Χριστούγεννα χωρίς κάλαντα με απαγόρευση κυκλοφορίας και sms στο 13033

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά και πρωτόγνωρα από κάθε άποψη, με απαγόρευση κυκλοφορίας, με lockdown, με κορονοϊό και χωρίς κάλαντα. Ιδιαίτερη η φετινή παραμονή Χριστουγέννων, με την αστυνομία να ξεκινά από σήμερα αυστηρούς ελέγχους, εφόδους και βαριά πρόστιμα στα «κορονοπάρτι» που αρκετοί φαίνεται να σχεδιάζουν για τις ημέρες των εορτών.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΛ.ΑΣ. «καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν» όσοι σκέφτονται να διοργανώσουν μικρά ή και μεγάλα ρεβεγιόν για την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τουλάχιστον με 600 ευρώ πρόστιμο (300 για άσκοπη μετακίνηση και 300 για μάσκα εάν υποθέσει κανείς ότι μέσα στο σπίτι κανείς δε θα φορά τη μάσκα του) θα φύγει από το ρεβεγιόν όποιος συμμετέχει σε συνάθροιση την οποία θα αντιληφθούν οι Αρχές, ενώ ο ιδιοκτήτης του σπιτιού εκτός από τα 600, θα κληθεί να πληρώσει και το πρόστιμο των 3.000 ευρώ.

Τις κρίσιμες ημέρες, η Ελληνική Αστυνομία θα βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά και την επιτροπή των λοιμοξιολόγων, έτσι ώστε τα σχέδια των ελέγχων να διαμορφώνονται ανάλογα με την επιδημιολογική ταυτότητα κάθε περιοχής ξεχωριστά, και να δίνεται βάρος στις «ταλαιπωρημένες» περιοχές. Ιδιαίτερα, από τις 10 το βράδυ έως τις 5 πρωί, τις κρίσιμες ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάςπεριπολικάαστυνομικοί της ομάδες ΔΙΑΣ, κλιμάκια της Τροχαίας αλλά και αστυνομικοί όλων των ειδικοτήτων θα βρίσκονται στους δρόμους. Στόχος, να ελεγχθούν όλοι όσοι θα βρίσκονται στο δρόμο εκείνες τις ώρες.

Βελτιώνεται η κατάσταση σε Κοζάνη και Δυτική Αττική

Για πρώτη φορά την Τετάρτη μετά από αρκετό καιρό ο αριθμός των διασωληνωμένων υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 500, μολονότι τα κρούσματα ήταν κατά τι αυξημένα και πλησίασαν τα 1.000 (937). Στην Αττική πάντως διαπιστώνεται πτώση των κρουσμάτων κατά 15% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και στη Θεσσαλονίκη η μείωση έφτασε το 28%, αν και το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της Αττικής.

Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα Γιαννιτσά αναφέρθηκε στα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα και σημείωσε ότι «τα κρούσματα σε όλη τη βόρεια Ελλάδα μειώνονται σταθερά αλλά βέβαια έχουμε και τις μέρες των γιορτών μπροστά μας, οπότε πρέπει και εσείς σε τοπικό επίπεδο να περάσετε το μήνυμα ότι αυτές τις μέρες θα τις περάσουμε πολύ στενά, οικογενειακά, για να μπει το ‘21 στην κυριολεξία με το δεξί και να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα μας δοκιμάσουν και θα μας πιέσουν πάρα πολύ».

Θετικές ειδήσεις υπάρχουν και από την Κοζάνη και τη Δυτική Αττική, όπου η κατάσταση δείχνει να βελτιώνεται μετά το σκληρό lockdown της προηγούμενης εβδομάδας. Έτσι, σήμερα η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει αυτά τα στοιχεία και θα εισηγηθεί σχετικά με την παράταση ή όχι των επιπλέον μέτρων γι’ αυτές τις δύο περιοχές.

Ποιο μήνυμα στέλνουμε στο 13033 για να πάμε σε ρεβεγιόν

Με SMS στο 13033 θα πρέπει να γίνεται η μετακίνηση παραμονή κι ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς αποστολή SMS στο 13033 θα γίνεται και για την επιστροφή από το ρεβεγιόνΣτο γιορτινό τραπέζι μπορούν να βρεθούν μέχρι 9 άτομα από δύο οικογένειες – φιλικές ή συγγενικές όπως έχει ήδη αποσαφηνίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας– ενώ διευκρίνισε ότι οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο επιτρέπονται, αλλά μόνο σε μεγάλες Περιφέρεις όπως είναι για παράδειγμα η Αττική.

Τι κωδικό SMS στο 13033 στέλνουμε για το ρεβεγιόν

Παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με την αποστολή SMS στο 13033 και τον κωδικό «6». Θα πρέπει να έχετε μαζί σας και την ταυτότητά σας.

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 6 που αντιστοιχεί για το ρεβεγιόν.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Με SMS στο 13034 θα κάνουν το εμβόλιο οι πολίτες

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το πλήρες σχέδιο για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού που φέρει το κωδικό όνομα «Ελευθερία». Έτσι μετά το 13033 για τις μετακινήσεις, έρχεται το 13034 για τη διαδικασία του εμβολιασμού.

Με sms στο 13034 θα μπορούν όσοι θέλουν να μετακινηθούν προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού από το νέο έτος. Πρόκειται για τον νέο αριθμό που μπαίνει στις ζωές μας και έχει μόνο ένα ψηφίο διαφορά από το γνωστό σε όλους μας 13033.

Αυτός ο αριθμός θα αποστέλλει sms και οι πολίτες θα καλούνται να απαντήσουν εάν θα κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ή όχι. Ακόμα είναι άγνωστο εάν θα αναφέρεται στο sms ποιο εμβόλιο θα κάνουμε.

Oι τρόποι με τους οποίους οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν και να προγραμματίσουν τα ραντεβού τους για να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού είναι:

  • Μέσω της  ιστοσελίδας http://emvolio.gov.gr. και κατόπιν σύνδεσης με τα στοιχεία Taxis
  • Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω sms στον 5 ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
  • Με επίσκεψη σε ΚΕΠ ή σε φαρμακεία για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία

Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται και το ραντεβού για τον επαναληπτικό εμβολιασμό. Ο κάθε πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού.

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

 

Πηγή: Έθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *