Lockdown: Παράταση για την Επιστρεπτέα 4, νέες αναστολές και ρυθμίσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο

Η παράταση κατά 1 εβδομάδα του «απαγορευτικού» στην οικονομία αναπόφευκτα οδηγεί σε επέκταση των μέτρων για την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα, οι αναστολές κ.λπ. σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του Mega στο πρωί του Σαββάτου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, των μέτρων για τους ιδιοκτήτες που βλέπουν τα ενοίκια που λαμβάνουν να «κουρεύονται» αλλά και νέος γύρο αναστολών.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας ήδη το πακέτο στήριξης της για το 2020 και 2021 ανέρχονται στα 31,5 δισ. ευρώ, ποσό ανάλογο με αυτό που προβλέπεται να λάβει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο για άλλη μια φορά σημείωσε ότι παρά τη δημοσιονομική ευελιξία που έχει επιτρέψει η ΕΕ και το 2021, δεν θα πρέπει να υπάρξει δημοσιονομικός εκτροχιασμός. «Παρεμβαίνουμε στο σύνολο των περιοχών που και οι ίδιες επιχειρήσεις μας ζητούσαν χωρίς τούτο να είναι αντικείμενο θριαμβολογίας» τόνισε με έμφαση λέγοντας πως προφανώς δεν έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες. «Το 2020 θα είναι μία δύσκολη χρονιά όπως και πρώτοι μήνες του 2021 και όσο επεκτείνονται ή διευρύνονται οι περιορισμοί στην οικονομία τόσο το κόστος λειτουργίας για την επιχείρηση θα πολλαπλασιάζεται. Άρα είναι σαφές πως για την πραγματική οικονομία το κόστος των lockdown θα είναι όλο και πιο μεγάλο» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Εξειδικεύοντας τα μέτρα που έρχονται δεν απέκλεισε  μία νέα ρύθμιση οφειλών 100 -120 δόσεων, αλλά έκανε σαφές πως τέτοιου είδους αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. «Σήμερα δεν έχω να προσθέσω κάτι», ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών και επισήμανε ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η δυναμική της υγειονομικής κρίσης», προσθέτοντας πως «ακολουθούμε τις ορθές επιλογές της κυβέρνησης στο υγειονομικό πεδίο και θα δούμε πως θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες υγειονομική κρίση και ανάλογα θα αντιδράσουμε.»

Επίσης προανήγγειλε την επέκταση του μέτρου στήριξης και το Δεκέμβριο σε ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «κουρευτεί» τα μισθώματά τους. Σημειώνεται ότι το μέτρο προβλέπει επιστροφή του 50% του ποσού της απώλειας στον ιδιοκτήτη.  Σε σχέση με τις αναστολές σημείωσε ότι θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα. Ωστόσο με βάση πληροφορίες αναμένεται να υπολογιστούν με βάση τα 534 ευρώ και όχι τα 800.

Επίσης είναι ante portas επέκταση της περιόδου υποβολής αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή Νο 4 πέραν της Δευτέρας, οπότε και λήγει η σχετική προθεσμία μετά και το μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών αλλά και την αύξηση των διαθέσιμων πόρων. «Να δούμε πώς θα πάει η διαδικασία, θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε και την επόμενη εβδομάδα αλλά και το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου», είπε, «αφού για κάποιες από τις εταιρείες θα χρειαστεί μεγαλύτερος έλεγχος από την ΑΑΔΕ.» «Θα δούμε αν χρειάζεται να υπάρξει παράταση», είπε σημειώνοντας «στις προηγούμενες Επιστρεπτέες δώσαμε μία ολιγοήμερη παράταση.» Εξήγησε όμως πως «όσο δίνεις ολιγοήμερη παράταση τόσο θα πρέπει να ξέρει κάποιος ότι και οι προθεσμίες πληρωμής μεταφέρονται.»

Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως δεν είναι πολλές οι εταιρείες που δεν έχουν μπει ακόμη στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας. Στάθηκε δε στη ρήτρα απασχόλησης τονίζοντας όλες αυτές οι επιχειρήσεις έχουν δεσμευτεί ότι θα κρατήσουν το προσωπικό τους έως και τον Μάρτιο του 2021.

Επιπλέον η Επιστρεπτέα Προκαταβολής Νο 5, όπως είπε, θα δοθεί τον Ιανουάριο με συμπερίληψη των στοιχείων του Δεκεμβρίου και με μη επιστροφή του 50%. «Ήδη έχει φτάσει ο Δεκέμβριος και γίνεται η χρηματοδότηση του 4ου κύκλου» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και επεσήμανε επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί και το 2021 το μέτρο με το συνολικό ύψος των μέτρων στήριξης το 2021 να φτάνει προς το παρόν στα 7,5 δισ. ευρώ.

«Σίγουρα η επόμενη Επιστρεπτέα δεν θα περιλαμβάνει τον Ιανουάριο αλλά τα δεδομένα του Δεκεμβρίου θα πρέπει να περιλαμβάνει» εξήγησε.

Για το επίδομα θέρμανσης, επανέλαβε τα διευρυμένα κριτήρια εξηγώντας ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα μέσα στον Δεκέμβριο ούτως ώστε να πάρουν οι πολίτες κατ’ ελάχιστον 80 ευρώ και για τους ορεινούς όγκους, που -όπως είπε- υπάρχουν μεγάλες αλλαγές, 600 με 800 ευρώ. Επισήμανε επίσης ότι θα υπάρξει προκαταβολή μέσα στον Δεκέμβριο.

 

 

Πηγή:.aftodioikisi.gr

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *