Κορονοϊός – lockdown: Nέα μέτρα από σήμερα σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και σε όλη τη χώρα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 203

Μία νέα πραγματικότητα τέθηκε σε ισχύ από τα ξημερώματα της Τρίτης σε ολόκληρη τη χώρα καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ένα ήπιας μορφής lockdown με νέα μέτρα με στόχο την περαιτέρω αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Την ίδια ώρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες τίθεται καθολικό lockdown λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού ενώ τίθεται σε εφαρμογή η χρήση του SMS στον πενταψηφιο αριθμό 13033.

Στο μεταξύ σε τρεις ζώνες κορονοϊού χωρίζεται, πλέον, ο χάρτης όλης της χώρας αφού Θεσσαλονίκη και Σέρρες μπαίνουν σε lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού ενώ η Μαγνησία περνά από την ζώνη επιτήρησης στη ζώνη αυξημένου κινδύνου.

Έτσι πλέον εκτός από τη ζώνη επιτήρησης (πορτοκαλί), στην οποία εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο», τη ζώνη αυξημένου κινδύνου (κόκκινο), στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, δημιουργείται και η γκρι ζώνη, όπου από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου, εντάσσονται τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και οι Σέρρες.

Σημειώνεται πως ένας από τους κλάδους που θα πληγεί περισσότερο από τα νέα μέτρα είναι αυτός της εστίασης, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους να είναι σε απόγνωση.

Μέτρα για όλη την επικράτεια, ανεξαρτήτως επιπέδου ασφάλειας:

1. Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού.

2. Περιορισμός κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε το πρωί.

3. Απαγόρευση επιβίβασης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς μάσκα.

4. Υποχρεωτική τηλεργασία τουλάχιστον κατά 50% σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

5. Υποχρεωτική τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ.

6. Αναστολή επισκεπτηρίου σε όλες τις δομές πρόνοιας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά από την Τρίτη τα 4 επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας, που ίσχυαν έως τώρα, συγχωνεύονται σε 2 επίπεδα κατά τον ακόλουθο τρόπο: το επίπεδο 1 (πράσινο) και το επίπεδο 2 (κίτρινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Α επιτήρησης (κίτρινο) και αντίστοιχα τα επίπεδα 3 (πορτοκαλί) και 4 (κόκκινο) συγχωνεύονται στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Με τα νέα αυτά δεδομένα, η κατάταξη των 74 περιφερειακών ενοτήτων της χώρας, διαμορφώνεται από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και για 14 ημέρες ως εξής:

Στο επίπεδο Α – επιτήρησης (κίτρινο) κατατάσσονται οι ακόλουθες 47 περιφερειακές ενότητες:

Αιτωλοακαρνανίας, Ανδρου, Αργολίδας, Αρκαδίας, ‘Αρτας, Αχαΐας, Γρεβενών, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Ζακύνθου, Ηλείας, Ηρακλείου, Θάσου, Θεσπρωτίας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καλύμνου, Καρδίτσας, Καρπάθου-Κάσου, Κέας-Κύθνου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Κορινθίας, Κω, Λακωνίας, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Λήμνου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Μήλου, Μυκόνου, Νήσων Αττικής, Πάρου, Πρέβεζας, Ρεθύμνου, Ρόδου, Σάμου, Σποράδων, Σύρου, Τήνου, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας, Χανίων, Χίου.

Στο επίπεδο Β – αυξημένου κινδύνου κατατάσσονται οι υπόλοιπες 27 περιφερειακές ενότητες: όλες οι περιφερειακές ενότητες της Αττικής και ο Πειραιάς, πλην των νήσων, Βοιωτία, Δράμα, Έβρος, Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καβάλα, Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Λάρισα, Νάξος (πλην Αμοργού), Ξάνθη, Πέλλα, Πιερία, Ροδόπη, Σέρρες, Τρίκαλα, Χαλκιδική.

Lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ

Από το πρωί της Τρίτης και για 14 ημέρες οι πολίτες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας. Αυτό σημαίνει ότι όσοι μένουν σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα ζήσουν όσα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας την περίοδο του καθολικού lockdown, δηλαδή: αποστολή sms στο 13033, κλειστό λιανεμπόριο, άδεια για κάθε τι που χρειάζεται. Με τη μόνη διαφορά, όμως, ότι σε αυτό το lockdown τα μόνα σχολεία που θα κλείσουν θα είναι τα Λύκεια, έπειτα από απόφαση της τελευταίας στιγμής από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Γυμνάσια και Δημοτικά σχολεία θα είναι ανοιχτά ενώ από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί, θα υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας και οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο για λόγους εργασίας και υγείας.

SMS στο 13033: Πώς θα βγαίνετε από το σπίτι σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μέσω κινητού τηλεφώνου και με την αποστολή μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033 μπορούν να λαμβάνουν άδεια εξόδου από το σπίτι τους οι πολίτες μετά το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού.

Στο sms στο 13033, που θα αποστέλλουν οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους από το πρωί της Τρίτης, 3 Νοεμβρίου και για διάστημα 14 ημερών, θα αναγράφεται ο αριθμός 1 έως 6 (σ.σ.: είναι οι έξι λόγοι που μπορεί κάποιος να βγει), κενό, το ονοματεπώνυμό του και τη διεύθυνση κατοικίας του πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι όποιος κινείται στον δρόμο θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Το μήνυμα στο 13033: X κενό Ονομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται έπειτα από σχετική επικοινωνία.
  2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
  3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
  4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
  5. Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Το διαφορετικό σε σχέση με το πρώτο καθολικό lockdown στη χώρα είναι ότι αυτή τη φορά σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 05:00 το πρωί λόγω κορονοϊού. Οπότε, σε αυτό το διάστημα δεν θα επιτρέπεται να αποστέλλονται τα μηνύματα εξόδου λόγω σωματικής άσκησης.

Τι sms στέλνουμε στο 13033 για μετακινήσεις παιδιών στο σχολείο

Σημειώνεται επίσης ότι η μετάβαση ανήλικων τέκνων από και προς τις σχολικές μονάδες επιτρέπεται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την αποστολή SMS – Επιλογή 4 και με πιστοποιητικό-βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή-τριας.

Τι ισχύει για την μετακίνηση 6 από τις 21:00 έως τις 05:00

Για την έκτη κατηγορία, αυτή της σωματικής άσκησης και της εξόδου με κατοικίδιο, πλέον δεν θα μπορεί να γίνεται μετά τις 21:00 ούτε με την αποστολή μηνύματος δεδομένου ότι παράλληλα θα ισχύει και απαγόρευση της κυκλοφορίας με μοναδικές εξαιρέσεις την εργασία και τους λόγους υγείας.

Οι σχετικές συνεννοήσεις με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες διαφοροποιήσεις στο σύστημα αφού αυτή τη φορά θα ισχύει μόνο για δύο Περιφερειακές Ενότητες και όχι οριζόντια για το σύνολο της χώρας, όπως είχε συμβεί την περασμένη άνοιξη.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη φάση της λειτουργίας του 13033 είχαν διεκπεραιωθεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα στο διάστημα από τις 6 το πρωί της 23ης Μαρτίου ως και τις 6 το πρωί της 4ης Μαΐου. Στις 42 ημέρες λειτουργίας του 13033 διεκπεραιώθηκαν 110 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα. Το μέσο ημερήσιο ποσοστό επιτυχίας, δηλαδή το ποσοστό των μηνυμάτων που είχαν τη σωστή δομή για τη δήλωση της κατ’ εξαίρεση μετακίνησης, διαμορφώθηκε σε 94,2%, ενώ υπήρξαν πολλές ημέρες όπου το ποσοστό ξεπέρασε το 99%.

Κλειστό λιανεμπόριο και εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Μετά την ανακοίνωση ότι μπαίνει lockdown για 14 ημέρες, κλειστό θα είναι το λιανεμπόριο και οι εκκλησίες τόσο σε Θεσσαλονίκη όσο και σε Σέρρες, όπως έγινε γνωστό. Ανοιχτά θα παραμείνουν μόνο τα σχολεία στους δύο νομούς μετά το lockdown.

Τέλος οι πτήσεις στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη – Ποιες οι εξαιρέσεις

«Μπλακ άουτ» στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, αλλά και στα δύο πεδία προσγείωσης αεροσκαφών Σερρών φέρνει το ολικό lockdown στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Καλύτερα φαίνεται ότι βαίνει η κατάσταση στα Γιάννενα, την Καστοριά και την Κοζάνη, στις οποίες αίρονται οι περιορισμοί στις πτήσεις από αύριο Τρίτη παρά το γεγονός ότι αρχικά η ισχύς των μέτρων στους συγκεκριμένους αερολιμένες προγραμματιζόταν έως τις 6 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά η ΥΠΑ ανακοίνωσε νέα notam που αφορά προσωρινή απαγόρευση διεθνών και εσωτερικών επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία». Η αεροπορική οδηγία εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά της νόσου Covid-19 και θα ισχύει από την Τρίτη 3 Νοεμβρίου στις 18:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου 2020.

Επίσης ανακοινώθηκε παράταση περιορισμών πτήσεων έως τις 17/11/2020 στα δύο πεδία προσγείωσης αεροσκαφών Σερρών, ενώ αίρονται οι περιορισμοί πτήσεων από τις 3 Νοεμβρίου 2020 για τα περιφερειακά αεροδρόμια Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», Καστοριάς «Αριστοτέλης» και Κοζάνης «Φίλιππος».

Ειδικότερα:

Η αεροπορική οδηγία για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προβλέπει ότι όλες οι πτήσεις επιβατών διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων (αφίξεις και αναχωρήσεις) αναστέλλονται προσωρινά έως τις 17 Νοεμβρίου 2020, εκτός από τις ουσιώδεις πτήσεις (Essential travel) που περιλαμβάνουν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους και για άτομα που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Από τη notam εξαιρούνται οι ακόλουθες πτήσεις:

  • Πτήσεις υποστήριξης του Ελληνικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (Hellenic national healthcare system flights).
  • Πτήσεις που εγκρίθηκαν από το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για επαναπατρισμό Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, για κατόχους ειδικής κάρτας ομογενών και για κατόχους με άδεια τόπου κατοικίας στην Ελλάδα (repatriation flights).
  • Κρατικές πτήσεις (state flights).
  • Πτήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights).
  • Οι πτήσεις ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights).
  • Πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights).
  • Οι στρατιωτικές πτήσεις (military flights).
  • Πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων (cargo flights).
  • Οι πτήσεις πυροσβεστικών αεροσκαφών (fire fighting flights).
  • Οι πτήσεις της Frontex (frontex flights).
  • Τεχνικές πτήσεις ανεφοδιασμού χωρίς αποβίβαση επιβατών.
  • Οι πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του (ferry flights).

Παράλληλα με συμπληρωματική αεροπορική οδηγία επεκτείνονται έως την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 τα μεσάνυχτα οι περιορισμοί πτήσεων από τα δύο πεδία προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών (Χορτερό και Εμμανουήλ Παππάς) στην Π.Ε Σερρών.

Όσον αφορά στους περιορισμούς πτήσεων για τα περιφερειακά αεροδρόμια Ιωαννίνων «Βασιλεύς Πύρρος», Καστοριάς «Αριστοτέλης» και Κοζάνης «Φίλιππος» νέα αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι θα ισχύουν έως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης 3 Νοεμβρίου 2020 και όχι έως την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου που προέβλεπε προϋπάρχουσα notam.

Τι ισχύει για το σιδηρόδρομο

Τα έκτακτα μέτρα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες επηρεάζουν και το σιδηρόδρομο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, μετά την εξαγγελία του ολικού lockdown στις δύο Περιφερειακές Ενότητες, από την Τρίτη το πρωί, 3/11, και μέχρι νεωτέρας:

  • αναστέλλεται η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών μεταξύ Θεσσαλονίκης – Σερρών – Θεσσαλονίκης.

Θα ακολουθήσουν επιπλέον τροποποιήσεις δρομολογίων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα και στον Προαστιακό Θεσσαλονίκης – Λάρισας – Θεσσαλονίκης, οι οποίες θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας.

 

Πηγή: Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Δημόσιο: Δημιουργείται ειδική υπηρεσία αυθεντικοποίησης για ψηφιακές εφαρμογές (ΦΕΚ)
Προηγούμενο άρθρο
Προσοχή: Αλλάζει η ώρα «απαγόρευσης κυκλοφορίας» στην Αθήνα
Μενού