Χωρίς ενοίκιο οι κλειστές επιχειρήσεις και τον Μάρτιο

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Views: 277

Στην παράταση του ευνοϊκού μέτρου για πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου και τον Μάρτιο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές (εστίαση) προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο. Αντίθετα το μέτρο δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει το μέτρο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, και τους επόμενους μήνες.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει «κλειδώσει» για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο για όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων, πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.

Επιπλέον μέτρα για τουρισμό και εστίαση

Το ΥΠΟΙΚ φέρεται να εξετάζει ένα πακέτο επιπλέον στοχευμένων μέτρων για τον τουρισμό και την εστίαση που εξεκολουθούν να πλήττονται από την πανδημία, χωρίς ωστόσο ακόμη να έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις. Έτσι, μεταξύ άλλων εξετάζονται τα εξής:

Παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους. Επισημαίνεται ότι, με βάση το ισχύον καθεστώς, ΦΠΑ 13% στο τουρισμό ισχύει για τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% και το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%, ενώ για τη διαμονή µε το σύστημα all inclusive στο 90% της ενιαίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.

Για την εστίαση ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κλπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετάταξη του ΦΠΑ στο συντελεστή 6% -όπως ζητούν οι φορείς – απορρίπτεται από το υπουργείο Οικονομικών καθώς απαιτεί ειδική άδεια από την ΕΕ και σύμφωνη γνώμη των θεσμών οι οποίοι είναι αρνητικοί σε μια τέτοια ρύθμιση.

Επιδότηση έως και 100% των ασφαλιστικών εισφορών μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών επιδομάτων, με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6, ύψους 700 εκ. ευρώ, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μάρτιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό από το νέο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων θα διοχετευθεί στον τουρισμό και την εστίαση και οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές. Επίσης εξετάζεται η αναδρομική διαγραφή του 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσα από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας.

Κλιμακωτή επιδότηση των τόκων των δανείων με διάρκεια 9 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα 2».

«Κούρεμα» ή και πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου και το 2021.

Ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο τρίτο τρίμηνο του 2020 οι απώλειες τζίρου στον τουρισμό και την εστίαση ανήλθαν σε 3,2 δισ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2019.

 

Πηγή:aftodioikisi

Μπορεί να σου αρέσει επίσης…

Επόμενο άρθρο
«Παγώνουν» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις
Προηγούμενο άρθρο
Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις
Μενού