Μειωμένα ενοίκια: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις δηλώσεις – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 197

Από σήμερα, Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους οι πληττόμενες επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Οι δικαιούχοι μπορούν να πληρώσουν μειωμένα ενοίκια κατά 40%, ενώ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που καλούνται να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ και να υποβάλουν τη δήλωση Covid για τον μήνα Δεκέμβριο, θα αποζημιωθούν από το κράτος με το 50% του ανείσπρακτου ενοικίου.

Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, η δήλωση Covid υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη που έχει υποβάλει τη «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας». Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις που έχει υποβληθεί «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» από όλους τους συνιδιοκτήτες, τότε η δήλωση Covid θα πρέπει να υποβληθεί μόνο από έναν εκ των συνιδιοκτητών.

Το ποσό της επιστροφής των μισθωμάτων, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορoνοϊού, είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Ο.Τ.Α., τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα.

Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιανουάριο του 2021 το ποσοστό αλλάζει και πλέον μόνο οι πληττόμενες, βάση ΚΑΔεπιχειρήσεις θα μπορούν να καταβάλλουνμειωμένο ενοίκιο κατά 80%.

Πώς θα υποβάλετε τη δήλωση

Σε περίπτωση υποβολής δήλωσης Covid, τα στοιχεία εκμισθωτή, συνεκμισθωτή, μισθωτή καθώς και τα στοιχεία του ακινήτου, ανακτώνται από την τελευταία Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας με την προσθήκη των κάτωθι στοιχείων που θα πρέπει να συμπληρωθούν από τον εκμισθωτή:

1. Χρήση μίσθιου, όπου ο εκμισθωτής θα πρέπει να επιλέξει κάποια από τις ακόλουθες επιλογές:

  • «κατοικία φοιτητή εξαρτώμενου μέλους»
  • «κύρια κατοικία στην οποία ο εκμισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
  • «κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/μέρος συμφώνου συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του»
  • «επαγγελματική στέγη»
  • «κύρια κατοικία ναυτικού»

2. Το μηνιαίο μίσθωμα πριν από τη μείωση.

3. Το ποσό του μισθώματος μετά τη μείωση.

4. Τον μήνα στον οποίο αφορά η μείωση.

Σταϊκούρας: Μείωση ενοικίου 80% και στα καταστήματα click away και ντελίβερι

Και για τα καταστήματα λιανεμπορίου που λειτουργούν με click away, αλλά και για την εστίαση που δουλεύει μόνο με ντελίβερι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα ισχύσει η παράταση της κατά 80% μείωσης ενοικίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων θα αποζημιωθούν για το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, και όχι επί της απώλειας. Όπως εξήγησε, με αυτό τον τρόπο επιμερίζεται το κόστος του ενοικίου κατά 60% στο κράτος, 20% στον εκμισθωτή και 20% στην επιχείρηση.  Ο υπουργός σημείωσε ότι για την ώρα δεν έχουν ληφθεί αντίστοιχες πρωτοβουλίες για τα νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υπενθύμισε πως παράλληλα «τρέχει» και η δυνατότητα της μείωσης κατά 40% του ενοικίου και για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Ποιοι θα επιστρέψουν μόνο το 50% από τους πρώτους κύκλους
Προηγούμενο άρθρο
Συντάξεις: 32 κατηγορίες σε Δημόσιο, ιδιωτικό τομέα που βγαίνουν πριν τα 62 και 67 το 2021
Μενού