Κορονοϊός – Τζανάκης: Lockdown για 2 μήνες με εκτίναξη – Έως 60.000 τα ενεργά κρούσματα

Κοινοποιήστε το άρθρο

Τον κίνδυνο να υπάρξει lockdown τουλάχιστον δύο μηνών, εάν υπάρξει «εκτίναξη στο ελατήριο» του κορονοϊού, ανέδειξε ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Διευθυντής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον». Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε πως αυτή τη στιγμή, τα ενεργά κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα είναι 50.000 – 60.000.

Ο καθηγητής σημείωσε πως «τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί στα 500 με 600», τονίζοντας: «Ευτυχώς το αποτύπωμα των γιορτών δεν ήταν εκρηκτικό». Σε ό,τι αφορά τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, ο κ. Τζανάκης ανέφερε πως είναι «ευχής έργον που το μεταλλαγμένο στέλεχος, το ένα από τα δύο, είναι στην Κρήτη που διαθέτει χαμηλό ιικό φορτίο» και δήλωσε ότι «οι μεταλλάξεις δημιουργούν μικρότερη τοξικότητα στον ιό για να μπορέσει να επιβιώσει και να μεταδοθεί ευκολότερα».

Σχετικά με τους εμβολιασμούς, διευκρίνισε πως τα εμβόλια καλύπτουν και τα μεταλλαγμένα στελέχη, αλλά τόνισε πως «κάθε μέρα θα πρέπει να γίνονται 50 έως 60.000 εμβολιασμοί για να αποκοπεί η μεταδοτικότητα» κι αυτό γιατί «το μεταλλαγμένο στέλεχος απειλεί με υπερμετάδοση».

Τα «ορφανά» κρούσματα της μετάλλαξης ανησυχούν τους ειδικούς

Ανησυχία προκαλεί ο εντοπισμός «ορφανών» κρουσμάτων μεταλλαγμένου κορονοϊού στην Ελλάδα –  όπως αυτών που εντοπίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία – στην Αττική και την Κρήτη. Πρόκειται για κρούσματα που εντοπίστηκαν «εντός της κοινότητας» και όχι μέσω των πυλών εισόδου της χώρας και αυτό το στοιχείο είναι ακριβώς που προκαλεί ανησυχία στον ΕΟΔΥ και τις αρμόδιες αρχές. Αν οι φόβοι επιβεβαιωθούν, τότε αυτό σημαίνει ότι ο μεταλλαγμένος ιός υπάρχει και πολλαπλασιάζεται μέσω διασποράς στη χώρα μας, όσο κι αν τα κρούσματα είναι λίγα.

Πρόκειται για 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα μεταλλαγμένου κορονοϊού, ένα στην Αττική και ένα στην Κρήτη από τα συνολικά 26 που έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα. Τα κρούσματα βεβαίως έχουν τεθεί σε καραντίνα. Σημειώνεται ότι οι επιστήμονες έχουν προχωρήσει σε 1.500 αλληλουχίσεις γονιδιώματος (DNA) προκειμένου να φτάσουν σε αυτό το αποτέλεσμα για τα μεταλλαγμένα κρούσματα.

 

Πηγή:Έθνος

Κοινοποιήστε το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *