Κορονοϊός: Τα νέα μέτρα που έρχονται σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Σέρρες και Καστοριά

Κοινοποιήστε το άρθρο

Σε νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στις περιοχές που μέσα σε λίγες ημέρες άλλαξαν άρδην το επιδημιολογικό τους φορτίο, αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση. Άλλωστε αύριο Τετάρτη (21/10) αναμένεται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των ειδικών του υπουργείου Υγείας μαζί με τις αρμόδιες Αρχές και τον υφυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά. Κατά τη σύσκεψη θα αποφασισθεί η αλλαγή του επιπέδου επικινδυνότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως της Βόρειας Ελλάδος, αφού τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται αλλεπάλληλα κρούσματα, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές.

Ενδεικτικό είναι ότι ο επίκουρος καθηγητής της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε σε τέσσερις από τις περιοχές που έχουν σημάνει «κόκκινο» στις αρχές και πιθανότατα θα ενταχθούν σε άλλο καθεστώς μέτρων, αφού συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα. Μεταξύ αυτών των περιοχών που προβληματίζουν εντόνως τις αρχές είναι η Θεσσαλονίκη μέχρι σήμερα στο κίτρινο επίπεδο, η Κοζάνη (στο κόκκινο), οι Σέρρες (μέχρι σήμερα πράσινη) και η Καστοριά (πορτοκαλί).

Τα μέτρα

Οι ειδικοί που θα συνεδριάσουν αύριο Τετάρτη από κοινού με τους αρμόδιους υπουργούς, αναμένεται να εισηγηθούν τα νέα μέτρα να επιβληθούν στις περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση κρουσμάτων. Η Θεσσαλονίκη που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν σε κίτρινο συναγερμό. Γι αυτό και η κυβέρνηση όπως τονίζουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, αναμένεται να εντάξει την πρωτεύουσα της Μακεδονίας σε πορτοκαλί επίπεδο με νέους αυστηρότερους περιορισμούς. Αντίστοιχα οι Σέρρες μέχρι πρόσφατα ήταν στο πιο «καθαρό» επίπεδο αφού είναι ενδεικτικό ότι είχε χαρακτηριστεί «πράσινη» από τους αρμόδιους, ενώ.

Στη Θεσσαλονίκη που είχε καταγραφεί μία ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα, τα πράγματα άλλαξαν άρδην το τελευταίο διάστημα. Όλα δείχνουν ότι από το 2ο επίπεδο η συμπρωτεύουσα θα μετακινηθεί στο 3ο επίπεδο που περιλαμβάνει σειρά μέτρων. Συγκεκριμένα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να φορούν μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας καθώς και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης θα επιβληθεί υποχρεωτική́ χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ θα αλλάξει και το καθεστώς εργασίας με το 40% να είναι σε τηλεργασία.

Σε ότι αφορά στην εστίαση θα επιβληθεί υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, ενώ θα περιορισθούν σε 4 άτομα ανά τραπέζι και τα καταστήματα δεν θα πρέπει να ξεπερνούν  το 50% σε πληρότητα. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα κλείνουν από τα μεσάνυκτα μέχρι τις 5 το πρωί, όπως άλλωστε γίνεται και στην Αθήνα.

Τα lockdown

Πάντως τα ακόμη πιο αυστηρά μέτρα αναμένεται να κρατηθούν ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη για αργότερα, εφόσον πραγματικά χαθεί ο έλεγχος της επιδημίας στη χώρα μας. Για να επιβληθεί τοπικό lockdown θα πρέπει μία περιοχή να φθάσει στο όριο των κρουσμάτων όπως έγινε πρόσφατα με την Κοζάνη. Πάντως έγκυρες πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι η κυβέρνηση τόσο σε ότι αφορά στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη εμφανίζεται φειδωλή στη λήψη επιπλέον μέτρων, καθώς τα στελέχη της εκτιμούν ότι τα δύο οικονομικά κέντρα της Ελλάδος θα πληγούν δεόντως εάν υπάρξουν πολύ αυστηροί περιορισμοί.

Εξάλλου στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας κινείται όλη η οικονομική δραστηριότητα και τα επιπλέον μέτρα θα προκαλούσαν σοβαρό πλήγμα στην παραγωγική διαδικασία, ενώ θα έφερναν και σε εξαιρετικά δύσκολη θέση χιλιάδες εργαζόμενους. Γι αυτό και οι ειδικοί είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι επάνω στο θέμα αυτό και για να εισηγηθούν lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα πρέπει να υπάρχει δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων. «Σε έναν μήνα από σήμερα οπότε και θα πέσει η θερμοκρασία θα μπορούμε να αποφανθούμε για πιθανό lockdown σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αν και εφόσον…» έλεγε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο ethnos.gr.

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *