5G: Πότε θα έρθει στην Ελλάδα, τι ταχύτητες θα έχει

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 222

Κάθε δέκα χρόνια οι ασύρματες επικοινωνίες πραγματοποιούν μια μεγάλη τεχνολογική αλλαγή, ένα τεχνολογικό άλμα που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τη μια γενιά στην επόμενη. Μετάβαση που αλλάζει όχι απλά τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ των απλών χρηστών, αλλά μεταμορφώνει τις επιχειρήσεις παραγωγής και κατανάλωσης περιεχομένου, διασυνδέει επαγγελματίες και σε τελική ανάλυση αναδιατάσσει το σύνολο της οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, του διαγωνισμού για την παραχώρηση του φάσματος για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς η Ελλάδα εισήλθε και επισήμως στην εποχή του 5G, σύμφωνα με το imerisia.gr

ADVERTISING

Όπως είναι ήδη γνωστό οι τρεις εταιρείες παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας θα καταβάλλουν τίμημα 372 εκατ. ευρώ συνολικά για το φάσμα των δικτύων 5G.  Προβλέπεται πως έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε εννέα χρόνια. Αν προτιμήσουν τις δόσεις, όπως αναμένεται, πρέπει να καταβάλλουν εντός δεκαημέρου το 30% του τιμήματος που προσέφερε κάθε μία.

Αρχικά, τη νέα τεχνολογία θα γνωρίσουν οι κάτοικοι συγκεκριμένων περιοχών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ μέσα στα πρώτα τρία χρόνια τα δίκτυα 5G θα καλύψουν το 60% του πληθυσμού της χώρας.

Αν το 3G και πολύ περισσότερο το 4G κατέστησαν αναπόσπαστο κομμάτι τα κινητά αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας, το 5G είναι ένας πραγματικός «game changer» που θα αλλάξει τον κόσμο. Σύμφωνα με αναλυτές τα δίκτυα πέμπτης γενιάς δεν είναι μια απλή, γραμμική εξέλιξη των ασύρματων επικοινωνιών, αφού για πρώτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης ανθρώπων, μηχανών, προϊόντων ακόμα και διαδικασιών σε  πραγματικό χρόνο.

Τι είναι το 5G

Κάτι πολύ παραπάνω από «ταχύτερα smartphones». Πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα ριζικά διαφορετικό περιβάλλον, όπου η μαζική, ταυτόχρονη, σε πραγματικό χρόνο χρήση αλληλεπίδραση συσκευών θα είναι τόσο δεδομένη, όσο και η ροή ηλεκτρικού ρεύματος μέσα από τα υφιστάμενα δίκτυα ενέργειας.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του 5G είναι το γεγονός πως η ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων θα ξεκινά από τα 10 Gbps τη στιγμή που τα ενσύρματα δίκτυα οπτικών ινών προσφέρουν ταχύτητες έως 1 Gbps. Για, παράδειγμα η λήψη μιας ταινίας Full HD θα ολοκληρώνεται περίπου σε 10 δευτερόλεπτα, αντί για 10 λεπτά που απαιτούνται με το 4G.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Εντός του α’ εξαμήνου του 2021 το επόμενο πρόγραμμα
Προηγούμενο άρθρο
Σταϊκούρας: Υψηλότερη ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2021 σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη
Μενού