Κορονοϊός: Καταρρέουν ένδυση και κλωστοϋφαντουργία – Μεγάλο πλήγμα στις εξαγωγές

Κοινοποιήστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αρνητική εικόνα εμφανίζουν στο πρώτο 10μηνο του 2020 τα οικονομικά μεγέθη των κλάδων ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, γεγονός που, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής & Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδας (ΣΕΠΕΕ), αποδίδεται στα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας υποχώρησε στο πρώτο δεκάμηνο φέτος στα 1,26 δισ. ευρώ, έναντι των 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τον ΣΕΠΕΕ, στο πρώτο δεκάμηνο φέτος, καταγράφηκε μείωση πωλήσεων χονδρικής στην εγχώρια αγορά κατά 30%, πτώση λιανικών πωλήσεων κατά 17%, περιορισμός εξαγωγών κατά 23% και συρρίκνωση εισαγωγών κατά 19%.

«Το μεγαλύτερο πλήγμα στις εξαγωγές δέχθηκαν τα ελληνικά brands, ενώ η μείωση των αμιγώς εξαγωγικών επιχειρήσεων private label κινήθηκε σε μικρότερο ποσοστό», υπογραμμίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΕΕ. Τονίζει, δε, ότι στα προαναφερόμενα μεγέθη δεν αντικατοπτρίζονται οι επιπτώσεις των δεύτερων περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, διευκρινίζεται ότι παρά τη σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων και την έναρξη λειτουργίας του «click away» από τα μέσα του τρέχοντος μηνός, ο τζίρος των επιχειρήσεων ένδυσης στο δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 20% και 30%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. «Συνολικά, η πτώση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων ένδυσης για το 2020 εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 30% και 40%», σημειώνει ο ΣΕΠΕΕ.

 

Πηγή:Έθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *