σε εκκρεμότητα έως τα μέσα του 2021 ενδέχεται να μην επιτευχθεί», τόνισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

 

Πηγή:aftodioikisi.gr

Μενού