Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέο δικαστικό θρίλερ στο ΣτΕ για δώρα, επικουρικές

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 166

Νέο δικαστικό θρίλερ ξεκινά με τα χαμένα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών συντάξεων, καθώς το ΣτΕ εισάγει για συζήτηση στην Ολομέλεια την Αίτηση Ακύρωσης των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, που ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η φόρμουλα που «σβήνει» τα ποσά αναδρομικών από δώρα και επικουρικές. Η κρίσιμη δικάσιμος ορίστηκε για την 15η Ιανουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9:30.

Από την έκβαση της εν λόγω υπόθεσης θα κριθούν τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και επί της ουσίας για το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή αναδρομικά 2,5 δισ. ευρώ που δεν δόθηκαν σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Ειδικότερα, πρόκειται για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ στις 21 του περασμένου Οκτωβρίου το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, καθώς και συνταξιουχικές οργανώσεις ΑΤΕ, ΗΣΑΠ, ΟΑΣΑ για τον έλεγχο της νομιμότητας της υπουργικής απόφασης σχετικά με τα αναδρομικά. Η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε σε εφαρμογή της εξουσιοδοτικής ρύθμισης της διάταξης της παρ.2 του άρθρου 114 του ν.4714/2020. Πρόκειται για την τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή για την επιστροφή των αναδρομικών σε ένα εκατομμύριο συνταξιούχους από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις τους, η οποία προέβλεψε πως όσοι τα εισπράξουν, “σβήνουν” κάθε μελλοντική αξίωσή τους για αναδρομικά από δώρα και επικουρικές.

«Προσδοκούμε με νομική βεβαιότητα να έχουμε καλή έκβαση της νομικής μας υπόθεσης. Το αποτέλεσμά της αφορά σχεδόν όλο τον συνταξιουχικό κόσμο», δηλώνει ο δικηγόρος, Λουκάς Αποστολίδης, που χειρίζεται την επίμαχη αγωγή. «Η βασιμότητα των νομικών μας ισχυρισμών που έχουμε προβάλει στην Αίτηση Ακύρωσης για την παραβίαση της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων, καθώς και του άρθρου 1 της ΕΣΔΑ επιβεβαιώνονται με τρόπο σαφή, ειδικό και συγκεκριμένο από σχετική, ειδική γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις 23 Σεπτεμβρίου, λίγες μέρες πριν την ψήφιση των τροπολογιών», προσθέτει ο ίδιος.

Ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με όσους πληρώθηκαν αναδρομικά για τη κύρια σύνταξή τους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη
δημοσίευση του ν. 4734/2020 (άρθρα 33,34), για τους οποίους – σύμφωνα με το νόμο του περασμένου Ιουλίου – αποσβένονται οι νόμιμες αξιώσεις τους για επικούρηση και δώρα.

Οι προσφεύγουσες συνδικαλιστικές οργανώσεις συνταξιούχων (ΑΤΕ- ΗΣΑΠ – ΟΑΣΑ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΝ. ΣΥΝΤ. κ.α.) καθώς και οι αιτούντες, φυσικά πρόσωπα, ζητάνε από την Πολιτεία και τον e-ΕΦΚΑ ειδικότερα, να σεβαστούν τη νομιμότητα, να εφαρμόσουν τις δικαστικές αποφάσεις της Ολ. του ΣτΕ  στο σύνολο τους, και να καταβάλουν και τις παροχές της επικούρησης και τα δώρα στους δικαιούχους. Ειδικότερα ως λόγοι ακύρωσης στην αίτηση προβάλλονται οι ακόλουθοι:

  • Η παραβίαση του δεδικασμένου των πιλοτικών δικαστικών αποφάσεων 2287-2288/2015 Ολ. ΣτΕ και την 1439/2020
  • Η αντίθεση των επίδικων διατάξεων στην συνταγματική αρχή της διάκρισης των λειτουργειών.
  • Η αντίθεση στο άρθρο 20 πα.1 του Συντάγματος και στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ.
  • Η παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
  • Η αντίθεση στο άρθρο 12 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.
  • Η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας (άρθρο 25Σ), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρο 4 παρ.5Σ) και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ.1 Σ).

Από την πλευρά του, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων επισημαίνει πως με την αίτηση ακύρωσης διεκδικεί :

  • Να επιστραφούν τα δώρα σε κύρια και επικουρική σύνταξη, καθώς και οι περικοπές σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1439/2020.
  • Για όσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.
Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εγγραφές επιτυχόντων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Προηγούμενο άρθρο
Κοινωνικό μέρισμα 2020: Πότε θα δοθεί – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Μενού