Κορονοϊός – Lockdown: Στις 14 Δεκεμβρίου το νωρίτερο η συζήτηση για χαλάρωση

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 172

Καμία διάθεση να ρισκάρει μια νέα έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού δεν έχει η κυβέρνηση, η οποία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open tv, προσανατολίζεται στην παράταση του καθολικού lockdown για μια ακόμα εβδομάδα από το προγραμματισμένο, δηλαδή στις 14 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει ότι έχει κερδίσει μέσα σε λίγες ημέρες. Για αυτό το λόγο το lockdown θα παραταθεί για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ενώ σύντομα θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για το αν πρέπει να λειτουργήσουν μόνο τα δημοτικά σχολεία. Όσον αφορά στα Γυμνάσια και στα Λύκεια, φαίνεται ότι θα υπάρξει μια συζήτηση μέσα στην εβδομάδα, χωρίς το άνοιγμά τους στις 14 του μήνα να φαίνεται εφικτό.

Προβληματισμός υπάρχει σύμφωνα με το Open και για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ειδικά σε περίπτωση που ο καιρός στη χώρα μας είναι καλός. Η κυβέρνηση δεν θέλει να δει σκηνές, όπως αυτές που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία, με όλους του κατοίκους να συνωστίζονται στα καταστήματα, προκειμένου να κάνουν τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους. Υπάρχει μάλιστα ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, θα επιτρέπονται οι αγορές μόνο στα εμπορικά καταστήματα και εκεί με περιορισμούς.

Παράλληλα, φαίνεται πως η εστίαση δεν φαίνεται να ανοίγει, πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν την Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου και έπειτα από τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων.

Στο τέλος της εβδομάδας οι ανακοινώσεις για το lockdown

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός συλλέγει στοιχεία από τους επιστήμονες και θα τοποθετηθεί προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας

Κάπως θετικό χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το γεγονός ότι μειώνονται τα κρούσματα κορονοϊού και απέδωσε τον χαμηλό ρυθμό της μείωσης στην κόπωση του πληθυσμού. Στο τέλος της εβδομάδας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί για το τι θα γίνει με το lockdown μετά τις 7 Δεκεμβρίου.

Όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός συλλέγει στοιχεία από τους επιστήμονες και θα τοποθετηθεί προς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς τότε θα είναι πιο ξεκάθαρο ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής μπορούν να ανοίξουν με ασφάλεια.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι το όποιο άνοιγμα θα γίνει με κανόνες και σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. «Όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι είναι πρώτη φορά που έχουμε μια αχτίδα φωτός μπροστά μας: Είναι τα εμβόλια που θα έρθουν στην ώρα τους. Μέχρι, όμως, ένα ικανό ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, θα πρέπει όλοι να εξακολουθούμε να τηρούμε τους κανόνες με προσοχή. Είναι κάπως θετικά τα στοιχεία, ότι πέφτουν τα κρούσματα, πέφτει ο ρυθμός μετάδοσης παντού σε όλη την Ελλάδα, αλλά με πιο αργό ρυθμό, από ό,τι θα περίμενε κανείς. Και αυτό γιατί υπάρχει μια κόπωση του πληθυσμού, έπειτα από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, η οποία οδηγεί και σε μια πιο βραδεία πτώση των κρουσμάτων» πρόσθεσε.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εστίαση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύσκολο θέμα καθώς «είναι διαφορετικό πράγμα τα εστιατόρια και τα καφέ, για τα οποία πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να ανοίξουν, από τα καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης που δεν θα ανοίξουν, όπως δεν θα ανοίξουν και καταστήματα όρθιων. Αυτό είναι δεδομένο». Εξήγησε ότι σε πρώτη φάση όποιου ανοίγματος η εστίαση δεν θα είναι μέσα. «Θα είναι, ενδεχομένως, τα σχολεία και το λιανεμπόριο, αλλά αυτό είναι θέμα που θα συζητήσουμε προς το τέλος της εβδομάδας. Πρέπει να πάμε με προσοχή και με ασφάλεια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Παράταση προθεσμίας υποβολής Αίτησης Δήλωσης μαθητών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για τη συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις
Προηγούμενο άρθρο
Κορονοϊός: Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι «δύσκολοι μήνες» μπροστά μας
Μενού