Κορονοϊός – έρευνα: Ενισχυμένο το ηλεκτρονικό εμπόριο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 270

Ιδιαίτερα ενισχυμένες, εξαιτίας των συνθηκών που επέφερε ο κορονοϊός, βγαίνουν οι αγορές μέσω διαδικτύου, αφού, σύμφωνα με έρευνα του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεδιπλασιάστηκαν οι ηλεκτρονικές αγορές το δεύτερο δεκαπενθήμερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 61% των χρηστών του διαδικτύου προχώρησε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε κάποια ηλεκτρονική αγορά. Υψηλά ποσοστά κατέγραψε η επιμέρους κατηγορία της ηλεκτρονικής αγοράς τροφίμων (14%), καθώς και η ηλεκτρονική αγορά έτοιμου φαγητού (45%).

Ωστόσο, τα ποσοστά ικανοποίησης από τις υπηρεσίες παράδοσης εξακολουθούν να αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την περεταίρω ανάπτυξη των ηλεκτρονικών αγορών, αφού μόλις το 38% δηλώνει πολύ ικανοποιημένο. Το 36% δηλώνει λίγο ικανοποιημένο και το 25% καθόλου ικανοποιημένο. Στον τομέα των τροφίμων ικανοποιημένο από την αγορά μέσω διαδικτύου δηλώνει το 81% των καταναλωτών, ενώ στην αγορά έτοιμου φαγητού ικανοποιημένο δηλώνει το 82%. Τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων μέσω διαδικτύου σημείωσαν τα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη (από το 35% στο 46%), καθώς και τα παιχνίδια και είδη δώρων (από το 12% στο 27%).

Την ίδια στιγμή το 49% δηλώνει ότι θα συνεχίζει να αγοράζει μέσω διαδικτύου ακόμα και μετά το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων. Τα ποσοστά είναι μεγάλα στην εξειδικευμένη αγορά των ηλεκτρονικών σουπερμάρκετ (50%) και πολύ μεγάλα στην περίπτωση της αγοράς του έτοιμου φαγητού (73%). Φαίνεται ότι η αλλαγή που έχει επέλθει στις αγοραστικές συνήθειες θα διατηρηθεί σε ένα μεγάλο βαθμό και μετά την επίλυση του υγειονομικού προβλήματος.

 

Πηγή:Έθνος

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
Επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα δοθεί σε 150.000 επιστήμονες – Τα 2 κριτήρια, οι δικαιούχοι
Προηγούμενο άρθρο
Δώρο Πάσχα 2020: Εκπνέει η προθεσμία – Δικαιούχοι και τρόπος υποβολής για αιτήσεις
Μενού