Κορονοϊός: Τα λύματα της Αττικής δείχνουν έως 40.000 ενεργά κρούσματα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 228

Καλεσμένος στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV βρέθηκε ο καθηγητής αναλυτικής χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος ανέφερε πως τα λύματα της Αττικής στην Ψυτάλλεια δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν 40.000 ενεργά κρούσματα του κορονοϊού.

Ο κ. Θωμαΐδης εξήγησε τη διαδικασία που ακολουθείται στο εργαστήριο του ΕΚΠΑ ώστε να εξάγουν τα συμπεράσματα που χρειάζονται για τα ποσοστά του ιικού φορτίου που εντοπίζονται στα λύματα. Έτσι, ενώ το εργαστήριο εξετάζει καθημερινά τα λύματα της προηγούμενης ημέρας, εντούτοις μπορεί να σχηματίσει εικόνα για το πώς θα κινηθεί η διασπορά του ιού μερικές ημέρες πριν από την αποτύπωση που κάνει ο ΕΟΔΥ με τα τεστ στο πεδίο.

Δηλαδή, τα δείγματα της 28ης Οκτωβρίου που εξετάστηκαν στις 29 Οκτωβρίου δείχνουν μία μέση τιμή στα 33.000 κρούσματα, με ένα εύρος από 28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα.

Σαρηγιάννης: 60.000 – 70.000 τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Ιδια κι ενδεχομένως και χειρότερη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, καθώς όπως τόνισε μιλώντας στο Open TV ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τα ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται από 60.000 μέχρι 70.000! Ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «μπορεί να μαζευτεί η κατάσταση», ενώ για την εικόνα που ζούμε τώρα, τόνισε ότι διαφαινόταν πως θα φτάσει αυτή η μέρα καθώς «ήταν κάτι προβλέψιμο».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, μιλώντας στο Open TV και στην «Ωρα Ελλάδος» ότι «είναι σημαντικό να πάρουμε πιο ενεργητικά μέτρα» και πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη ανοιχτή πληγή είναι το θέμα «των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς» που αποτελούν «πηγή σημαντικής μετάδοσης. Πρέπει να μειώσουμε το ιικό φορτίο στα λεωφορεία» επεσήμανε ο καθηγητής.

Οσον αφορά στα 60.000 με 70.000 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη «το λέω με βάση τα πρόσφατα rapid τεστ και σε αναγωγή με τον πληθυσμό» επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα και να τα εφαρμόσουμε».

Η διασπορά από τους μαθητές είναι μικρή καθώς «το ποσοστό μετάδοσης στα σχολεία είναι 5%. Πρέπει όμως να μειωθεί και το ιικό φορτίο στις τάξεις» τόνισε.

 

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Το νέο μοντέλο για το 8ωρο και τις υπερωρίες
Προηγούμενο άρθρο
Υπ. Εργασίας: Έρχονται μεγάλες αλλαγές στους βρεφονηπιακούς σταθμούς
Μενού